Zorg voor voldoende ruimte Om dicht tegen het aanrecht te kunnen staan, dient er een uitsparing voor de voeten te zijn aan de onderkasten van minstens 15 cm diep en 15 cm hoog. Tussen het aanrecht en de bovenkasten wordt tussen 60 cm vrije ruimte voorzien zodat men voldoende bewegingsvrijheid heeft.
In de meeste gevallen is een keukeneiland tussen de 70 en 95 cm hoog. Vervolgens is het belangrijk dat u voldoende ruimte voorziet tussen uw kookeiland en de rest van uw keuken. In het ideale scenario is die afstand tussen de 0,9 en 1,4 meter. Denk hierbij aan de zogenaamde 'keuken-' of 'werkdriehoek'.
Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
Meestal situeert die hoogte zich tussen 80 en 90 cm. Om voldoende bewegings- en hoofdruimte te hebben, moet de afstand tussen werkblad en bovenkasten minstens 50 cm bedragen. Wie groot is, kan de kasten eventueel hoger laten hangen. Belangrijk is natuurlijk dat je ook nog comfortabel aan de hoogste legplanken kan.
Aanbevolen wordt een afstand van minimaal 30 cm vanaf de muur. Allereerst tekent u een 60 cm diep aanrechtblad en bepaalt u waar de hoofdfuncties komen.
Begin met je keuken in te delen in vijf werkzones en laat ze logisch op elkaar volgen: voorraad - opbergen - spoelen - voorbereiden - koken/bakken. Berg alle benodigdheden op in de juiste zone. Zo heb je alles bij de hand wanneer je het nodig hebt en ben je niet constant aan het rondlopen.
Hoeveel steekt een aanrechtblad over? Een frontlijnend aanrechtblad steekt 3 millimeter over.Een frontoverstek werkblad steekt 10 tot 20 millimeter over.
Hoe hoog? De bovenkasten worden, gemeten vanaf de onderzijde van het keukenkastje, tot ongeveer 135 cm van de vloer geplaatst. Deze afstand laat dan voldoende ruimte over voor eventueel een onderkastje met werkblad en een tussenruimte van 45 tot 60 cm.
De afstand tussen de kastenwand en het kookeiland mag minimaal 90cm worden, dat is prima voor een tweepersoons huishouden. Is de wens om in eiland keukens met meer mensen te kokkerellen dan adviseren wij per persoon 5cm extra.
Er moet minimaal 90 cm tussen de keukenkastjes en een eettafel zitten om er goed langs te kunnen lopen. Kiest u een parallelle keuken, houdt u er dan rekening mee dat u 120 cm loopruimte tussen beide keukendelen reserveert. Hoe hoog is een standaard keuken? Een keuken is standaard 90-95 cm hoog.
- tussen zijmuur en kookplaat moet minimaal 40 cm zitten.
Plaatsing koelkast en vriezer
De koelkast is een keukenapparaat dat veelvuldig wordt gebruikt. Gedurende de dag gaat de koelkastdeur geregeld open en dicht. Voor een goede ergonomie plaats je de koelkast bij voorkeur op ooghoogte.
Zorg voor voldoende ruimte
Om dicht tegen het aanrecht te kunnen staan, dient er een uitsparing voor de voeten te zijn aan de onderkasten van minstens 15 cm diep en 15 cm hoog. Tussen het aanrecht en de bovenkasten wordt tussen 60 cm vrije ruimte voorzien zodat men voldoende bewegingsvrijheid heeft.
De standaard diepte van een aanrechtblad ligt tussen de 60 en 70 cm. Heb je een gemiddelde lengte met gemiddelde lange armen? Dan is een grijpdiepte van ongeveer 60 cm ideaal voor jou. Wanneer het aanrechtblad te diep is, zul je namelijk naar voren moeten hangen.
De meest voorkomende diepte van een keukenblad is 60 cm. Een keukenblad met een diepte van 70 cm behoort ook tot de standaard afmeting. De extra 10 cm zorgt bovendien voor een hele hoop extra ruimte en opbergplek op uw keukenblad. Ook een werkblad met een diepte van 80 cm is een standaard diepte.
De standaard diepte van het keukenblad
Een keukenblad met een diepte van 60 tot 70 centimeter biedt voldoende werkruimte voor diverse keuken activiteiten, zoals koken, snijden en hakken. Daarnaast is deze diepte ook nog ideaal om aan te zitten, bijvoorbeeld als barretje.
De afstand tussen het eiland en de vaste keukenopstelling (wand) is idealiter een meter, 90 cm is het absolute minimum. Die ruimte is nodig om de vrije doorgang te garanderen. Als een vaatwasmachinedeur of een keukenkast open staat, dan moet u nog altijd makkelijk kunnen passeren, dat is de stelregel.
De standaard hoogte van een keukenblad is circa 92 centimeter. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de gemiddelde lengte van personen.
Oven en magnetron: Plaats de oven en de magnetron op armhoogte (100-140 cm). Hete schotels haal je er dan veilig (horizontaal) uit. Koelkast: De inhoud van de koelkast overzie je goed als hij op ooghoogte is.
Voor voldoende werkruimte is een vrije werkbladruimte van 3 meter aan te bevelen. Deze werkruimte mag worden onderbroken door de spoelbak, kookplaat of het fornuis. De rechte keuken is met name geschikt voor smalle ruimtes. Vanuit een praktisch en ergonomisch standpunt is deze opstelling minder geschikt.
Je werkblad zal in de meeste situaties minimaal 28 mm dik moeten zijn. Een kookplaat is gewoonlijk tussen de 5 en 10 cm hoog. Je kookplaat zal in de meeste situaties aan de onderkant van je werkblad uitsteken.
Afmetingen kookeiland
De ideale bewegingsruimte rondom het kookeiland is 1 tot 1,20 meter. De breedte van een kookeiland is meestal tussen de 2,50 en 2,70 meter. De diepte van een kookeiland is gemiddeld ongeveer 1,10 meter. Heeft u een grote ruimte, dan kunt u natuurlijk ook kiezen voor een groot kookeiland.
Ga nooit op het blad zitten of staan!Keramiek is een hard materiaal maar kan niet tegen druk belasting. Wij adviseren om onderzetters te gebruiken om pannen of hete schalen op het aanrechtblad te zetten. Ook adviseren wij bij het snijden van groente en andere producten het gebruik van een snijplank.
De afstand tussen de spoelbak en kookplaat hou je best onder de twee meter omdat hier de meeste interactie gebeurt. Zo voorkom je onnodig geloop en kan je de kookpotten makkelijk vullen met water.
De aanrader is: minimaal 1 meter rondom. Zo kunt u makkelijk om het kookeiland heen lopen. Daarnaast zorgt de extra loopruimte ervoor dat u de keukenapparatuur gemakkelijk kunt bedienen en de keukenkastjes zonder problemen kunt openen. We raden u aan om allereerst de vrije ruimte in uw keuken op te meten.