Lakker over een olielaag gaat niet. U zult dan ook de meubelen eerst geheel kaal moeten schuren voordat u deze kan lakken.
Geolied hout schilderen met verf is geen goed idee. Is het hout geolied, onderhoud het hout ook met olie is ons advies.
Dus verf nooit over olie. Ligt de olie op lak dan kan je het verwijderen door goed en dan bedoel ik heel erg goed te ontvetten. Is het ruw hout en de olie is in het hout getrokken dan kan je er niet overheen verven. De olie zal op de verf gaan drijven.
Wil je gevernist of geolied hout kleuren, kies dan voor een behandeling met Woodlook, Vernicolor of Woca Panel white. Je kunt ook de aanwezige vernis- of olielagen integraal verwijderen door deze af te bijten of weg te schuren en daarna het hout kleuren met Houtbeits.
Het is niet mogelijk om een al geoliede houten vloer met lak te behandelen. Olie is op olie basis, zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie. Parket lakken zijn veelal op waterbasis. Zoals je kunt begrijpen pakt de waterbasis lak dan niet op de vettige ondergrond.
Los de oude laag meubelolie zoveel mogelijk op door de water/soda oplossing te gebruiken. Wrijf het hout goed schoon met de Wypall (pluisvrije) doek. Laat het hout drogen voordat u verder gaat met de volgende stap. Schuren is de beste oplossing om de olielaag compleet te verwijderen van het hout.
Kan ik dit nu transparant beitsen? Nee, op een bestaande laag olie kan alleen maar weer een olie aangebracht worden. Dit omdat een laag olie enigszins zacht is en vettig. Als je hierover een dekkende of transparante beits aanbrengt dan ontstaan er problemen met de hechting, de vloeiing, de droging, etc.
Oude lak en olie kunnen worden verwijderd door het oppervlak te schuren. Als laatste schuurgang P120 gebruiken, niet fijner. Was kan verwijderd worden door het oppervlak te reinigen met een doek met terpentijnolie. Na droging het hout schuren met P120.
Maak een mengsel van water en azijn en ga met een doekje over gemorste vetvlekken om ze te verwijderen. Ga nooit met pure azijn aan de slag. Alleen met verdunde azijn kun je de vlekken wegkrijgen.
Lakker over een olielaag gaat niet. U zult dan ook de meubelen eerst geheel kaal moeten schuren voordat u deze kan lakken.
Olieverf hecht op acryl. Andersom kan echter niet, de olie stoot het water in de acryl af. Het lijkt misschien de ideale techniek, omdat je zo de voordelen van acryl met de voordelen van olieverf kunt combineren, maar het schijnt dat de combinatie van acryl- en olieverf op den duur niet stabiel is.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Grondverf dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Grondverf is belangrijk wanneer u nieuw hout gaat schilderen. Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen.
Multiplex gegrond is een verzamelnaam voor multiplex platen die behandeld zijn met een grondverf. Hierdoor is het plaatmateriaal direct over te schilderen in de kleur die jij wenst.
Ook voor houten meubels is het een prima schoonmaakmiddel om te gebruiken. Maak een emmertje met warm water en los hier een scheutje schoonmaakazijn in op. Meng het goed en maak hier jouw doekje of spons mee nat. Knijp de spons of het doekje dat je gebruikt goed uit en maak hier de houten meubel mee schoon.
Meubelolie is geschikt voor
Alle glanzende, gelakte houtsoorten en daarmee één van de meest gebruikte onderhoudsmiddelen voor gelakte meubels.
In het geval van een grote, hardnekkige vlek is alleen een absorptiemiddel en water en zeep niet genoeg. Meng in dit geval een absorberend middel zoals zaagsel met een oplosmiddel tot een dikke pasta. Dit mengsel zuigt als het ware de olie uit de vloer. Tegelijkertijd breekt het de olie af dankzij het oplosmiddel.
Zo is een gelakte tafel makkelijker in gebruik en kan deze beter tegen vocht. Wanneer er toch iets gebeurt waarbij een gelakte tafel vlekken/ krassen krijgt, is dit minder makkelijk zelf op te lossen. Waarbij bij een geoliede tafel de olie in de tafel trekt, blijft lak op de tafel liggen.
Groene zeep: smeer de olievlek stevig in met Driehoek groene zeep en was het meteen (met zeep en al). Schoonmaakazijn: smeer de azijn op de vetvlek, laat het even intrekken en gooi de kleding daarna in de was. Of laat het kledingstuk een nacht weken in een emmer met water en schoonmaakazijn.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Ja, dat kan prima. Ontvet het hout eerst met ammonia. Schuur het hout dan goed tot op blank hout. Breng een primer aan en schuur deze licht op.
Het Douglas hout beitsen beschermt het hout beter dan door het te oliën. Beitsen zorgt ervoor dat de levensduur van het Douglas hout wordt verlengd en dat het Douglas hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt.