Telefoon met DigiD app is gestolenDeactiveer de DigiD app op het apparaat dat is gestolen. U kunt dit doen in uw persoonlijke Mijn DigiD-account. Heeft u de app gedeactiveerd op het gestolen apparaat? Dan is het niet meer mogelijk om de DigiD app op dat apparaat te gebruiken.
Activeer eerst uw DigiD met de activeringscode die u per brief hebt ontvangen. Geblokkeerd: uw DigiD is geblokkeerd.Wacht tot de blokkade is opgeheven en probeer het opnieuw (na 15 minuten). Verlopen: uw DigiD is verlopen omdat deze drie jaar niet is gebruikt.
Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets bij een (semi)overheidsorganisatie wilt regelen. Of dat nou bij de belastingdienst is, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Met uw DigiD kunt u makkelijk en veilig inloggen bij sites van de overheid. Uw persoonlijke gegevens blijven goed beschermd.
Wat moet ik doen als ik mijn gebruikersnaam of wachtwoord voor DigiD ben vergeten? Als u uw DigiD-gebruikersnaam bent vergeten, moet u een nieuwe DigiD aanvragen. Uw wachtwoord kunt u herstellen via DigiD.nl met behulp van e-mail en sms of de DigiD app.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken.
Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Op naam van iemand anders, kopen ze bijvoorbeeld spullen online... of sluiten een telefoonabonnement af. Identiteitsfraude kan grote gevolgen hebben.
Nieuwe DigiD aanvragen
In de volgende situaties moet u opnieuw uw DigiD aanvragen:U bent uw gebruikersnaam vergeten. U bent uw wachtwoord vergeten. Heeft u eerder bij 'Mijn gegevens' gekozen voor 'wachtwoordherstel', dan hoeft u geen nieuwe DigiD aan te vragen.
U kunt u uw DigiD aanvragen via www.digid.nl. Na de aanvraag ontvangt u binnen 3 werkdagen thuis een brief met een activeringscode. Hiermee moet u uw DigiD activeren binnen 20 dagen.
Ga naar de website www.digid.nl. Klik rechtsboven op Inloggen Mijn DigiD. Selecteer de optie Ik wil inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen.
Ga naar de website machtigen.digid.nl en selecteer 'iemand machtigen'.Kies wat u wilt dat de ander gaat regelen, en log in met uw eigen DigiD.
Uw DigiD is privé. Dus uw inloggegevens, die wilt u geheim houden. Daarom is er DigiD Machtigen. Hiermee geeft u een helper toestemming om met zijn eigen DigiD een onderdeel van uw overheidszaken namens u te regelen.
Criminelen kunnen jouw identiteit aannemen en op/onder jouw naam zaken afsluiten of criminele activiteiten uitvoeren. Het gaat wel om uitzonderingen. Voor het afsluiten van veel contracten of bijvoorbeeld een bankrekening is in ieder geval een kopie van een ID nodig.
Iemand die kwaad wil met jouw inloggegevens kan bij meerdere organisaties inloggen en daar misbruik van maken. Het is daarom belangrijk dat je jouw DigiD privé houdt.
Dan kun je alleen je wachtwoord herstellen per brief. Het duurt meestal drie werkdagen voordat je de brief ontvangt. Dat je hierop moet wachten is natuurlijk vervelend. Daarom leggen we je hieronder in de alinea over 'E-mailadres aan DigiD koppelen' uit hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.
Deactiveer de DigiD app op het apparaat dat is gestolen.U kunt dit doen in uw persoonlijke Mijn DigiD-account. Heeft u de app gedeactiveerd op het gestolen apparaat? Dan is het niet meer mogelijk om de DigiD app op dat apparaat te gebruiken.
Na uw aanvraag krijgt u een brief met een activeringscode om uw DigiD te activeren.DigiD stuurt deze brief binnen 3 werkdagen naar het adres waarop u ingeschreven staat in uw gemeente. Let op, DigiD is persoonlijk. U mag geen DigiD aanvragen voor iemand anders.
Het gebruik van de DigiD van de overledene wordt oogluikend toegestaan. Pas als de code drie jaar lang niet is gebruikt, vervalt deze. De overheid was zich al langer bewust van de knelpunten waarmee nabestaanden door de voortschrijdende digitalisering van de overheids- dienstverlening te maken krijgen.
Klik op Aanvraagformulier DigiD.Klik in het veld onder 'Burgerservicenummer' en vul daar uw burgerservicenummer in. Dit nummer staat bijvoorbeeld op uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs en zorgpas. Selecteer één voor één de velden onder 'Geboortedatum'.
Met een kopie van uw identiteitsbewijs kunnen oplichters een online bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten. Maak kopieën van uw identiteitsbewijs onbruikbaar voor oplichters. Of gebruik de KopieID-app waarmee u veilig een kopie van uw identiteitsbewijs kunt maken.
Omdat je burgerservicenummer een uniek nummer is, zijn de privacy risico's groot. Met dit nummer kunnen criminelen identiteitsfraude plegen en hebben ze toegang tot je dossier. Wanneer je BSN eenmaal in handen is van criminelen, is de kans groot dat deze onderling wordt doorverkocht in het criminele circuit.
Meekijken met wat je typt
En als je het niet uitspreekt via een telefoongesprek, dan typ je het wel. In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen.