Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee. Dit komt door de toegevoegde conserveermiddelen en de luchtdichte verpakking. Na opening blijft deze ruim een week goed. Zelfgemaakte hummus bevat geen conserveermiddelen en is daardoor bederfelijker.
Het is onmogelijk om te weten of je dip besmet is, maar het risico neemt toe als je het eet na meer dan 48 uur nadat het geopend is geweest, of na de houdbaarheidsdatum . "Als er maar een paar listeria aanwezig zijn wanneer je de dip eet, word je niet ziek.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hummus. Je kunt hummus zo'n drie maanden in de koelkast bewaren, mits de verpakking ongeopend is. Zodra de hummus is aangebroken, kun je er nog ongeveer een week zonder problemen van eten.
Zolang de tahin niet is blootgesteld aan vocht of overmatige hitte, kun je hem nog steeds veilig eten .
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Geopende balsamico-azijn is bijna onbeperkt houdbaar als hij op de juiste manier wordt bewaard. De kwaliteit en smaak kunnen echter na verloop van tijd veranderen. Het is aan te raden om balsamico-azijn op een koele, donkere plaats te bewaren. De fles moet na gebruik goed worden afgesloten.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
“Je kan eieren zeker 1 maand in de koelkast bewaren – meestal is dit nog één week na de uiterste verkoopdatum”, zegt Devlieghere. “Bewaar ze wel degelijk in de koelkast, niet eruit.
Tip: schrijf de datum op de pot. Voedsel uit blik: Tomatenpuree, perziken in blik of kant-en-klare soep zijn vaak nog lang na de houbaarheidsdatum goed. Naast kijken, ruiken en proeven is het handig om te checken of het blik bol staat. Als dit het geval is kun je het product wel beter weggooien.
Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee.
Ongebruikelijke smaak: Als de hummus zuur, bitter of aanzienlijk anders smaakt dan normaal , is hij mogelijk bedorven. Vertrouw op je zintuigen en gooi alle hummus weg die vreemd smaakt. Verandering in textuur: Bedorven hummus kan een slijmerige, waterige of grove textuur hebben die afwijkt van de normale gladde en romige consistentie.
Vers is het beste. Wees voorzichtig bij het bestellen in restaurants, vooral in het buitenland. Hummus kan voedselvergiftiging veroorzaken als het te lang en bij een te hoge omgevingstemperatuur wordt bewaard .
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Kippenbouillon in een doos is een populair en betrouwbaar voorraadkastartikel en dat is niet voor niets! Een ongeopende doos kippenbouillon is tot een jaar houdbaar na de gedrukte datum . Als de ongeopende doos bouillon op de juiste manier wordt bewaard — op een droge en koele plaats — en de gemarkeerde uiterste verkoopdatum binnen het jaar valt, is uw doos veilig om te gebruiken.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
Gedroogde pasta en rijst
Bij pasta is het overigens geen groot probleem als het niet luchtdicht verpakt zit. Zolang er geen water of vocht bij komt kan het niet verrotten en blijft het nog een aantal jaren houdbaar.
Harbstreet zegt dat het van groot belang is wanneer een saladedressing of condiment verloopt, of het nu geopend is of niet. " Als het verzegeld blijft, kun je meestal drie tot vier maanden na de gedrukte 'ten minste houdbaar tot'- of 'verkoopdatum' blijven . Na opening moeten deze voedingsmiddelen in de koelkast worden bewaard om het risico op bederf te verkleinen.
In plaats van pindakaas kun je beter een echte notenpasta nemen, bijvoorbeeld amandelpasta of sesampasta (tahin), het liefst biologisch. Deze pasta's hebben een hogere voedingswaarde dan pindakaas, ze bevatten minder suiker en er zit geen aflatoxine in.
Salmonella is een belangrijke oorzaak van bacteriële voedselgerelateerde ziekten in de wereld. Hoewel ze doorgaans worden geassocieerd met voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, worden voedingsmiddelen met een laag vochtgehalte, zoals tahin, snel erkend als een belangrijk middel voor blootstelling aan Salmonella .