Als je een woning huurt in het kader van de woninghuurwet, moet je daar niet enkel wonen maar er in principe ook je domicilie nemen. Die verplichting kan letterlijk in het huurcontract staan.
In een standaard huurovereenkomst bestemd tot hoofdverblijfplaats wordt uitdrukkelijk de verplichting opgelegd dat de huurder zijn hoofdverblijfplaats moet vestigen in het gehuurde goed. Wat als blijkt dat de huurder zich niet houdt aan deze verplichting en zijn domicilie niet vestigt in jouw huurpand.
U bent verplicht om u te domiciliëren in uw feitelijke woonplaats. Doet u dat niet en gebruikt u de woonplaats als tweede verblijf (en hebt u dus uw domicilie op een ander adres), dan moet u belastingen betalen voor een tweede verblijf. Het bedrag van die belasting verschilt van gemeente tot gemeente.
Dat kan wel. Voorwaarde is dat u het feit dat u de taks tweede verblijf doorrekent, uitdrukkelijk voorziet in het huurcontract.
Als eigenaar of vruchtgebruiker van een woning mag je die in principe altijd verhuren, je hoeft daar niet eerst toelating voor te krijgen van een of andere overheid. Alleen soms moet je wel een bepaald attest kunnen voorleggen, dat (meestal tegen betaling) door de gemeente wordt verstrekt.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
In de hypotheekvoorwaarden van praktisch elke geldverstrekker staat dat je de woning niet mag verhuren. Tenzij de bank toestemming geeft. Geldverstrekkers zijn er niet happig op, want: Huurders zijn goed beschermd, je kunt ze niet zomaar uit huis zetten.
Als je de woning voor de eerste keer vergeet aan te geven, is de fiscus mild en blijft de belastingverhoging beperkt tot 10 procent. Geef je je tweede verblijf meermaals niet aan, dan wordt er gewerkt met een progressieve verhoging. Een tweede woning moet je sowieso aangeven bij de fiscus, of je ze nu verhuurt of niet.
Beter probeer je de taks in de eerste plaats gewoon te vermijden. Een van de mogelijkheden om dat te doen, is te investeren in een vakantieverblijf. Op dat soort verblijven is de belasting niet van toepassing, waardoor je al snel € 1000 per jaar minder betaalt.
De huuropbrengst is dan belastingvrij. Tenminste, als je een bescheiden bedrag aan huur vraagt, de huur mag per jaar niet meer bedragen dan € 5.506 (bedrag 2020). Ook wanneer je een tweede woning bezit en verhuurt is de huuropbrengst onbelast.
Wanneer u meer dan 6 maanden ononderbroken afwezig bent op uw hoofdverblijfplaats zonder melding te maken van uw tijdelijke afwezigheid, kan dit aanleiding geven tot een afvoering van ambtswege door het college van burgemeester en schepenen, voor zover uw huidige woonplaats niet gekend is.
Iedereen die rechtmatig in Nederland verblijft, moet zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woon je niet meer op je oude adres of ben je langer dan acht maanden niet in Nederland? Dan word je uitgeschreven uit de BRP. Als je geen vast woonadres hebt, kan een briefadres uitkomst bieden.
Voor de nodige documenten neemt u contact op met de gemeente waar u een referentieadres neemt. Opgelet: Een inschrijving op een referentieadres om beroepsredenen mag niet langer dan 1 jaar duren.
U kunt geen paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. U hebt geen recht op financiële ondersteuning van de overheid, zoals huurtoeslag, studiefinanciering of een uitkering. U kunt geen parkeervergunning krijgen. U mag niet stemmen.
Als je vriend zijn domicilieadres bij jou staat, dan kan de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op alle goederen die zich op dat adres bevinden. Ze worden vermoed eigendom te zijn van de schuldenaar. Je kan dat vermoeden weerleggen.
De algemene reglementering inzake bevolking voorziet dat elke persoon moet worden ingeschreven in de registers van de gemeente waar hij zijn hoofdverblijfplaats gevestigd heeft, op het adres waar hij effectief verblijft gedurende het grootste deel van het jaar.
Uw 2e woning hoort bij uw box 3-vermogen. U betaalt belasting over uw vermogen volgens de regels die daarvoor gelden. Als u uw 2e woning verhuurt, hoeft u de inkomsten uit de verhuur niet op te geven.
1.000 euro. In de kustgemeenten schommelt de tweede verblijf taks tussen 420 en 1.000 euro per jaar. Specifiek voor buitenverblijven is de belasting op tweede verblijven. Die is verschuldigd door eigenaars van woningen die ergens in een andere stad of gemeente hun domicilie hebben.
Huurinkomsten worden doorgaans niet belast, tenzij het om een gemeubileerde woning gaat. Op je belastingaangifte vermeld je enkel het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van je woning: datzelfde bedrag zal je elk jaar moeten aangeven (behalve bij een herziening van het kadastraal inkomen).
Hebt u inkomsten uit de verhuur van uw woning? Deze inkomsten moet u opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting.
Tweede verblijven zijn landhuizen, bungalows, appartementen, weekendhuisjes, optrekjes en alle andere vaste woongelegenheden, met inbegrip van de met chalets gelijkgestelde caravans, die al of niet ingeschreven zijn in de kadastrale legger.
Goed om te weten: de lening voor je tweede woning kan je een fiscaal voordeel opleveren. Geef ze in onder het luik langetermijnsparen. De kapitaalaflossingen ten belope van 2.350 euro (inkomstenjaar 2020) leveren een belastingvoordeel tot 30% op, als je aan een aantal voorwaarden voldoet.
Bank ziet verhuur als fraude
Of dat men daar al een tijd niet meer woont. Als deze bovendien commercieel wordt verhuurd, kan de bank dit aanmerken als fraude. Je bent namelijk in overtreding van het huurbeding. Mogelijk krijg je tijdelijk het voordeel van de twijfel, maar sowieso moet je maatregelen nemen.
Het inschrijvingsadres is het altijd het adres waar je daadwerkelijk woont. Je mag je dus niet inschrijven in een woning die je vervolgens aan iemand anders verhuurt. Als je particulier een woning koopt, gaat de geldverstrekker er altijd vanuit dat je er ook daadwerkelijk gaat wonen.
Heb je een tweede huis gekocht en wil je die graag verhuren? Dan heb je geen toestemming nodig van de bank indien je deze zonder hypotheek hebt gekocht. Wil je het aangeschafte tweede huis verhuren en rust er een hypotheek op, dan dien je uiteraard wél toestemming aan te vragen.