Ja, dan kan je je bundel in Turkije gebruiken. Turkije valt bij Vodafone binnen onze EU-tarieven. Dit betekent dat je je bundel in de EU kunt gebruiken zoals in Nederland: bellen, gebeld worden, sms versturen én ontvangen en uiteraard ook internetten.
4G werkt zonder onderbreking in alle provincies, maar in de dorpen kan de verbinding verslechteren. U kunt een minimumtarief van 30 lira kopen.
Draadloos internet
Wi-fi is beschikbaar in de meeste Turkse hotels en luchthavens (bijna elk hotel en elke luchthaven heeft ook kabeltoegang). De prijzen variëren afhankelijk van de locatie, hoewel je bij vele je gratis kan aansluiten.
Maar niet alle landen in Europa zijn onderdeel van de EU. Daarom kun je in bijvoorbeeld Turkije en Zwitserland niet internetten en bellen vanuit je bundel.
U kunt zonder problemen met uw mobiel in Turkije bellen. Echter het is voor u veel goedkoper om met een Turkse prepaid telefoonkaart te bellen. Als uw GSM-toestel geen simlock heeft (dus simlock vrij is), kunt u ook een Turkse prepaid telefoonkaart in uw mobiel gebruiken.
Als je in het buitenland bent, kun je je WhatsApp-account nog steeds gebruiken via mobiele data of wifi. Als je op reis een lokale simkaart gebruikt, kun je WhatsApp nog gewoon gebruiken met je eigen nummer.
Roamingkosten binnen de EU
Goed nieuws! Als vakantieganger binnen de Europese Unie hoef je sinds 2017 niet langer meer bij te betalen voor sms'en, bellen en internetten. In de omsloten landen, zoals Turkije en Albanië, nog wel.
Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving. Het maakt dus niet uit bij welke provider je zit; je belt en internet gewoon vanuit je normale bundel.
Allereerst dient natuurlijk mobiele data aan te staan en raad ik aan om het toestel eens opnieuw op te starten. * Bij Apple kun je hiervoor naar de instellingen gaan en dan naar mobiele netwerk. Ook kun je hier roaming aanzetten. Bij Apple zit er nog een handige optie bij de mobiele netwerk.
En volgens de Turkse wet moeten alle simkaarten geregistreerd zijn en kunnen ze alleen worden gekocht met een geldig paspoort. Ze bieden allemaal abonnementen met verschillende hoeveelheden datagebruik.
Je Nederlandse mobiel is dus 60 dagen achter elkaar werkend in Turkije met een Turkse simkaart. Je kunt dus gewoon een Turkse TurkCell simkaart kopen en hier gelijk beltegoed van 10 of 20 tl kopen.
Op reis binnen Europa
Zet je data roaming aan en maak gebruik van dezelfde tarieven als thuis. Ook buiten de EU, want alleen bij Vodafone ben je ook in Turkije, Zwitserland en Albanië net zo mobiel als in Nederland.
Turkije valt bij ons in Zone 2 en valt buiten de EU.
Android. Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming).
Met een Extra Bundel voor Supervoordeelland buiten de EU internet, bel en sms jij voordelig. Hiermee ben je tot 80% goedkoper uit dan het buitenbundeltarief. Ook is het goed om te weten dat je in Turkije geen 4G verbinding hebt met jouw KPN abonnement.
Met je Sim Only abonnement kun je in het buitenland bellen, sms'en en internetten. Je gebruikt dan een lokaal netwerk. Roaming heet dat. Vroeger kostte dat geld, nu kun je in de Europese Unie en een paar andere landen gewoon de minuten, sms'jes en MB's uit je bundel gebruiken.
Binnen de EU hoef je geen extra kosten te betalen voor roaming. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Je hebt dus geen extra kosten meer bovenop je abonnement. Vanaf 1 juli 2022 moet het bellen, sms'en en internetten net zo snel gaan als thuis.
Met dataroaming krijg je in het buitenland ook gewoon al je WhatsApp-berichtjes, e-mails en andere berichten binnen. Dit is natuurlijk leuk en heel handig, maar er kunnen ook kosten aan verbonden zijn. Daarom kun je er ook voor kiezen om dit uit te schakelen.
Voor gebruik van het abonnement in Turkije worden extra kosten gerekend. Alle tarieven staan hier. Wil je geen internet gebruiken? Dan adviseer ik om via Mijn Simpel mobiel internet uit te schakelen.
WhatsApp Bellen maakt geen gebruik van je belminuten, maar van de internetverbinding op je telefoon. Wanneer je geen wifi hebt, gaat het via 4G. Zorg dus dat je genoeg data hebt! Het is niet mogelijk om via WhatsApp noodnummers, zoals 112, te bereiken.
WhatsApp-bellen is gratis, je gebruikt alleen wat dataverkeer. De app belooft daarbij zuinig te zijn: een telefoongesprek kost ongeveer 500 Kilobyte per minuut. Met een databundel van 100 MB kun je ongeveer 200 minuten bellen. Naast gewoon bellen kun je in WhatsApp ook videogesprekken voeren.
WhatsApp is en blijft gratis. Onder WhatsApp-gebruikers gaat een bericht rond waarin staat dat je het appje moet doorsturen om te voorkomen dat je moet betalen voor WhatsApp.
De beste oplossing. Wij raden onze klanten dan ook aan om – indien u regelmatig naar Turkije gaat en gebruik wil maken van een Turkse simkaart – een gsm-abonnement te nemen bij een Turkse provider zoals Turkcell, Vodafone of Avea en tegelijkertijd een telefoon in Turkije te kopen.