Kan ik mobiele apparatuur opladen aan boord van TUI fly? Het is toegestaan mobiele apparatuur zoals een telefoon, laptop of tablet aan boord van TUI fly mee te nemen mits deze in de reguliere handbagage past. Het is aan boord niet mogelijk de batterij van deze apparaten op te laden.
Als je er zeker van wilt zijn dat je je telefoon kunt opladen in het vliegtuig, moet je een powerbank meenemen. Voor een powerbank heb je namelijk geen stopcontact nodig en ben je dus niet afhankelijk van een locatie. Ook voor het gebruik van powerbanks hebben luchtvaartmaatschappijen een aantal regels opgesteld.
Hallo. KLM heeft universele stopcontacten aan boord van de Airbus A330-, de Boeing 777- en de 787 Dreamliner-toestellen. Aan boord van de Boeing 737-toestellen hebben passagiers die in Business Class of op een Economy Comfort-stoel reizen toegang tot een stopcontact.
Regels powerbank in het vliegtuig
Een powerbank met een capaciteit onder de 100 Wh mag volgens de IATA richtlijnen mee in de cabine van het vliegtuig. Hetzelfde geldt voor losse lithium batterijen. Deze mogen mee in de cabine, mits ze in de originele verpakking zitten.
Je kan wifi in het vliegtuig op twee manieren leveren: via de grond, en via satelliet. Vooral laagvliegende vliegtuigen hebben iets aan de eerste vorm. Een antenne aan de onderkant van het vliegtuig zoekt contact met nabije telefoonmasten.
Een algemene regel voor powerbanks in het vliegtuig is dat je maximaal 100 wh oftewel 27 000 mAh in totaal aan powerbanks mee mag nemen in je handbagage. Maximaal 2 powerbanks, het aantal mAh mag niet hoger zijn.
De Europese luchtvaartregulator EASA laat het gebruik van elektronische toestellen toe gedurende de volledige vlucht. De maatschappijen hebben evenwel het laatste woord.
U mag 15 apparaten met een lithiumbatterij tot 100 Wh meenemen, net als 20 losse lithiumbatterijen of powerbanks tot 100 Wh. Als u een lithiumbatterij tot 160 Wh in uw handbagage wilt meenemen, in een apparaat of als losse batterij, moet u hiervoor toestemming vragen. Batterijen groter dan 160 Wh zijn nooit toegestaan.
Spontaan ontbranden
Daar komt bij dat weer een heel nieuw risico ontstaat als laptops verplicht in de ruimbagage moeten worden gestopt: brandgevaar. "Lithiumbatterijen, zeker de oudere types, zijn heel gevaarlijk", zegt Van Doesburg tegen RTL Nieuws. "Ze kunnen spontaan ontbranden."
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
De snelheid van internet in het vliegtuig is lang niet zo snel als op vaste grond, maar je kunt er prima mee Whatsappen, e-mailen en zelfs een beetje op sociale media rondkijken.
Aangezien je in vliegtuigmodus niet kan bellen, geen berichten kan verzenden en niet op het internet kan surfen, schakelen heel wat mensen hun toestel gemakshalve gewoon uit. Muziek beluisteren die op je telefoon is opgeslagen kan je echter gerust blijven doen.
Stap 1: Start Spotify en log in met uw account. Stap 2: Ga naar het nummer, de afspeellijst of podcast die je in het vliegtuig wilt beluisteren en schakel vervolgens de Download-knop rechtsboven in om Spotify-nummers te downloaden. Stap 3: Stel nu de Spotify Offline-modus in.
Nooit meer in je ruimbagage doen:
Sieraden en horloges; Camera('s); Elektronische apparaten, waaronder je laptop of iPad; Opladers (dus ook je powerbank niet);
Laptops hebben een grote batterij, dus je hebt een powerbank met minimaal 20.000 mAh capaciteit nodig. Daarnaast moet je powerbank een hoog vermogen leveren. Hoeveel dat is, verschilt per laptop. Chromebooks en de MacBook Air hebben minimaal een powerbank met 30 watt nodig.
Alles op batterijen moet in de handbagage, adviseren deskundigen. Het risico dat batterijen in brand vliegen is te groot geworden. 'Geen batterijen in ruimbagage'. Het was begin mei een ijzingwekkende ervaring voor de ruim 300 vakantiegangers die met de Borobudur, een Boeing 777 van KLM, naar Kuala Lumpur reisden.
Alle verbindingen (gsm, bluetooth, wifi) moeten uit omdat je telefoon daarmee potentieel gevaarlijke elektromagnetische straling veroorzaakt. En je laptop mag niet op schoot tijdens het opstijgen en landen omdat 'ie het gangpad kan blokkeren of door de cabine kan schieten als er iets misgaat.
Voorlopig is telefoongebruik alleen toegestaan als je je mobiele telefoons en andere gadgets met een mobiele verbinding op vliegtuigmodus zet.
Mocht er kortsluiting plaatsvinden, dan kan dit voor brand zorgen. En dat is de reden waarom er zo'n strikte regels rondom lithiumbatterijen zijn in vliegtuigen. Powerbanks mogen daarom ook alleen meegenomen worden in handbagage.
Je handbagage en accessoire mogen bij elkaar max 10 kg. wegen en de maten zijn inclusief wielen en handgrepen. Wil je meer meenemen? Boek dan ruimbagage bij.
Er zijn maximaal 15 apparaten en 20 reservebatterijen per passagier toegestaan. Gebruikt in kleine elektronische apparaten zoals: camera's, led-zaklampen, horloges ... (2 gram of minder lithium per batterij) Er zijn maximaal 15 apparaten en 20 reservebatterijen per passagier toegestaan.
Bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen Corendon, Transavia en TUI mag je gewoon je eigen oplader voor je telefoon gebruiken in het vliegtuig.
In alle twintig StationsHuiskamers op NS-stations zijn stopcontacten te vinden. Bij de grotere StationsHuiskamers (waaronder Rotterdam Centraal, Den Haag en Utrecht) zijn tevens usb-oplaadpunten beschikbaar. Flirt- en SNG-sprinters en ICNG-intercity's zijn voorzien van usb-oplaadpunten.