Je kunt ook fruit koken tot een compote en deze invriezen. Citroenschijfjes zijn ook ideaal om in te vriezen.
Appelmoes invriezen is heel goed mogelijk, maar beter is het dan wel om geen of beduidend minder suiker te gebruiken in de zelfgemaakte appelmoes. Weliswaar kun je appelmoes invriezen als er suiker in de appelmoes zit, maar het invriezen, en dat komt door de suiker, zal veel langer duren.
Appelmoes, zelf gemaakt of kant en klaar uit de supermarkt, kun je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Soms zelfs langer, maar dan moet je het wel goed met een deksel afsluiten.
In de koelkast zetten en binnen 2 weken opmaken. Ook geopende potten die nog niet leeg zijn in de koelkast bewaren en uiteraard: met een schone lepel moes er uit halen als de pot niet leeg gaat. Een leuk zelfgemaakt label er op met de datum van het maken is wel handig!
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Giet de warme compote in de potjes en sluit terwijl het nog heet is. Bewaar in de koelkast tot 2 weken. Om compotes langer te bewaren kun je ze het beste in porties invriezen, in plastic containers, zodat u slechts zoveel als u nodig heeft kan ontdooien.
Het beste antwoord
Thuis kun je als je met een schone lepel de appelmoes er uit haalt en direct in de koelkast wegzet dezelfde pot binnen een paar dagen leegeten. Meer dan een week lijkt me echt niet goed. Als er schimmel zichtbaar op zit, zit de schimmel al door de hele pot en is dan niet eetbaar.
Suiker kun je dus het beste in een luchtdicht afgesloten pot bewaren bij amertemperatuur. Bij voorbeeld van glas met deksel. De koelkast of de vriezer worden afgeraden, omdat beiden erg vochtige omgevingen zijn. Door vocht kan de suiker muf gaan ruiken, en dan kun je het beter weggooien.
Citroen, limoen, grapefruit en sinaasappel kun in partjes of schijfjes middels de vriezer een langer leven geven. Wel eerst even in een bakje stoppen. Tip: gooi ze in je glas drinken.
Gekookt, zoals in het geval van appeltaart: 3-5 dagen in de koelkast.
Het beste kun je de moes invriezen. De smaak blijft hierdoor goed bewaard. In de koelkast is de moes enkele dagen houdbaar. Natuurlijk is het ook mogelijk de moes in te wecken.
Laat de appeltaart na het bakken goed afkoelen. Verpak de appeltaart luchtdicht. In de vriezer blijft de appeltaart ongeveer 2 maanden goed. Verwarm de ontdooide appeltaart voor het serveren in 5-10 minuten op in een voorverwarmde oven (160-180°C).
Verschil tussen appelmoes en appelcompote
Eigenlijk zegt het woord het al een beetje: appelmoes is echt een moes. Een zachte 'puree' zou je bijna kunnen stellen. In een compote zitten nog stukjes appel. Je kunt het fruit dus echt nog herkennen.
Voor een lekkere moes of compote is de Goudreinette de perfecte keus. Maar je kan ook eens de Cox, Elstar, Jonagold, Braeburn of Wellant proberen. Die zorgen voor een iets zachtere smaak.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Hoe vriest u confituur in? U mag confituur pas invriezen wanneer die volledig is afgekoeld. Bokalen zijn ideaal, omdat ze extreem hittebestendig zijn en beter bestand tegen spanning, maar in principe kunt u elk recipiënt gebruiken.
Bewaar je confituur steeds op een donkere, droge en koele plaats. Een kelder of donkere gang is hiervoor de perfecte plaats. Eens de pot confituur geopend is, is het belangrijk om die te bewaren in de koelkast.
Hoe lang kun je Appelmoes bewaren? Vers gemaakt appelmoes kun je in een afgesloten bak nog 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer kun je dit overigens nog tot 3 maanden bewaren. Een pot of blik gekocht appelmoes kun je langer bewaren, zolang de pot of het blik nog niet geopend is.
Hoe weet je of appelmoes nog goed is? Thuis kun je als je met een schone lepel de appelmoes er uit haalt en direct in de koelkast wegzet dezelfde pot binnen een paar dagen leegeten. Meer dan een week lijkt me echt niet goed. Als er schimmel zichtbaar op zit, zit de schimmel al door de hele pot en is dan niet eetbaar.
Je kunt het beste vaststellen of Appels niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Appels slap zijn of plekjes vertonen en weinig tot geen smaak meer hebben, dienen ze weggegooid te worden. Een goede Appel voelt stevig aan en heeft een goede, knapperige bite.
Doe water in een pan, doe de rabarber in de pan, en voeg de suiker toe. Breng het aan de kook, en laat het 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Met de deksel op de pan laten afkoelen, daarna in diepvriesbakken doen en luchtdicht afsluiten. Etiket erop doen met naam en datum, en minimaal 24 uur invriezen.
Gekookte rabarber kan 1 tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden. Geopende rabarber in pot of glas kan tot 2 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Gebruik telkens een schone lepel om besmetting van het product te voorkomen.
In principe zijn alle appelsoorten te gebruiken voor appelmoes, maar de ene soort is gewoon beter dan de andere soort. Vooral de ietwat zuurdere appels, we spreken liever van zoetzuur, zijn beter geschikt voor appelmoes, en dat is ook van toepassing op de wat vastere appelsoorten.