Je moet niet raar opkijken als de temperatuur van de Sahara in de nacht zo'n twintig graden lager is dan overdag. Zelfs temperaturen onder het vriespunt komen voor. Want zo gaat dat in de woestijn: overdag is het heet, 's avonds is het koud. Tenminste, in de woestijnen rond de evenaar dan.
Het woestijnklimaat kent een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Overdag is het tussen de 25 en 45 °C en 's nachts kunnen de temperaturen in enkele gebieden onder het vriespunt dalen.
Extreem warm en bere koud
In woestijnen kan het overdag heel erg heet zijn. De grond kan opwarmen tot wel 75°C! Maar de nacht erop kan meteen zo koud worden, dat het zelfs vriest! Daarom hebben planten en dieren in de woestijn allerlei slimme trucjes om te kunnen overleven.
Een woestijn is een gebied waar relatief zeer weinig neerslag valt, maximum 200 millimeter per jaar, waardoor er weinig of geen vegetatie is. Het stereotiepe beeld van een woestijn is een uitgestrekte kale vlakte met zandduinen en een gemiddeld zeer hoge temperatuur.
Hoe overleeft u de temperaturen? U zou beter in de nacht actief kunnen zijn in de woestijnen, de meeste dieren zijn dan ook nachtdieren in de woestijn. Op de dag is het van belang een beschutte plek te vinden en te zorgen dat het lichaam bedekt blijft anders zult u zeer snel verbranden.
verdrinking het grootste gevaar is in de woestijn ? In de woestijn regent het haast nooit, maar als het regent dan regent het zeer hevig. Dan storten zich enorme hoeveelheden water in dalen, waarvan men niet verwachtte dat er ooit water kon stromen, op nietsvermoedende mensen die zich daar net bevinden.
In het noorden zijn oktober en november warme maanden als gevolg van de zomerregens (het zogenaamde Zuid-Afrikaanse 'regenseizoen'). In het hoger gelegen binnenland vriest het regelmatig, in het bergachtige zuidoosten zelfs meer dan 100 nachten per jaar.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Je moet niet raar opkijken als de temperatuur van de Sahara in de nacht zo'n twintig graden lager is dan overdag. Zelfs temperaturen onder het vriespunt komen voor. Want zo gaat dat in de woestijn: overdag is het heet, 's avonds is het koud. Tenminste, in de woestijnen rond de evenaar dan.
Wat is de temperatuur van de Sahara-woestijn? De temperatuur van de Sahara-woestijn schommelt overdag meestal tussen 30°C en 50°C. De hoogst gemeten temperatuur in de Sahara is 58 ° C is. 'S nachts, de gemiddelde temperatuur schommelt tussen 10 en de 20 graden Celsius.
Door het woestijnklimaat is het nooit koud in Dubai. Het voorjaar start in maart met 9 zonuren en een graad of 23 terwijl het eind mei al 31 graden is. Juni tot en met september is de warmste periode van het jaar met zo'n 41 graden, al is de gemiddelde temperatuur halverwege de 30 graden in de zomer.
Er is 's nachts geen wolkendeken om de warmte, die de aarde afgeeft, tegen te houden. Daarom is het daar overdag heet en 's nachts koud.
Toch wonen er mensen in de woestijn: nomaden. Deze nomaden trekken over de zandvlaktes, op zoek naar water en gras. Als ze een goede plek vinden zetten ze daar hun tenten op en laten hun vee grazen. En als het water of het gras op is trekken ze weer verder.
Woestijnen bevinden zich aan weerszijden van de keerkringen (zie voor informatie over keerkringen Tijd en Seizoenen). In die streken is het zo vreselijk droog, daar de wind er meestal van af waait. Er komt met de wind dan dus weinig of geen vochtige lucht mee die tot regen kan leiden.
Zand bevat veel lucht. Lucht is een slechte geleider. De zandkorrels worden wel warm, maar die warmte wordt in beperkte mate dieper de grond ingevoerd. Kleigronden bestaan uit veel meer korreltjes, die veel kleiner zijn dan de zandkorreltjes.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
39 graden is al uniek
Op 24 juli werd het 75(!) jaar oude hitterecord van Warnsveld gebroken toen het in Eindhoven39,3 graden werd. Ook dat was een barrière want nooit eerder werd er in ons land 39 graden gemeten. Tot op de dag van vandaag zijn 24, 25 en 26 juli 2019 de enige dagen geweest met maxima boven 39 graden!
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
Er zijn geen specifieke onveilige gebieden in Zuid-Afrika. Echter gelden er voor het hele land veiligheidsrisico's die afwijken van wat je in Nederland bent gewend. De veiligheidsrisico's hebben vooral te maken met criminaliteit in en rondom de grote steden en de luchthavens.
Door het gematigde klimaat in Zuid-Afrika is het vrijwel altijd warm en valt er weinig neerslag. De zomers zijn heet en zonnig, de winters droog en koel.
De seizoenen van Zuid-Afrika zijn tegenovergesteld aan die van Nederland. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Zuid-Afrika dus winter en andersom. Over het algemeen duurt de zomer van Zuid-Afrika van ongeveer december tot en met maart, gevolgd door de winter van juni tot en met begin september.
Onder het zand in de Sahara bevinden zich verschillende soorten gesteente. Daarnaast zijn er met behulp van satellieten met speciale sensoren veel drooggevallen rivieren en meren ontdekt onder het woestijnzand.
Neerslag komt in de Westelijke Sahara vrij weinig voor. In de zuidelijke regionen wil nog wel eens regen vallen, maar in het droge noorden blijft het aantal neerslagdagen beperkt tot 5 tot 20 dagen per jaar, waarin er in totaal slechts zo'n twintig tot honderd millimeter regen per jaar valt.
Wist je dat? De Sahara is de grootste zandwoestijn ter wereld. Deze woestijn is ongeveer 300 keer zo groot als België! Er zijn niet alleen zandwoestijnen, er bestaan ook ijswoestijnen, zoutwoestijnen en nog andere soorten!