Zodra je een geschikte gemberknol hebt gevonden, kan je die een nacht in een glas water leggen.
Je kunt ook plakjes gember toevoegen aan je koude water voor wat meer smaak.
Verse gemberthee maken
Het enige wat je nodig hebt, is dunne plakjes gemberwortel of stukjes gember en kokend water. Laat de gember ongeveer 10 minuten trekken in het hete water. Voeg vervolgens wat citroensap toe voor extra smaak.
Breng water aan de kook, voeg gember toe en laat het 10 minuten sudderen. Giet in een kopje, voeg zoetstof toe en geniet. Gemberthee is veelzijdig en perfect om te ontspannen na een lange dag of als gezonde traktatie. Ontdek de voordelen en leer hoe je het thuis maakt.
Zetmethode thee
Gebruik 12 gram thee voor 1 liter water.
Gember is een vitaminebom
Verder bevat gember vitaminen B2, B6 en vitamine C. Daarnaast bevat het een hoop mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Kortom, genoeg redenen om dagelijks een kopje gemberthee te drinken!
Gemberwater blijft over het algemeen ongeveer een dag goed na het mengen. Als je je water niet meteen opdrinkt, bewaar het dan een nacht in de koelkast. Op.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Bewaar het 5 dagen in de koelkast. Als een klein glas in de ochtend is het een krachtige ontstekingsremmer en alkalisator, maar toegevoegd aan bruisend water en ijs wordt het een dorstlessende drank voor de warmste dagen.
(Nogmaals, als je gember uit de supermarkt wilt laten ontkiemen, laat de plant dan een nacht in warm water weken voor het geval er een groeiremmer op zit.) Als je wilt, kun je de stukken in nog kleinere stukken snijden, zo groot als je duim.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Dankzij gember gaat de maaginhoud sneller naar de darm, omdat het de maagcontracties verhoogt. Daardoor versnelt de specerij je hele metabolisme. Ook beschermt gember het maag- en darmslijmvlies. Daarnaast zorgt het voor een hogere productie van het spijsverteringenzym.
Goed voor je hersenen
Deze studie naar zestig vouwen bevestigt dat gember goed is voor je hersenfuncties. Een dagelijks extract van gember vergroot volgens het onderzoek je reactiesnelheid en je concentratie- en denkvermogen. Een andere studie naar ratten bevestigt dat gember je geheugen verbetert.
Welke bijwerkingen geeft te veel gemberthee? Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten.
" Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana. "Ik snijd vaak stukjes ongeschilde gember af en laat ze in heet water trekken voor de lekkerste gemberthee. De schil kan meer vezels bevatten [dan de rest van de gemberwortel]."
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Gemberwater: de metabolismebooster
Snijd een klein stukje verse gemberwortel. Voeg de gemberschijfjes toe aan een glas water. Dek af en laat het een nacht staan .
De makkelijkste manier om het te maken is door gewoon gemalen gember of een paar plakjes verse gemberwortel aan water toe te voegen . Maar dit zijn niet de meest efficiënte manieren om gember zijn natuurlijke bestanddelen te laten vrijgeven. Gember in heet water laten trekken helpt ook om het smaakvoller te maken. Je kunt het gekoeld serveren als je liever een koud drankje hebt.
Gelukkig gaat gember wel even mee: in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast blijft het tot wel 3 weken goed. Als gember gaat rimpelen, schimmelen of bruin wordt, is het tijd om het weg te gooien.
De combinatie van gember, citroen, en honing is niet alleen smaakvol, maar ook ontzettend goed bij verkoudheid en griep. Deze thee helpt bij het neutraliseren van scherpe smaken, is erg lekker en verfrissend.Bovendien is het een natuurlijke pijnstiller en helpt het bij het afvallen.
Vervang bijvoorbeeld het citroensap door sinaasappelsap of voeg ½ tl cayennepeper of kurkuma toe. bewaartipIn een schone fles kan de gembershot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Wil je er langer mee doen? Bewaar hem dan in een ijsblokjesvorm in de vriezer, zo blijft de gembershot wel 2 maanden goed.
Snijd de gember (met de schil eraan) in stukken. Doe de stukken in de blender, vul hem met water en blend op de hardste stand. Herhaal enkele keren. Zeef het gembermengsel, zodat de pulp verwijderd wordt.