Tip: Houd een glasplaat nooit losjes vast, maar klem hem stevig in je gehandschoende handen. Plak de glasband (verkrijgbaar bij de glashandel) aan de binnenkant van de sponning en aan de binnenkant van de latjes. Leg in de sponning, dicht bij de hoeken, twee kunststof blokjes waar de ruit op komt te staan.
Veiligheidsglas moet geplaatst worden aan alle “stootzijdes” van het glas, dit is de zijde waar een persoon tegen aan kan lopen of stoten. Bij isolatieglas kan dit 1 zijde zijn maar ook twee zijdes (bijvoorbeeld op de begane grond).
Er is speciale beglazingskit verkrijgbaar bedoeld voor het afdichten van glas. Deze beglazingskit is doorgaans overschilderbaar. Daarnaast kun je ook kiezen voor siliconenkit, maar houd er rekening mee dat dit materiaal niet overschilderbaar is.
Glasband voorkomt namelijk dat het glas direct raakt aan het kozijn en de houten glaslatten nadat je het geplaatst hebt. Door het toepassen van glasband voorkom je dat er schade aan de ruit ontstaat. Glasband beschermt het glas ook nog op een andere manier.
Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
De glasband wordt aangebracht aan de binnenkant van het kozijn of in de deursponning. Op deze wijze worden vervolgens brandwerende ramen en branddeuren afgedicht.
Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig. Wij raden aan om tijdens het opnemen van de glasmaten eerst de strakke sponningmaten op te meten en daar vervolgens zowel van de breedte als hoogte 6-10mm af te halen. Let op dat u glasmaten in millimeters opgeeft.
De eerste vraag die je moet stellen is of je de ramen met ankers of schroeven vastmaakt. De meest gebruikte methode is die met ankers. Werk je met volle muren, dan is het aangeraden om met schroeven te werken. Bij spouwmuren worden ankers gebruikt.
Beglazingsband is een schuimband die gebruikt wordt voor het maken van afdichtingen bij glas, bijvoorbeeld bij het zetten van enkel- of dubbelzijdig glas. Het wordt ook wel glasband genoemd. Een veelvoorkomende toepassing is dus bijvoorbeeld het monteren van ruiten.
Glasband om het glas te beschermen
Dit glasband is verkrijgbaar in diktes van 2, 3 of 4 millimeter. In de breedte van het glasband heb je de keuze tussen 6 of 9 millimeter. Dit is weer afhankelijk hoe breed de glaslatten zijn en de ruimte die beschikbaar is in het kozijn.
Opdek glaslatten worden gebruikt ter bevestiging van glas, voornamelijk als je dubbel glas wil plaatsen in plaats van enkel glas. Omdat er bij enkelglas een andere sponning nodig is dan bij dubbel glas, wordt met een opdeklat de sponning opgevuld, zodat het dubbelglas alsnog in het kozijn past.
Wij adviseren altijd Den Braven Butyleenkit voor enkel glas aan. Deze kit is gemakkelijk verspuitbaar en geeft geen vlekvorming. Het voordeel van deze kit voor enkel glas is dat hij binnen 48 uur glad en hard is. Daardoor is de kit gemakkelijk overschilderbaar.
Glasblokjes zijn nodig om ervoor te zorgen dat je ruit niet direct op het kozijn geplaatst wordt maar dat er een ruimte vrij blijft tussen het glas en het kozijn. Hierdoor kan het kozijn ventileren en kan vocht weglopen.
De glaszetter kosten per uur liggen rond de 35 euro tot 45 euro. U kunt een glaszetter ook per vierkante meter geplaatst glas betalen. Rekent u dan op een investering van 40 euro tot 70 euro per vierkante meter.
Dit geldt alleen voor zogenaamde buitenbeglazing (glas dat vanaf de buitenzijde wordt geplaatst) met een sponningdiepte van 17 mm. Bij binnenbeglazing (glas wordt vanaf de binnenzijde geplaatst) en een sponningdiepte van 17 mm, meet u dus de dagmaat aan de buitenkant van het kozijn.)
Het staat niet vast wat een geharde glasplaat aan gewicht kan hebben. Een plaat gehard glas van 1000mm x 360mm en 6mm dik, zou belast kunnen worden met maximaal 160Kg. Het glas buigt een klein stukje mee tot maximaal 70mm en herstelt zich daarna in de oorspronkelijke vorm.
Veiligheidsglas kan gehard of gelaagd glas zijn. In geval van gehard glas moet het glas (verplicht) een stempel dragen met de vermelding (veiligheidsglas). Indien geen gehard maar gelaagd (= met PVB folie tussenin) glas: dan kunt u door een diktemeting ongeveer zien of het een gelaagd glas is.
Hoe is dit type glas te herkennen? Het glas is te herkennen aan de folielaag die tussen de twee glasbladen is aangebracht. De folie houdt bij glasbreuk, de glasscherven bij elkaar. Dit maakt het risico op letsel kleiner.
Het doel van de glaslat is om het glas vast te maken in het kozijn. De ruiten zitten dus middels een glaslat vast gekit. Wanneer je kiest voor buitenbeglazing dan wordt het glas van buiten beglaasd en worden de glaslatten aan de buitenzijde vast gekit. Op bovenstaande foto is het kozijn dus buitenbeglaasd.
Breng de glaslat aan
Plaats de glaslat met behulp van de spijkers. Gebruik uitsluitend rvs spijkers met verloren kop. Deze vallen mooi weg in de glaslat en vallen bijna niet meer op na het aanbrengen.
Hoe groot is de kans op een thermische breuk? Of er kans is op thermische breuken, hangt er vanaf welk soort glas het betreft. Bij het dubbele HR++ en triple HR+++ glas, dat bij Toelevering Online wordt toegepast, is er een kas op barsten bij een temperatuurverschil van 30 tot 40°C.