De borsten groeien in de pubertijd, dat is een gevolg van hormonveranderingen die rond die leeftijd plaatsvinden. Ook in latere periodes van het leven kunnen de borsten af en toe veranderen onder invloed van hormonale schommelingen.
Je borsten zijn aan het groeien
Redenen waarom je opeens meer aankomt, kan worden veroorzaakt door meer eten, minder bewegen, te weinig slaap of stress.
Dikkere borsten komen bij pubers en bij mannen ouder dan 50 jaar vaak door veranderingen in hormonen. Het kan ook komen door overgewicht, medicijnen, een ziekte of anabole steroïden (bij bodybuilding). Bij de meeste pubers gaat het vanzelf weg. Bij mannen boven de 50 jaar meestal niet.
Het volume van het vetweefsel bepaalt de grootte van de borst. Het bindweefsel verbindt de borst met de spieren van de borstkas. Borsten kunnen onderling in grootte en vorm van elkaar verschillen.
Borsten zijn pas helemaal volgroeid aan het einde van de puberteit. En die verschilt van persoon tot persoon. De regel is: als je 1 jaar niet meer groeit, heb je het einde van de puberteit bereikt. Meestal is dat tussen de leeftijd van 17 en 20 jaar.
De groei van de borsten gaat door tot de vrouw ongeveer 21 jaar is. Soms stopt de groei tussen de 16-18, maar dit is bij iedereen anders en dat komt omdat we allemaal uniek zijn. Vergeet niet dat door hormonen in vlees, maar ook door je eigen hormonen en door hormonen in de pil bijv. je borsten ook kunnen groeien.
Volgende verklaring is dan ook het vrouwelijk hormoon dat voor de vorming van borstweefsel zorgt: oestrogeen. We worden in toenemende mate blootgesteld aan het hormoon, zowel in ons eigen lichaam als in onze omgeving, zoals bijvoorbeeld de pil en het drinkwater.
De perfecte borst heeft 45% volume aan de bovenkant, tegen 55% aan de onderkant. Verrassend is dat uit het onderzoek blijkt dat een geheel ronde borst, met aan boven en onderzijde evenveel volume, als minder mooi worden bevonden. Voornamelijk mannen vinden de totaal ronde borsten minder aantrekkelijk.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van kleine borsten? Kleine borsten kunnen het gevolg zijn van genetica, hormonale factoren, leeftijd, gewichtsverlies, borstvoeding, en soms gewoon de natuurlijke anatomie van een persoon.
Vanaf en tot welke leeftijd groeien borsten? Borstgroei begint meestal als een meisje ongeveer 11 à 12 jaar is en stopt uiterlijk rond het 18e à 20e jaar. Borstgroei vindt namelijk plaats tijdens de puberteit. Als die voorbij is, stoppen borsten dus sowieso met groeien.
Borsten bestaan uit vetweefsel en klierweefsel. Als je aankomt kan het vetweefsel in je borsten toenemen en kan je cupmaat groter worden. Ik zeg bewust kan, omdat alles afhangt van je anatomie. Niet elke borst is hetzelfde opgebouwd en het percentage vet- en klierweefsel verschilt van vrouw tot vrouw.
Borstvergroting met lichaamseigen vet is de meest natuurlijke en veilige manier om je borsten te laten vergroten. Deze techniek van borstvergroting noemen we lipofilling. Lipofilling borsten is in feite een natuurlijke borstvergroting en hét alternatief voor de risicovolle borstvergroting met prothesen.
Na de menstruatie verdwijnen de pijn en knobbels in de regel weer. Het klierweefsel in je borsten is gevoelig voor veranderingen van hormonen in je bloed en ook kan je een meer gevoelige tepel krijgen. Daarom voelen je borsten tijdens je menstruatie vaak meer gespannen aan dan normaal.
Een bekende bijwerking, en in sommige gevallen verlies je dus wat gewicht als je stopt. Je borsten kunnen ook wat minder vol worden als die door de pil wat voller zijn geworden.
Volgroeid lichaam
Terwijl veel vrouwen na hun zeventiende jaar niet langer worden, groeien de borsten meestal nog een tijdje door. Hoewel bij de meeste de cupmaat na hun achttiende niet groter wordt, kan het voorkomen dat de groei doorgaat tot een leeftijd van 21 jaar.
Hormonale bijwerkingen
Veranderingen in het lichaamsgewicht, klachten als hoofdpijn, misselijkheid, gespannen borsten en stemmingsveranderingen kunnen voorkomen, maar ze verminderen of verdwijnen meestal na verloop van tijd. In vergelijking met de pil komen deze bijwerkingen minder vaak voor.
Grote borsten zijn een teken van vruchtbaarheid en mannen vinden dat aantrekkelijk, maar de voorkeur ging voornamelijk uit naar stevige, ronde borsten van een gemiddelde grootte. Als jij gezegend bent met zo'n paar heb je geluk, maar eigenlijk zijn alle borsten in alle vormen en maten mooi, vinden wij.
De grootte van je borsten is erfelijk bepaald
Je hebt een gelijke kans om de borstomvang van beide ouders te erven. Dat kan dus ook meteen de reden zijn dat je zus beter of minder bedeeld is dan jij.
Rijke mannen houden van kleine borsten
Ze vroegen aan mannen met verschillende socio-economische achtergronden welke borsten ze aantrekkelijker vonden. Wat bleek? Armere mannen vonden vrouwen met grote borsten het mooist, terwijl financieel stabiele kerels meer hielden van kleine borsten.
Kies zoveel mogelijk biologische groenten en fruit. Eet omega-3-vetzuren, die zitten in vette vis of lijnzaadolie. Vermijd zo veel mogelijk koolhydraten, suikers, frisdranken en kunstmatige zoetstoffen. Er zijn groenten die helpen bij 'oestrogeen dominantie'.
De borstlift zonder operatie is een behandeling welke door huidverstrakking de borsten lift. In combinatie met supplementen, welke de borsten stimuleert om meer volume te creëren, zorgt het geheel voor een vollere en strakkere borst. De borstlift zonder operatie is mogelijk voor cup-maten tot en met cup D80.
Gigi Ravelli wint mooiste borsten-verkiezing.
Train je borstspieren.
De oefeningen die je kunt doen voor het beste resultaat zijn push-ups en dumbbell oefeningen. Push-ups omdat je hierdoor je onderliggende borstspieren vergroot. En als je nieuwe spieren creëert, worden je borsten dus iets groter, steviger en ze worden iets gelift.
Waar zit oestrogeen in? Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Veel vrouwen slikken al extra hormonen om overgangsklachten te verminderen. Het effect hiervan zal per vrouw verschillen, dus overleg altijd met je huisarts wat het beste is voor jou. Extra oestrogeen slikken is namelijk niet altijd zonder risico's. Het verhoogt bijvoorbeeld de kans op borstkanker.