Het vullen van gasflessen met LPG is verboden.
Een gasfles laten vullen in Nederland kan alleen bij gasvulstations. In Nederland (en heel Europa) is het verboden om de gasfles uit je auto of caravan te halen en deze te vullen bij een tankstation.
Je mag een lpg installatie gebruiken om op te koken, zolang deze tank maar niet gebruikt wordt voor de aandrijving van het voertuig. Je hebt dus een aparte gasdamptank nodig om op te koken (en/of te verwarmen).
Propaan is een LPG, net als butaan. Een mix van deze twee gassen wordt gebruikt als motorbrandstof voor personenauto's. En die noemen we dus ook LPG.
Eén kilogram propaangas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit dus ongeveer 10 liter vloeibaar gas. In een propaangasfles van 46,5 kg zit 91,2 liter vloeibaar gas.
De officiële prijs voor LPG bedraagt 0,4260 euro per liter. De officiële prijs van propaan voor ruilflessen: 1,4122 euro per kilo.
LPG-gasflessen met een gewicht van 5 Kg kunnen gevuld worden tot 8 liter. LPG gasflessen met een gewicht van 10-10,5 Kg kunnen gevuld worden tot 16 liter. LPG-gasflessen met een gewicht van 11-13,5 Kg kunnen gevuld worden tot 18 liter. LPG-gasflessen met een gewicht van 14-15 Kg kunnen gevuld worden tot 20 liter.
Gassoorten terrasverwarming: butaan en propaan
Nederland gebruikt voornamelijk propaan. Dit omdat propaan tot ongeveer -42°C bruikbaar is in tegenstelling tot butaan. En kan propaangas goed buiten opgeslagen worden. Bij gebruik van propaan of butaan is men niet gebonden aan een vaste positie van de terrasheater.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
GPL staat voor “Gaz de Pétrole Liquéfié” en dat betekent hetzelfde als “Liquified Petroleum Gas” (LPG).
Om LPG te tanken wordt aan de buitenzijde van de motorhome een koppeling geplaatst, waar de tankslang van de pomp op geschroefd wordt. Het bijhorende verloopstuk of de adapter is geschikt voor de landen: België, Duitsland, Engeland, Ierland, Luxemburg, Polen, Schotland, Zwitserland.
Door de temperatuur zal butaan niet overgaan in gasvorm en zo ontstaat er geen/onvoldoende druk. De mix van butaan en propaan wordt bijvoorbeeld in autogas gebruikt, in warme landen zal er dan meer butaan gebruikt worden dan in landen zoals Nederland.
De risico's zijn niet miniem. Zo kan er schadelijk gas vrijkomen en kunnen gasflessen ontploffen. Het zelf vullen van butaan- en propaangasflessen bij de benzinepomp is simpelweg verboden. Bovendien ontduik je volgens de letters van de wet ook belasting als je de lpg voor iets anders gebruikt.
Een gastank in de auto staat normaal onder een druk van zo'n 10 bar bij een LPG installatie en 200 bar met een CNG installatie. Daarnaast beschikt iedere autogasinstallatie over een scala van veiligheidsvoorzieningen.
Eigen gasfles laten vullen? Heb je een merkloze gasfles? Dan kun je deze door een professional laten vullen bij een gasvulstation. Gasvulstions hebben een vulinrichting voor flessen tot maximaal 12 kg gasinhoud, soms tot maximaal 5 kg.
Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas. Het voordeel van butaangas is echter weer dat het een hogere verbrandingswaarde heeft dan propaan!
De ouderwetse maar doeltreffende manier die voor alle gasflessen werkt is gewoon wegen. Op iedere gasfles staat in de kraag of op de bodem aangegeven wat het tarra (leeg) gewicht is. Meestal staat ook het volle gewicht van de gasfles of het gewicht van het gas.
De kachels werken uitstekend op lpg gas. Hiervoor zijn speciale hervulbare lpg gasdamptanks verkrijgbaar. De meeste kachels bieden achterin plaats aan een lpg gasfles tot 27 liter. Indien u de kachel af en toe aan zet om even te verwarmen is het voordeliger om de kachel op propaan of butaan te gebruiken.
De prijs voor propaan wordt opgebouwd uit vier onderdelen: inkoop, distributie, belastingen/heffingen en bedrijfskosten. Inkoopprijs is één ding, maar het is zeker niet de enige factor die bepalend is voor de prijs.
De groene gasfles
Het grootste voordeel van deze gasfles is natuurlijk het formaat. Met een inhoud van 5 kilo kun je tot wel 5 weken koken op de camping. De aanschaf van deze gasfles is erg voordelig ten opzichte van andere gasflessen en zijn over het algemeen verkrijgbaar in Nederland, Duitsland en Frankrijk.
De LPG gasdamptanks zijn uitermate geschikt voor uw caravan / camper of voor in en rondom uw huis / schuur of hobby ruimte. Geschikt voor o.a. uw camper / caravan, koelkast, verwarming, kookstel, terras heater, gas barbecue / grill, brander of mobiele gaskachel.
Eén kilogram gas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een gasfles van 5 kilogram zit dus 10 liter gas. In een gasfles van 10,5kg zit dus circa 21 liter gas enzovoort.
Heb je een lichtgewicht gasfles die gevuld moet worden? Dan moet je naar een officieel Benegas Light verkooppunt. Daar lever je de lege gasfles in en krijg je een volle terug. Ga nooit zelf een gasfles proberen te vullen en laat deze ook niet bijvullen.