Voor elke ton CO2 die ze uitstoten, moeten bedrijven een emissierecht inleveren. Er zijn verschillende manieren om aan die rechten te komen. Ze kunnen emissierechten kopen op veilingen en handelsplatformen of van andere bedrijven. Onder bepaalde omstandigheden krijgen ze gratis rechten van de overheid.
Per ton uitstoot levert een bedrijf één emissierecht in. Heeft een bedrijf meer emissierechten dan het uitstoot? Dan mogen ze de overgebleven rechten verkopen aan andere bedrijven die meer uitstoten dan ze emissierechten hebben. Deze handel loopt in Europa volgens het EU-ETS – European Union Emissions Trading System.
Voor elke ton CO2 die ze uitstoten, moeten bedrijven een emissierecht inleveren. De rechten kunnen gekocht worden op veilingen, de Europese Unie haalde hier in 2020 21 miljard euro mee op, of handelsplatformen, maar ook van andere bedrijven.
De huidige prijs van een CO2-recht (= 1 ton CO2) zit eindelijk in de lift. Waar in 2017 de prijs nog ruim onder de 10 euro lag, is de prijs in 2021 flink gestegen. Momenteel schommelt de prijs rond de 87 euro per ton CO2 (mei 2022).
De huidige prijs van een ton CO2 in het Europese emissiehandelssysteem schommelt rond de € 80 (September, 2022) . Kijk voor de actuele prijs van een emissierecht bij het Duitse handelsplatform EEX dat door de Europese Commissie is aangewezen als het gezamenlijke veilingplatform.
Als samenvatting uit de diverse studies kan besloten worden dat de jaarlijkse CO2-compensatie varieert tussen 21,77 kg CO2/boom tot 31,5 kg CO2/boom. Om 1 ton CO2 te compenseren zijn er vervolgens 31 tot 46 bomen nodig. In Europa staan er per hectare 300 tot 500 bomen.
Een boom neemt ongeveer 25 kg CO2 op per jaar
Maar eigenlijk neemt een boom gemiddeld tussen de 10 en 40 kg CO2 op per jaar, afhankelijk van een heleboel factoren. Al deze complexe variabelen zorgen ervoor dat het geen eenvoudige zaak is om te berekenen hoeveel CO2 een boom precies opneemt.
Carbon credits, die onder bepaalde voorwaarden inwisselbaar zijn voor emissierechten, worden al lange tijd verhandeld voor minder dan 30 eurocent. En bedrijven die vrijwillig hun CO₂-voetafdruk compenseren met carbon credits, betalen prijzen die variëren van minder dan 1 euro tot meer dan 20 euro per ton.
Aan het einde van het jaar moet elk bedrijf in ruil voor de uitgestoten CO2, de rechten weer inleveren. Voor elke uitgestoten ton CO2 één recht. Heb je minder ton uitgestoten dan dat je rechten hebt, dan mag je die rechten houden. Bedrijven mogen onderling ook handelen in die rechten.
Het CO2 Bewust Certificaat geeft aan dat de organisatie op een bewuste manier actief energie bespaart en daarmee de uitstoot van CO2 reduceert. Het CO2 certificaat stimuleert energiebesparing, efficiënt gebruik van materialen en toepassing van duurzame energie.
CO2-heffing industrie vanaf 1 januari 2021
Sinds 1 januari 2021 geldt voor industriële bedrijven met een hoge CO2-uitstoot een nationale CO2-heffing. Zo worden bedrijven meer gestimuleerd om bij hun investeringen rekening te houden met de gevolgen van CO2-uitstoot voor mens en milieu.
Het Emissiehandelssysteem (in het Engels: Emission Trade System of ETS) is hét wapen van de EU tegen CO2-uitstoot op het continent. Door een prijs te hangen aan het uitstoten van CO2 moeten bedrijven minder uitstoten, anders kost het hen teveel geld.
EU ETS in de praktijk
Momenteel omvat het EU ETS ongeveer 11.000 installaties uit de energie-intensieve industrie en de elektriciteitssector, die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 40% van de broeikasgasemissies in de Europese Unie (EU). Daarnaast omvat het systeem ook de luchtvaartsector.
Particulieren en midden- en kleinbedrijven kunnen CO₂-credits kopen via de website van FairClimateFund. Bedrijven met een grote CO₂-voetafdruk en/of evenementen die hulp willen met het berekenen van hun CO₂-voetafdruk kunnen contact met ons opnemen.
Een ton koolstof staat dan gelijk aan 44/12 ofwel 3.67 ton koolstofdioxide. 1 (metric) ton = 1000 kilo. 1 Kt of kiloton = 103 ton = 1000 ton = 1.000.000 of 1 miljoen kilo.
CO2-gecompenseerd gas is aardgas dat na verbranding gecompenseerd wordt met bijvoorbeeld het planten van bomen. Bomen nemen de CO2 op, en daarmee wordt de netto CO2-uitstoot van de verbranding van het aardgas gecompenseerd. CO2-gecompenseerd gas wordt daarom ook wel klimaatgecompenseerd gas genoemd.
Met een 'CO2-bewust certificaat' laat je zien hoe effectief jouw bedrijf de CO2-uitstoot vermindert in projecten. Dit certificaat levert bovendien voordeel op bij aanbestedingen, in de vorm van een fictieve korting op de inschrijfprijs.
ETS staat voor Emission Trade System en is het handelssysteem in Europa voor de CO2-uitstoot van de industrie. Een industrieel bedrijf moet in dat systeem voor elke ton (1000 kilogram) CO2 dat het uitstoot één emissierecht inleveren. Die emissierechten kunnen worden gekocht en verhandeld.
Het geld van de carbon credits gaat voor 90 procent naar deelnemende boeren die hun boerenbedrijven verduurzamen en daarmee CO2 besparen. Dit is onderdeel van het eerste pilotproject van Rabobank op Nederlandse en Amerikaanse bodem met het verminderen van broeikasgassen door agrarisch ondernemers.
Dennen (zwart, wit, rood, Ponderosa en Hispaniola) slaan van alle naaldbomen de meeste CO2 op. [3] Daarnaast hebben naaldbomen weinig bladuitval, en dus geen rotte bladeren. Dat scheelt weer CO2 uitstoot.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
Wetenschappers uit de hele wereld werken aan methodes om CO2, en dus ook koolstof, uit de lucht te halen. Op kamertemperatuur is Daeneke er in geslaagd CO2 te splitsen in zuurstof en koolstof in vaste vorm, met behulp van twee elektrodes.
Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Verder draagt een vliegreis 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto.
Hoeveel CO₂ stoten wij uit met gas? Tijd voor een rekensommetje: de CO₂-uitstoot van aardgas is ongeveer 1,8 kilogram per m3. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 1500m3 gas per jaar en stoot daarmee 2,7 ton CO₂ uit.
Als een zonnepaneel (320 kWh) twee jaar lang duurzame stroom heeft opgewekt, heeft het voorkomen dat 320 x 0,364 x 2 = 233 kg CO2 is uitgestoten in de atmosfeer. Dat betekent dat een zonnepaneel van 355 Wp na twee jaar al de CO2-uitstoot van de productie heeft gecompenseerd.