Dit is een algemeen klinisch onderzoek, met speciale aandacht naar tekenen van hormoondeficiëntie of andere problemen die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. De fertiliteitsarts zal ook een gynaecologisch onderzoek uitvoeren naar eventueel afwijkingen van de reproductieve organen.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.
Anovulatie vertaalt zich doorgaans in problemen met de cyclus, zoals amenorroe (het uitblijven van de menstruatie). Testen: Als een vrouw dagelijks haar basale lichaamstemperatuur bijhoudt en er treedt geen lichte verhoging op in het midden van de cyclus, dan kan dit erop wijzen dat zij geen eisprong heeft.
De volgende hormonen kunnen worden onderzocht: FSH (follikelstimulerend hormoon) en oestrogeen in het begin van de cyclus, om de werking van de eierstokken te bepalen. Progesteron een week voor de te verwachten menstruatie om te zien of er een eisprong is geweest.
Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt drie tot vier dagen.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
De beperkte voorraad eitjes van een vrouw bevindt zich in haar eierstokken. Het Anti-Müller-Hormoon wordt geproduceerd door de zakjes of 'follikels' waarin eicellen zitten, en geeft zo een indicatie van de hoeveelheid eitjes.
Als je onvruchtbaar bent, dan kun je niet op de natuurlijk wijze zwanger worden en kinderen krijgen. Onvruchtbaarheid wordt ook wel infertiliteit genoemd. Wanneer een koppel met kinderwens langer dan een jaar gericht zwanger probeert te worden zonder resultaat, dan spreek je van verminderde vruchtbaarheid.
Je huisarts schat in hoe groot de kans is om zwanger te worden. Is die kans kleiner dan 3 op de 10, dan kun je naar de gynaecoloog gaan. Soms kun je een behandeling proberen om zwanger te worden, zoals iui of ivf.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Vermijd suiker en vetten
Vergeet niet dat u extremen moet vermijden. Zeer hoge doses vitaminen en mineralen kunnen bijvoorbeeld de vruchtbaarheid doen dalen. Ook een caloriearm dieet, een gebrek aan voedingsstoffen en overgewicht kunnen een invloed op de eisprong hebben.
Genoeg voeding rijk aan flavonoïden eten is dus een goed idee! Je vindt het in voeding zoals druiven, pruimen, kersen, blauwe bessen, sinaasappelen, perziken, pruimen en tomaten. De volgende voeding wordt gezien als libido-opwekkend, wat goed kan helpen als je graag zwanger wilt worden.
Ongezonde leefstijl, zoals roken en alcohol maar ook ongezond eten, beïnvloeden je vruchtbaarheid negatief. Als je wat ouder bent duurt het zwanger worden vaak wat langer. Overgewicht (zowel bij mannen als vrouwen) vermindert de vruchtbaarheid, probeer een gezond(er) gewicht te krijgen.
Gemiddeld bedraagt de zwangerschapskans ongeveer 15% per cyclus. Een goede eicel heeft in goede omstandigheden zo'n 70% kans om bevrucht te raken. Eenmaal bevrucht heeft de eicel opnieuw zo'n 70% kans om voldoende verder te ontwikkelen zodat een innesteling mogelijk wordt.
Een spermatest is een vruchtbaarheidstest voor mannen, waarmee je de kwaliteit van sperma kunt onderzoeken. In het laboratorium wordt beoordeeld hoeveel zaadcellen er aanwezig zijn, hoe beweeglijk de zaadcellen zijn en of de zaadcellen er normaal uitzien. Voor de test moet je het sperma opvangen in een potje.
Daaruit blijkt dat een vrouw met gemiddeld 300.000 eicellen geboren wordt. Dat aantal neemt echter veel sneller af dan werd aangenomen. Zodra een vrouw dertig is, is nog maar twaalf procent van de reserves over.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.