Build-up is een opstapeling van restjes haarproducten. Ze vormen een laagje om je haar van ingrediënten die moeilijk uitwasbaar zijn. Zo wordt het laagje steeds dikker, al helemaal als je alleen je haar met conditioner wast (co-wash).
Build-up kun je vrij makkelijk uit je haar verwijderen door gebruik te maken van een speciale diepreinigende shampoo's zoals marlie bain antipelliculaire, en deze een aantal keer te herhalen en even te laten inwerken, deze kan je blijvend gebruiken indien gewenst, deze droogt niet uit op je krullen.
Was je haar met afwasmiddel net zolang tot de silicone er uitzijn . Je haar wordt daar door wel mega droog (door de PH waarde van het afwasmiddel gaan de schubben van je haar wijd open staan). Gebruik daarom gelijk daarna een goed haarmasker én een conditioner om de schubben weer dicht te krijgen.
Wanneer iemand last heeft van vet haar, kan er het beste regelmatig een shampoo worden gebruikt tegen vet haar. Daarnaast moet er niet te veel worden gekamd etc. Vet haar heeft een aantal onaangename eigenschappen, zo kan het bijvoorbeeld vies ruiken, is het moeilijk in model te brengen en plakt het haar aan elkaar.
We raden voor krullend en golvend haar aan om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Voor mensen met kroeshaar is een keer per week voldoende. Goed om te weten: wanneer je kroeshaar hebt, is het gebruik van conditioner net zo belangrijk als shampoo. Houd je haar soepel en zacht met een goede conditioner.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen. Was je haar nooit te heet, dit droogt je haar uit en spoel het altijd goed uit.
Je herkent build-up aan de volgende kenmerken: Droog/dof haar of juist een plakkerig gevoel in je haar, alsof er een laagje omheen zit. Haarproducten lijken minder goed te werken. Je haar is slap, futloos en je krullen hebben minder definitie.
Wanneer je (te) lang je haren niet wast, bouwen haarstylingproducten zich op en die zorgen er op den duur voor dat je haren zwaar worden en gaan hangen. Buh-bye volume. Vooral mensen met fijn en/of dun haar moeten hiervoor oppassen.
Daarnaast heeft honing ook antibacteriële en antiseptische eigenschappen, zodat de hoofdhuid en haar vrij blijft van bacteriën. Dankzij de vitamines en mineralen wordt de natuurlijke haargroei ondersteund en kan het zelfs helpen om roos en een jeukende hoofdhuid te verminderen.
Keratine is een lichaamseigen bouwstof, een proteïne, dat voorkomt in bijvoorbeeld ons haar, huid en onze nagels. Ons natuurlijke haar bestaat uit een haarwortel en de haarschacht. Deze haarschacht, het zichtbare deel van het haar, bestaat voor ongeveer 89% uit keratine.
Olijfolie bestaat voor een groot gedeelte uit onverzadigde vetzuren. Als u olijfolie als haarolie gebruikt wordt een beschermende laag om de haar gelegd waardoor het haar beschermd wordt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bovendien geeft olijfolie uw haar een schitterende glans en kan roos verholpen worden.
Andere manieren om Dreft te gebruiken
Je kan bijvoorbeeld als je haar erg vet is door het werken met olie, je haar wassen met Dreft. Doordat Dreft agressiever is dan de meeste shampoos en ook werkt tegen een vette vaat, zal dit ook je haar ontvetten.
Sulfaten zijn reinigende schuimvormers die je haren reinigen van stylingsresten, talg en vuil. Het zit vooral in shampoos en zeep om de oppervlakte goed schoon te maken. Het onttrekt al het vuil en olie van je haren en zorgt ervoor dat je het gemakkelijk kunt uitspoelen.
De Ritual of Ayurveda Shampoo maakt gebruikt van ingrediënten van de Arganboom. Dit is één van de oudste bomen ter wereld en komt uit Marokko.
Nadat je snel onder douche bent gesprongen en je haar keihard hebt lopen boenen met de handdoek, nog even snel op het maximale standje föhnen. Lekker snel droog en mooi in model. Dat zou je denken, maar nee toch niet. Misschien wel ideaal, maar het is op den duur beschadigend voor je haar.
Olijfolie is perfect wanneer je droog of poreus haar hebt. Het verzorgt grof en beschadigd haar en maakt je haarstrengen weer soepel, zacht en glanzend. Olijfolie kun je ook perfect gebruiken als pre-shampoo.
Haarschubben zijn een goede graadmeter voor de gezondheid van je haren: bij gezond haar sluiten haarschubben mooi op elkaar aan en is het haar sterk, het voelt glad aan. Bij beschadigd haar zijn de haarschubben beschadigd of ontbreken ze, waardoor je haar stroef aanvoelt.
Volgens de Amerikaanse haarstylist Philip B. is het juist heel goed voor je haar om het eerst met conditioner te wassen en daarna pas met shampoo. Conditioner hydrateert je haar zonder dat het heel slap wordt, terwijl shampoo het vaak wat zwaarder maakt.
Wanneer je je haar gaat wassen gebruik je logischerwijs eerst je shampoo. Gevolgd door een masker en daarna je conditioner. De shampoo opent namelijk je haarschubben, het masker gaat hierdoor in je tweede laag van het haar zitten waardoor het extra goed gevoed wordt en de conditioner sluit vervolgens de haarschubben.
Haar zonder conditioner wassen
Je haren zonder conditioner wassen kan en is ook niet echt fout, maar je haar kan hierdoor wel sneller beschadigen. Tenzij je een shampoo gebruikt die ook voldoende voedende ingrediënten heeft, zal je haar sneller broos en dof worden.