De meeste hagen hebben twee keer per jaar een snoeibeurt nodig. De eerste in het voorjaar en de tweede voor aanvang van het najaar of in het najaar. De winter is de beste tijd om uw bomen in de tuin te snoeien.
De veiligste tijd om bomen en heesters te snoeien is in februari en maart. De stofwisseling van de boom ligt dan stil, er is weinig sapstroom en de boom zal zo min mogelijk bloeden. In april, mei en juni vindt de voorjaarsgroei plaats en is de sapstroom op zijn hevigst, dus dan is snoeien riskant.
Wat moet ik snoeien in de herfst? Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
Door het snoeien verjongt de plant of struik en houdt u de groei- en bloeikracht erin. Takken die dood zijn, elkaar kruisen of in de weg zitten, mag u altijd het hele jaar door snoeien.
In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.
De kans dat de boom gaat bloeden is hierdoor veel kleiner en daarom is de winter dus een prima jaargetijde om te snoeien! Let op: vorst is echter nog steeds erg slecht voor een boom, ook al is de sapstroom weinig actief. Snoeien tijdens de winter kan, maar snoei nooit als het vriest!
Als u die te vroeg snoeit, bestaat de kans dat er nog takken ingevroren zijn. Als u die voor de winter snoeit, raken de takken onherstelbaar beschadigd. Snoei voorjaarsbloeiers ook kort na de bloeiperiode. Zo bent u verzekerd van een mooi bloemenspektakel tijdens het volgende voorjaar.
Niet in de volle zon snoeien
Buiten het feit dat dit voor jezelf niet zo prettig is, is het ook voor de plant niet fijn. Wanneer je snoeit laat je namelijk snoeiwonden achter op de takken en bladeren, waardoor het vocht van de plant of boom snel verdampt. Dit veroorzaakt snel bruine bladeren of randjes.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Sommige planten en bloemen moeten echt op tijd gesnoeid worden voordat ze aan hun winterslaap beginnen. Ze hebben deze snoeibeurt nodig om extra kracht op te doen om de winter door te komen. Snoeien in oktober is dan ook echt nodig, omdat het blad van de bloemen en planten nog niet is afgestorven.
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg. De planten zien er daarna weer fris uit.
Het beste is om in het voorjaar (april) of in het najaar (oktober) te snoeien. Dit omdat de plant dan in ruststand is.
Hoewel het je misschien een goed idee lijkt om tijdens de hitte te gaan snoeien, is dit niet aan te raden. Dit heeft te maken met het feit dat de onderste bladeren van een plant niet zijn gewend om volop in de zon te staan.
De planten zijn volledig in hun kracht waardoor de snoeiwond sneller herstelt. Door in de zomer te snoeien geef je schimmels en bacteriën veel minder kans geeft om toe te slaan dan in de winter. De kans is het grootst dat de planten een flinke winter goed doorkomen.
Niet alle struiken en planten mag je snoeien in de zomer. Zo komen bomen en planten die in volle bloei staan in de maanden juni en juli zoals de vlinderstruik niet in aanmerking om gesnoeid te worden.
Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond.
Snoeien mag alleen bij droog en niet vriezend weer gebeuren. Als het regent bestaat er meer infectiegevaar, doordat ziektekiemen via de druppels in de nog open snijwonden terecht kunnen komen.
In juni begint de zomer, waarbij het een mooi moment kan zijn om die ene boom of struik te snoeien. In deze maand gaat het vaak om een tweede snoeibeurt van specifieke bomen en struiken, die eerder in het jaar al gesnoeid zijn.
Fout 1: Op het verkeerde moment snoeien
Wanneer je een plant, boom of struik het beste kunt snoeien verschilt per soort. Doe je dit op het verkeerde moment, dan kunnen er infecties ontstaan, kunnen ze sap gaan bloeden of zelfs sterven.
Bomen die niet worden gesnoeid kunnen al snel gaan overheersen in je tuin en kunnen het andere leven dus beïnvloeden. Daarnaast nemen grote, omvangrijke bomen ook heel veel licht weg. Het tijdig snoeien van de bomen zorgt er voor dat deze zich door het opvangen van het zonlicht beter kan ontwikkelen.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
De Acer (esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) zijn ABC-bomen. Het snoeien van deze bomen vereist extra aandacht, omdat de kans op bloeden groot is. Deze bomen mogen niet gesnoeid worden in de winter, omdat de sapstroom dan juist op gang gekomen is.
Absoluut niet snoeien in de winter
Een aantal bomen gaan bloeden wanneer ze in de wintermaanden worden gesnoeid. Deze bomen kunnen beter in de zomer of de herfst van hun overbodige takken worden ontdaan.
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.