Het kan absoluut geen kwaad om af en toe hydrocortison bij te slikken. Je kunt beter uitgaan van een lagere dagdosering en af en toe wat erbij pakken dan structureel teveel te slikken. Hoeveel bijslikken? Dat hangt af van jezelf en van de situatie.
Bijwerkingen tabletten, capsules en injecties
Bloed en bloedvaten: verhoogde bloeddruk, risico op bloedstolsels. Hormoonhuishouding: verminderde werking van de bijnier. Ogen: verhoogde oogboldruk, uitpuilende ogen. Maagdarmstelsel: risico op een maag- of darmzweer, opgezette buik of misselijkheid.
Daarom zal uw arts u meestal adviseren om dit medicijn niet langer dan vier weken op uw gezicht te gebruiken. Als u plotseling stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. U merkt dit aan een intens rode huid, een brandend gevoel en tintelingen. Ook op stukken huid waar u eerder geen klachten had.
Als de dosering niet goed is ingesteld of bij injecties tegen een ontstekingsziekte of allergie: de belangrijkste bijwerkingen zijn: hoofdpijn en spierpijn. Ook kunt u last krijgen van veranderingen in emoties, vochtophoping in uw benen of handen en heeft u meer kans op infecties.
Cortison wordt door het lichaam omgezet in cortisol (ook wel hydrocortison genoemd). Dat is een lichaamseigen hormoon gemaakt in de bijnierschors. Cortison wordt gebruikt wanneer de eigen bijnierschors geen of te weinig cortisol aanmaakt. Cortisol speelt een rol bij de afweer (immuunsysteem), inspanning en stress.
De standaarddosering: 20 mg per dag
De medische wetenschap gaat tegenwoordig uit van een dosering hydrocortison van 10 mg 's morgens, 5 mg 's middags en 5 mg 's avonds.
Waarom zijn stressinstructies noodzakelijk? Omdat u bijnierschorsinsufficiëntie hebt, maken uw bijnieren te weinig cortisol. Daarom gebruikt u het medicijn hydrocortison. Dit medicijn vult het cortisol tekort aan.
Wat is hydrocortison? Hydrocortison is een geneesmiddel dat lijkt op het lichaamseigen bijnierschorshormoon cortisol . Het wordt gebruikt wanneer de eigen bijnierschors dit niet of te weinig aanmaakt.
Met behulp van cortisone kan het afweersysteem in de huid worden onderdrukt. Zo is psoriasis bijvoorbeeld een defect in het autoimmuunsysteem waardoor foutieve signalen naar de huid worden gestuurd, bij acne en eczeem is er sprake van hevige ontstekingen. Corticosteroïden gaan de ontstekingsreactie in de huid tegen.
Prednison wordt meestal in de vorm van tabletten van 5 mg gebruikt. Andere namen voor corticosteroïden zijn triamcinolon, hydrocortison en prednisolon. Het gebruik samen met andere geneesmiddelen Over het algemeen kunt u prednison in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken.
Als je de hormonen langdurig in grote hoeveelheden in het bloed krijgt, heb je ook kans op osteoporose (botontkalking). Deze systemische bijwerkingen van hormoonzalf zijn heel zeldzaam. Een hormoonzalf geeft weinig bijwerkingen.
LOKALE BIJWERKINGEN: Lokaal wil zeggen dat bijwerkingen optreden op de plaats waar het corticosteroïd gesmeerd wordt. Het betreft dan met name verdunning van de huid (atrofie). Daarnaast kan de huid gevoelig worden en kleine rode vaatverwijdingen (couperose) gaan tonen.
Te veel cortison in je bloed kan tijdelijk je gevoel en stemming veranderen. Het maakt je energieker, prikkelbaarder, rusteloos, angstig of agressief. 2. Wonden genezen minder goed en minder snel, en de kans op infecties met bacteriën, virussen of schimmels neemt toe.
De meest beruchte bijwerking van Corticosteroïden is gewichtstoename. Of dit nu door Cushing is ontstaan of door medicatie met corticosteroïden. Ten eerste zorgt cortisol voor vasthouden van vocht. Daarnaast verandert cortisol de vetverdeling over het lichaam (dikke buik, gezicht, vetbult in de nek).
Klachten die hierbij horen zijn: een bruine verkleuring van uw gezicht, handlijnen en tandvlees, algehele moeheid en zwakte, gewichtsverlies, lage bloeddruk en chronische diarree. De behandeling bestaat uit het aanvullen van de hormonen die u tekort komt.
Klasse IV bevat de sterkste preparaten (bijvoorbeeld dermovate). Soms start de dermatoloog gelijk met een hoge klasse hormoonzalf, zodat de ontsteking in de huid (bij eczeem) snel en krachtig wordt onderdrukt.
U begint uw behandeling met twee keer per dag hormoonzalf smeren. Bij duidelijke verbetering (het actieve eczeem is niet meer zichtbaar en de jeuk is verminderd) gaat u naar één keer per dag hormoonzalf smeren. Blijft dit goed gaan, gaat u dan naar twee dagen stoppen met hormoonzalf , vijf dagen wel hormoonzalf smeren.
In uw gezicht ontstaat soms acné-achtige uitslag. Deze bijwerkingen zien we vooral bij mensen die langdurig en dagelijks corticosteroïden gebruiken en dan met name in het gelaat, op uitwendige geslachtsdelen en in lichaamsplooien. Als u op tijd stopt met de hormoonzalf kan de verdunning van uw huid herstellen.
Tijdens het afbouwen neemt u de hydrocortison op de gebruikelijke tijden in. Indien de totale stressdosis 60 mg (of meer) per dag was, dan gaat u afbouwen met 20 mg per dag tot dagdosis van 40 mg, daarna 10 mg per dag tot uw onderhoudsdosis.
De hydrocortisontabletten worden binnen 1 uur opgenomen in uw bloed. Wanneer u binnen die tijd opnieuw braakt of ernstige diaree heeft, vindt de opname onvoldoende plaats en moet de ampul Solu Cortef geïnjecteerd worden. Door u zelf of door iemand die de prikinstructie heeft gehad.
De term bijnieruitputting wordt in de volksmond vaak gebruikt voor allerlei klachten die ontstaan door langdurige blootstelling aan mentale, emotionele en/of lichamelijke stress. Voorbeelden van dit soort klachten zijn vermoeidheid en depressie.
Als het tekort aan cortisol ernstig wordt, wordt de vermoeidheid ernstiger en treden naast duizeligheid en spierzwakte verschijnselen op zoals gevoel van zwakte, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, hoofdpijn, koorts en gewichtsverlies.
braken; buikpijn en diarree; koorts; slaperigheid, sufheid, zwakte, neiging tot flauwvallen.