Om een kenteken van een auto over te schrijven moet je in ieder geval achttien jaar of ouder zijn en in Nederland woonachtig zijn. Als jij zelf de koper van de auto bent, moet je persoonlijk de auto op jouw naam laten zetten. Je kunt niet iemand machtigen om dit voor jou te doen, je moet dit persoonlijk regelen.
Dit wordt ook wel auto overschrijven genoemd. Wilt u de auto op naam van iemand anders zetten? Dat is niet mogelijk. Het is verplicht dat de koper zelf aanwezig is tijdens het op naam zetten van het kenteken.
Je kan voor iemand anders een voertuig verkopen met behulp van de ANWB Verkoopservice. Daar heb je dan wel een machtiging van de officiële eigenaar van het betreffende voertuig voor nodig. Die geeft je middels het machtigingsformulier toestemming om de auto of motor namens hem of haar te verkopen.
Ga naar een Kentekenloket in de buurt en laat de auto overschrijven. Hier zijn kosten aan verbonden. Meestal betaalt de koper, maar je kunt ook afspreken om de kosten te delen of om als verkoper de kosten te betalen.
Auto op naam van uw partner; mag dat? Bij de meeste verzekeraars kunt u uw auto verzekeren op de naam van uw partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat u en uw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
Een tenaamstelling van een auto brengt niet het eigendom met zich mee. Een kentekenbewijs is slechts een bewijs van houderschap en dus geen bewijs van eigendom van betreffende auto.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
Ja dit kan, maar alleen als je aantoonbaar gemachtigd bent door de rechtsgeldige eigenaar van de te verkopen auto. De mogelijkheid van machtigen geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig legitimatiebewijs (van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (auto's van voor 2014) of kentekencard van de auto en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 10,75.
Het is mogelijk om een kenteken in te schrijven op iemand anders zijn naam. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Dit is enkel toegelaten in geval van overlijden of een wissel van kenteken tussen personen van hetzelfde gezin. U dient steeds een bewijs van verbondenheid voor te leggen.
Een vrijwaringsbewijs hoef je dus niet aan te vragen, maar deze ontvang je als koper na het op naam zetten van de auto. Deze overhandig ja daarna aan de verkoper. Het overschrijven kost € 9,98 en moet door de koper gedaan worden bij een postkantoor, kentekenloket of RDW-balie.
Je ontvangt het vrijwaringsbewijs als je je auto verkoopt aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij. Je moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs meenemen. Is er sprake van een particuliere verkoop? Dan moet de koper van de auto naar het postkantoor om de auto over te schrijven.
Kan ik mijn auto op iemand anders naam verzekeren? Je auto verzekeren op naam van iemand anders is meestal niet mogelijk. Als jij een auto op je naam hebt, moet je hiervoor een autoverzekering afsluiten op je eigen naam. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Je mag een auto alleen zelf op jouw naam zetten. Je moet persoonlijk aan de balie verschijnen, minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen. Koop je een auto voordat je je rijbewijs hebt, dan mag je 'm ook op jouw naam zetten. Houd er dan wel rekening mee dat je de wettelijke verzekeringsplicht in gaat.
Een kenteken online overschrijven kan alleen via de RDW website (Rijksdienst Wegverkeer). Hiervoor moet je inloggen met je DigiD-code. Tip: download de DigiD app, super makkelijk! Daarnaast heb je ook nog twee documenten nodig voor het overschrijven van je auto (kenteken):
Auto verkopen zonder papieren - Particulieren verkoop
Slaagt de wagen voor de keuring krijgt u hier ook een 'aanvraag voor inschrijvingsformulier'. Uw auto verkopen zonder papieren kan helaas niet. De DIV heeft al deze documenten nodig om uw auto succesvol over te schrijven op de naam van de nieuwe eigenaar.
De koper krijgt van de medewerker een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet u van de koper krijgen. Hiermee bewijst u dat het voertuig niet meer op uw naam staat.
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Zo moet je bij de overname van een ouder je geboorteakte afhalen bij de gemeente, een geschreven verklaring van akkoord of bewijs van overlijden hebben van de ouders, manuele inschrijving bij de DIV regelen.
Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.