Een SWIFT/BIC is een 8- tot 11-cijferige code die je land, plaats, bank en filiaal aanduidt.
BIC- en SWIFT-codes hebben allemaal hetzelfde formaat. Ze zien eruit als een reeks van 8 tot 11 tekens, gerangschikt in de volgorde AAAABBCCDDD. Dit is wat die tekens betekenen: AAAA: 4-letterige bankcode, meestal een korte versie van de naam van de bank.
IBAN is een afkorting voor 'International Bank Account Number'. Met een IBAN kun je de bankrekening van een persoon identificeren – in binnen- of buitenland. Een BIC/SWIFT-code doet iets anders: die helpt je om een specifieke bank te identificeren bij een internationale overschrijving.
De SWIFT/BIC-code van je bank is meestal terug te vinden op je rekeningafschriften.
Iedere bank heeft een eigen Bank Identifier Code (BIC). Daardoor komen internationale betalingsoverdrachten bij de juiste bank terecht. De BIC wordt ook wel SWIFT adres of SWIFT code genoemd. De BIC van de ING is INGBNL2A.
Hoe ziet een BIC of SWIFT-code eruit? De belangrijke codes identificeren in 8 tot 11 tekens je stad, land, bank en zelfs het filiaal van je bank. Een BIC of SWIFT-code heeft altijd hetzelfde format: AAAABBCCXXX.
De BIC van Belfius Bank is GKCCBEBB.
Bij het maken van een internationale overschrijving moet u de BIC van de bank van de begunstigde opgeven. De BIC van ING België is BBRUBEBB.
Een BIC-code of SWIFT-code is de identificatiecode van een bank. Ze kan gevraagd worden bij overschrijvingen. De BIC-code van BNP Paribas Fortis en Hello bank! is GEBABEBB.
Een Belgisch rekeningnummer kan er dus zo uitzien: BE68 5390 0754 7034. De BIC is bedoeld om een bank te herkennen.
SWIFT wordt gebruikt om veilig betaalopdrachten uit te wisselen tussen financiële partijen. Het gaat hier vaak om grote bedragen. SWIFT is daardoor een bijna onmisbare schakel tussen de financiële instellingen.
Indien je een betaling binnen de EU verricht, heb je meestal geen bic nodig. Vanaf 1 januari 2007 is het gebruik van een bic en iban verplicht gesteld door de EU.
Internationaal zakelijk betalen buiten het SEPA-gebied
Als je geld overmaakt naar een land buiten het SEPA-gebied dan heb je de BIC (Business Identifier Code), ook wel het SWIFT-adres, nodig. Elke bank heeft een unieke code. Staat deze BIC niet in de betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
Een BIC telt 8 tekens en wordt ook wel SWIFT-code genoemd. De BIC van Triodos Bank is TRIONL2U. Voor een betaling buiten het SEPA-gebied of in een andere valuta dan de euro vul je altijd de BIC in. Deze vraag je op bij de begunstigde aan wie je de betaling doet en kun je controleren op de website van SWIFT.
Kies in de app voor "Overschrijven"Rechtst bovenin tik je op het Wereldbolletje. Je gaat nu automatisch naar Mijn ING en komt direct in het scherm voor Wereldbetalen.
U vindt uw IBAN terug op uw bankkaart of op uw rekeninguittreksels (links bovenaan). In België bestaat het uit 16 tekens: 2 letters als landcode (BE), 2 controlecijfers en het rekeningnummer zonder spaties of streepjes.
Het IBAN van uw eigen rekening staat onderaan uw rekeninguittreksels. De BIC van Fintro is GEBABEBB.
Als u geld overboekt van uw bankrekening (betaalrekening) naar iemand bij een bank buiten het SEPA-gebied heeft u de BIC van die bank nodig.
De BIC code telt 8 of 11 tekens en bestaat uit: Bankcode (4 tekens) Landcode (ISO) (2 letters), Plaatscode (2 tekens) en kan voor bepaalde banken worden aangevuld met een kantoorcode (3 tekens).
Groot-Brittannië maakt voor het betalingsverkeer gebruik van een Nationale Bankcode. Deze heet in het Engels een Sort Code (SC). De Nationale Bankcode bestaat uit 6 cijfers en kun je invullen in het veld Nationale bankcode achter SC. Bij gebruik van een IBAN hoef je de Sort Code niet meer apart in te vullen.