Het doden van een schaap gebeurt met behulp van elektriciteit. De slachter beschikt daarvoor over een soort tang die aan weerzijden op de kop wordt geklemd. Daardoor worden de hersenen uitgeschakeld en is het schaap in wezen hersendood en kan geslacht worden.
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
Na zo'n drie tot vier maanden bij hun moeder, worden de lammetjes bij leeftijdsgenoten in groepen gezet. Als ze vier tot twaalf maanden oud zijn gaan ze naar de slacht.
Wereldwijd herdenken moslims dat de profeet Ibrahim bereid was zijn zoon Ismaël aan God te offeren. Uiteindelijk mocht Ibrahim van God een lam offeren en deelde hij samen met zijn zoon het vlees uit aan de armen. Daarom wordt er elk Offerfeest een dier op traditionele wijze geslacht, wat in Nederland gevoelig ligt.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
een emmer met een lege zak om de kip in te leggen zodra ie onthoofd is, en een scherpe bijl. als ze dan rustig ligt met de kop op de balk in 1x hard maar doelbewust slag in/op de nek. met mijn bijltje is de nek gelijk door, dus het dier gelijk uit z'n lijden.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Op de vierde dag wordt niet meer geofferd. Daarnaast dient het slachten overdag te gebeuren en niet 's avonds[5] vanwege de volgende woorden van Allah (interpretatie van de betekenis): “En (zodat) zij de Naam van Allah op de bekende dagen zullen uitspreken (als dank) voor de veedieren waarmee Hij hen heeft voorzien.”
Lamsvlees en schapenvlees is vlees van schapen dat wordt gebruikt voor consumptie. Er bestaan verschillende classificaties om te bepalen welk vlees nog als lamsvlees telt, maar doorgaans wordt het vlees van een dier dat minder dan een jaar oud is lamsvlees genoemd. Vlees van een ouder dier heet schapenvlees.
Het vlees is verpakt in kleine porties voor 2 personen.
Een half geslacht lam weegt circa 8 kilo en kan oplopen tot en met 9 kilo. De prijs is vast per half lam € 140- Heel lam € 275- Diepgevroren.
Lammetjes worden het hele jaar 'geproduceerd' om het vlees. De vrouwtjesschapen krijgen hormonen toegediend die ervoor zorgen dat de schapen in twee jaar drie keren werpen. De lammetjes leven veelal buiten gedurende maart tot november, waarna ze naar de slachterij worden gebracht.
Lamsvlees is vlees van schapen die minder dan een jaar oud zijn. Het is magerder dan het vlees van volwassen schapen.
Het gemiddelde per dag ligt daardoor ook elke maand ongeveer gelijk en schommelt tussen de 1,6 en 1,8 miljoen. Ook de voorlopige cijfers van 2018 (waarin de maan december ontbreekt) laten eenzelfde beeld zien. Het aantal slachtingen in elf maanden komt uit op 593 miljoen, dat is gemiddeld zo'n 1,8 miljoen per dag.
Geiten behoren tot het geslacht Capra en bezitten 60 chromosomen, terwijl schapen tot het geslacht Ovis behoren en maar 54 chromosomen hebben. Door dit verschil in chromosomen zal een paring tussen een schaap en een geit in de meeste gevallen tot doodgeboren nageslacht leiden.
Moslims en joden eten doorgaans alleen respectievelijk halal en koosjer vlees. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht. Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden.
Het slachtproces gebeurt in twee stappen. Eerst wordt een dier buiten bewustzijn gebracht (verdoofd). Direct aansluitend wordt een snee aangebracht in de halsslagader. Het bloed verlaat het lichaam en leidt dan direct tot een pijnloze dood.
Schapenvlees bevat – net als geitenvlees – in tegenstelling tot bijvoorbeeld rundvlees vooral korte vetzuren, zoals caprylzuur en caprinezuur. Die vetzuren vervluchtigen en zorgen ervoor dat de kaas van schapen en geiten de herkenbare, kruidige geur en smaak krijgt.
Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of eend. Denk hierbij aan biefstuk, varkenshaas, eendenborst, rosbief, carpaccio en lamskoteletten.
Zuiglammeren zijn dieren van 10-12 weken oud, die uitsluitend door de moeder gevoed zijn, alleen melk gedronken hebben dus. Vlees van deze dieren is goed aan de prijs, zeker als je bedenkt dat er nog niet veel vlees aan de botten zit. De typische, wat scherpe smaak van lamsvlees proeft je nog niet echt.
Moslims moeten tijdens het Offerfeest een schaap slachten, behalve als het echt niet anders kan. Dat heeft de Raad van moslimtheologen beslist. Als het niet mogelijk is om hier te slachten, kunnen moslims een volmacht geven om in het buitenland een schaap te laten slachten of mogen ze gewoon gaan bidden in de moskee.
De totaalprijs na het slachten (zonder uitbenen) ligt al snel tussen de 250 en 300 euro. Uit historische prijsgegevens van Boerderij blijkt dat de prijs van slachtschapen in de periode rondom het offerfeest wel wat stijgen. De prijsstijging is echter niet zo groot dat prijzen rond de 300 euro uit komen.
De meeste islamitische families slachten een schaap, maar dat hoeft niet per se. Een geit of een rund mag ook, maar in Nederland en België kiezen moslims in hoofdzaak voor schapen. Tijdens het offerfeest van vorig jaar werden 60.362 schapen, geiten en runderen ritueel geslacht.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Halal vlees is er in verschillende soorten te vinden. Zo kan je kiezen voor halal kip, halal gehakt, merguez of rookworsten. En heb je bij halal kip ook nog de keuze uit kipfilet, kipkrokant schnitzel, hotwings of döner.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.