Kun je havermout eten zonder te koken? Je kunt havermout en havervlokken natuurlijk koken, roosteren voor bijvoorbeeld granola of gebruiken in gebak. Maar ook rauw is havermout lekker. Het geeft een lekkere bite als je het (op zichzelf of in een lekkere muesli) door (plantaardige) yoghurt roert.
In principe kunt u biologische havervlokken en havermout ongekookt eten. Toch moet u daarmee oppassen. Als u teveel ongekookte haver eet, kunt u last krijgen van verstopping. Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen.
Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Haver is een van de weinige granen die we als mens wel rauw kunnen eten, maar het bevat wel fytinezuur. 'Overnight oats' zijn daarom een mooie manier om haver te eten: je laat het een nacht weken en gooit het overtollige water – met het fytinezuur erin- weg.
Havermout is lekker veelzijdig. Je kunt het warm of koud eten, in zowel zoete als hartige bereidingen.
Verstoppingen door havermout
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen. Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan.
Omdat instant havermout voorgekookt is, kun je het koud eten en is het snel opgewarmd.
25 tot 30 gram havermout per dag wat ongeveer gelijk staat aan twee eetlepels. Is een goed uitgangspunt voor het maximale wat je per dag aan havermout mag eten. Heb je een lekker havermout ontbijt gegeten, dan is het nu belangrijk dat je er voor zorgt dat je voeding in balans blijft.
De belangrijkste methode is om de haver 12 uur of een nacht in water te weken , met dezelfde verhouding water tot haver als je normaal zou doen om ze te koken. Het weken van haver activeert een enzym genaamd fytase, dat helpt om fytinezuur op natuurlijke wijze af te breken.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Griekse yoghurt gaat fantastisch samen met warme havermout en maakt het romiger, voegt proteïne toe en het allerbelangrijkste: het maakt een standaardkom havermout fenomenaal! Bestrooi met wat meer kaneel, als je dat wilt.
En als het op gezond ontbijten aankomt, is kwark met havermouteen ware winnaar. Dit voedzame en smaakvolle gerecht zit boordevol eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen.
Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt. Doordat deze variant meer vetten bevat kan het zorgen voor een langer verzadigd gevoel dan de andere varianten. Als je niet van Griekse yoghurt houdt zijn er genoeg andere gezonde alternatieven, zoals kwark.
Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten. Wel is snelkookhavermout (degene waar op de verpakking een kooktijd van 5 minuten staat) makkelijker te verteren wanneer je het rauw eet dan rauwe langkookhavermout. Ook is havermout makkelijker te verteren wanneer je het een nachtje laat weken.
Door de haver een nachtje te laten weken in melk of yoghurt, worden de vezels zachter en gemakkelijker verteerbaar. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Daarnaast zijn overnight Oats een goede bron van energie gedurende de dag.
Dat bakje havermoutpap als ontbijt is dus niet alleen gezond, je kunt er ook lang tegenaan! Natuurlijk bepaalt hoe je havermout of havervlokken klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, hoe gezond het is. Zo is het gezond als je havermout bereidt met halfvolle melk of magere yoghurt.
Door granen zoals havermout te weken, vermindert het gehalte aan fytinezuur aanzienlijk. Laat je havermout een nachtje weken in de koelkast in een kommetje water. De volgende dag kan je het papje afspoelen in een zeef en bereiden met water of melk naar keuze.
De truc voor de lekkerste havermoutpap is om hem nog 5-10 minuten afgedekt in de pan te laten staan.
Die suiker zorgt voor een onmiddellijke en snelle energiepiek, die daarna even snel weer daalt. Gevolg: een razende honger rond een uur of tien. Ben je echt een zoetekauw, kies dan voor natuurlijke zoete dingen zoals een banaan, of roer wat honing en kaneel door je havermoutpap.
Moet je havermout koken? Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe.
Deze vezelsoort verlaagt het cholesterolgehalte. Zo zou regelmatig havermout op het menu zetten, zelfs bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Haver is dus erg gezond, en je kan het gerust elke dag op je menu zetten.
Breng 250 ml melk of koud water aan de kook. Roer hier langzaam 40 gram Quaker Havermout doorheen. Laat dit ongeveer 2 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat het geheel nog even staan.
Je kunt ook op zondag al je bokaaltjes klaarzetten voor de rest van de week: in de koelkast blijven overnight oats 5 dagen goed. Eet jij je havermout toch liever warm? Als je je overnight oats in een glazen bokaaltje maakt, kun je ze 's ochtends heel even (zonder deksel) opwarmen in de microgolfoven.
Ja!Je moet misschien wat water toevoegen bij het opwarmen om te voorkomen dat het te dik wordt.