Ondanks dat Groot-Brittannië tot de Europese Unie behoort gebruikt het niet de Euro. De Britse pond, staat door de Brexit, onder druk maar is al tientallen jaren de valuta. Geld wisselen kan in Engeland zelf, maar ook in Nederland is het mogelijk om geld alvast te wisselen voor de Britse Pond.
Je betaalt geen extra kosten als je betaalt met je betaalpas in euro's in het buitenland. Betaal je met je betaalpas in vreemde valuta? Dan rekenen we per betaling een koersopslag van 1,2%.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Voor het gebruik van een buitenlandse geldautomaat kan de betreffende bank je kosten in rekening brengen. Tijdens de geldopname word je over deze kosten geïnformeerd en moet je hiervoor expliciet akkoord geven. Deze kosten worden door ons samen met het bedrag van je geldopname van je rekening afgeschreven.
Voor betalingen in euro's naar Groot-Brittannië worden voor particuliere klanten geen kosten gerekend. Voor zakelijke klanten worden deze betalingen net zo getarifeerd als eurobetalingen binnen Nederland en de EEA.
Als u online uw buitenlands geld wisselt, profiteert u altijd van een scherpe GWK Travelex wisselkoers. Bovendien wordt de online wisselkoers op de besteldatum aan u berekend, tenzij de wisselkoers op de dag van afhalen in de vestiging voor u gunstiger is. Wij berekenen dan deze gunstigere koers.
Er zijn vooralsnog geen plannen in Engeland om mee te doen aan de euro. Op veel plekken in Londen vind je geldautomaten waar je Britse ponden uit kunt halen. Pinnen doe je met een bankpas (met Maestro) of creditcard. Bij geldopnames is er vrijwel altijd sprake van transactiekosten.
Valuta omwisselen is ook mogelijk bij het GWK. Nederland kent ongeveer vijftig GWK vestigingen. Net als bij de bank, betaal je bij het GWK kosten voor het omwisselen van valuta. De transactiekosten bedragen daar 0,75 procent met een minimumbedrag van 3,25 euro en een maximumbedrag van 7,50 euro.
De provisie voor het wisselen van buitenlandse valuta bedraagt 0.75% van het totaalbedrag met een minimum van €3,95 en een maximum van €7,50 (tenzij anders aangegeven in de vestiging).
ANALYSE – Het Britse pond is maandenlang geleidelijk opgelopen ten opzichte van de euro. De munt is bijna 10 procent meer waard dan anderhalf jaar geleden. De belangrijkste reden voor die stijging is het groeiende renteverschil tussen het Verenigd Koninkrijk en de eurozone.
Hoeveel contant geld mag ik meenemen naar het Verenigd Koninkrijk? Neem je meer dan 10000 Britse pond mee over de grens, dan dien je dit aan te geven.
Kosten voor het pinnen
De bedragen lopen uiteen van 0,65 tot 2 euro pers transactie.
Vergeet geen ondergoed, sokken, toiletspullen, make-up, paspoort, tickets, eventueel een boek en een luchtige sjaal, en je werkspullen (laptop, telefoon, camera?, opladers) en je bent ready to go.
De betaalpassen die we hebben in Nederland werken niet altijd in het buitenland. In sommige landen kan je er helemaal niet mee betalen, in andere landen worden de passen minder vaak ondersteund. In Europa zijn er twee typen debetkaarten die worden gebruikt: Maestro (van MasterCard) en V-Pay (van Visa).
Pinnen in eurolanden
Betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis.
In Engeland is het niet mogelijk om te betalen met euro's. Er kan alleen betaald worden met Britse ponden. Het is mogelijk om geld te wisselen bij banken, postkantoren en wisselkantoren.
Zet je betaalpas of creditcard dan 'aan' voor gebruik buiten Europa. Deze staat vanwege veiligheid namelijk standaard 'uit'. Zo kun je ook buiten Europa eenvoudig met je betaalpas geld opnemen en pinnen.
Bij De Nederlandsche Bank kunt u eurobankbiljetten en verzamelaarsmunten omwisselen. Bijvoorbeeld een biljet van 100 euro voor 5 biljetten van 20 euro. U leest hier meer over de mogelijkheden en voorwaarden.
Iedere creditcard met het Visa- of Mastercardlogo werkt wereldwijd hetzelfde. Als je ergens wilt afrekenen maakt het dus niet uit of je een Mastercard-creditcard hebt van de ANWB of bijvoorbeeld van de Rabobank. Creditcards worden in bijna alle landen geaccepteerd.
Betalen buiten de eurolanden
Als je met je creditcard in een vreemde valuta betaalt, betaal je 2% extra voor koersopslag. Dit zijn kosten die je betaalt voor het omwisselen van de ene muntsoort naar de andere. Die 2% wordt berekend over het aankoopbedrag. Bij de betaalpas is de koersopslag 1,2%.