Bij de meeste verzekeraars kun je jouw auto verzekeren op de naam van je partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat jij en jouw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
Als je een auto hebt, moet je zelf een autoverzekering afsluiten. Het is niet mogelijk dat jij de auto verzekert, terwijl op papier iemand anders de eigenaar is. Een auto verzekeren die niet op jouw naam staat, is bij geen enkele verzekeraar mogelijk.
Alleen bij partners op hetzelfde adres
Bij de meeste autoverzekeraars kan ook de partner van de kentekenhouder de autoverzekering afsluiten. Verzekeraars gaan er namelijk ook al van uit dat partners in elkaars auto rijden.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner als die op hetzelfde adres woont, maar niet op de naam van iemand anders.
Je auto verzekeren op naam van iemand anders is meestal niet mogelijk. Als jij een auto op je naam hebt, moet je hiervoor een autoverzekering afsluiten op je eigen naam. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen.
We kunnen je geruststellen: ja, dat mag. Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit.
Met het overschrijven van een kenteken wordt de auto op naam van iemand anders gezet. Je kunt alleen een kenteken overschrijven op je eigen naam als je minimaal 18 jaar oud bent en in Nederland woont. Het overschrijven op je naam kun je zelf regelen. Je hebt wel de medewerking van de verkoper nodig.
Autoverzekering op naam ouders: formeel onmogelijk
Ten eerste is het formeel gezien niet eens mogelijk. Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.
Natuurlijk moet voor elke auto een autoverzekering worden afgesloten. Maar mag je alle auto's eigenlijk op 1 naam verzekeren? Of je nou twee, drie of meer auto's hebt: als de auto's op jouw naam staan, mag je ze ook allemaal op jouw naam verzekeren.
Het kenteken van de auto staat op naam van de eigenaar van de auto, de kentekenhouder genaamd. De eigenaar van de auto is degene die ook als verzekeringnemer de autoverzekering aanvraagt. De regelmatig bestuurder kan vervolgens iemand anders zijn. De schadevrije jaren komen op naam van de verzekeringnemer te staan.
Dat is niet mogelijk. Het is verplicht dat de koper zelf aanwezig is tijdens het op naam zetten van het kenteken.
Jouw auto is gewoon verzekerd, ook als jouw zoon of dochter achter het stuur zit. Af en toe jouw auto uitlenen is dus geen enkel probleem. Mocht er schade ontstaan dan geldt er vaak een extra eigen risico als jouw zoon of dochter nog geen 24 jaar oud is.
Ja, je kunt je auto of motor zonder rijbewijs verzekeren. Maar je mag er dan zelf niet in of op rijden.
Wanneer je een voertuig op jouw naam overschrijft, ben je aansprakelijk voor de motorrijtuigenbelasting, verzekering en Algemene Periodieke Keuring(APK). Wanneer je het voertuig niet binnen 28 dagen na de tenaamstelling hebt verzekerd, krijg je van de RDW een waarschuwingsbrief.
Naast het feit dat je autoverzekering op naam van je ouders zetten dus niet mag, kost het je op de lange termijn ook geld. Je bouwt namelijk zelf geen schadevrije jaren op. Wil je later alsnog een autoverzekering afsluiten op je eigen naam, dan heb je dus geen schadevrije jaren en krijg je ook niet de no-claimkorting.
Bent u van plan een auto te kopen, maar heeft u nog geen rijbewijs? Geen probleem. Voor het kopen van een auto hoeft u in principe niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Zodra het kenteken van de auto op uw naam staat, bent u wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor het voertuig.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Een auto verzekeren zonder kenteken is niet mogelijk. Je kunt pas officieel een autoverzekering afsluiten als je een kenteken hebt ontvangen van de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer). Ook heb je een meldcode nodig. Op basis van een chassisnummer of model kun je ook geen auto verzekeren.
Voor de meeste verzekeringen zijn verzekeraars niet verplicht je te accepteren. Ook een autoverzekeraar kan jou dus weigeren als klant. Bijvoorbeeld als ze vinden dat je teveel schades hebt gemeld. Of door je leeftijd.
Schadevrije jaren opbouwen via ouders is niet mogelijk
Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op. Vandaag de dag is het nog niet mogelijk om schadevrije jaren over te dragen op kinderen, ook niet wanneer ze als regelmatige bestuurder op de polis vermeld staan.
Als hoofdbestuurder ben je degene die het meeste in de auto rijdt. De eigenaar is degene op wiens naam de auto en verzekering staan.
Als u een auto gaat kopen, moet u het kenteken op uw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Na de overschrijving bent u verantwoordelijk voor de motorrijtuigenbelasting, een WA-verzekering en de apk goedkeuring.
Heeft u zich uitgeschreven bij de gemeente en niet ingeschreven op een nieuw adres? Dan mag u geen voertuig op uw naam hebben staan. Blijft u in Nederland, schrijf u dan in bij de gemeente op uw woonadres.
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig legitimatiebewijs (van jezelf, maar ook van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (bij auto's van vóór 2014) of kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 11,40.
Wanneer je een autoverzekering afsluit, dan geldt deze dekking voor de auto.Niet voor de persoon.Zo ben je in andermans auto dan ook gewoon verzekerd. Dit neemt niet weg dat de eigenaar van de auto altijd wel aansprakelijk blijft voor alles wat er met de auto gebeurt.