Net als steenwol ontbrandt glaswol pas bij een hoge temperatuur. Bij een temperatuur van 700 °C is glaswol isolatie brandbaar. Gezien het feit dat glaswol net als steenwol een hoge ontbrandingstemperatuur heeft, is glaswol brandwerend te noemen.
Glaswol is van nature volledig onbrandbaar. Minerale glaswol zorgt ervoor dat de vlammen zich minder snel verspreiden, in tegenstelling tot ander isolatiemateriaal. Met glaswol heb je verder ook geen kans op (giftige) rook of brandende druppels.
Glaswol is hittebestendig en zal nooit vlam vatten en is hiermee één van de meest brandveilige isolatiematerialen dat er te verkrijgen is.
Brand vertragen met ROCKWOOL isolatie
ROCKWOOL isolatie bestaat uit steenwol, wat onbrandbaar is en temperaturen tot wel 1.000 °C kan verdragen.
Welk materiaal je best gebruikt? Minerale isolatiematerialen zoals glaswol of rotswol zijn niet brandbaar en dus zeer brandveilig. Sterker nog: bij een brand versnelt die isolatie de uitbreiding van het vuur niet en verspreidt ze ook geen giftige rook.
Glaswol (Supafil) kent een brandklasse A1, en is daarmee onbrandbaar. Glaswol is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal.
Brandveiligheid natuurlijke vlas isolatie
Vlas isolatie is een natuurlijk product. In tegenstelling tot de minerale wollen glas- en steenwol, is vlaswol brandbaar. De Brandklasse waartoe vlaswol isolatie behoort, is Brandklasse C.
ISOVER glaswol is brandveilig. Vrijwel alle producten vallen in brandklasse A volgens EN 13501-1. Dit betekent dat ISOVER glaswol onbrandbaar is, niet bijdraagt aan de verspreiding van brand en geen giftige rook verspreidt.
ROCKWOOL steenwol is onbrandbaar en voldoet aan Euro-brandklasse A1.
PIR is een materiaal dat moeilijk brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse B. Dit betekent dat PIR een hoge brandveiligheid heeft en vaak het label 'brandwerend' meekrijgt. Bovendien is PIR brandvertragend dankzij de chemische structuur van het materiaal.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het levenslang meegaat.
Steenwol of glaswol verschil
Allereerst is het gemaakt van verschillende materialen. Glaswol bestaat met name uit glas en zand, terwijl steenwol gemaakt is van basaltsteen en diabaas. De keuze is afhankelijk van de isolatievorm, want de isolatiewaarde is ongeveer gelijk.
Glas- en rotswol kunnen al snel temperaturen aan van 500 °C. Er zijn ook specifieke isolatiematerialen op de markt die temperaturen boven 1000 °C aankunnen (bijv. keramische dekens)."
Het verschil tussen glaswol en rotswol (ook wel steenwol genoemd) zit in eerste instantie in de basis. Bij glaswol zijn dat gerecycleerde glasscherven, gecombineerd met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen. Bij rotswol is dat vulkanisch gesteente (basalt).
Glaswol wordt vooral gebruikt als thermische en akoestische isolatie binnenshuis. Hellende daken, onder houten vloeren en in de binnenmuren zijn de vaakst voorkomende toepassingen. De reden dat glaswol voornamelijk binnen gebruikt wordt is dat het zijn isolatiewaarde snel verliest wanneer het in contact komt met vocht.
Vanwege het isolatiemateriaal is de spouwmuur een uiterst geschikte plek om te nestelen. Vooral glaswol is aantrekkelijk voor muizen.
Onze brandwerende materialen
Glasroc F gipsplaat. Dit zijn onbrandbare, glasvlies versterkte gipsplaten, van het merk Gyproc die de brandwerendheid sterk verbeteren. Wij gebruiken Glasroc F voor het maken van brandwerende wanden, plafonds en staalconstructies.
Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol. Is de oppervlakte van uw dak 100 m2? Dan kunt u rekenen op ongeveer 1000 tot 2500 euro aan isolatiemateriaal.
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten.
Zowel glaswol als steenwol zijn goede opties voor het isoleren van je huis. Beide soorten isolatie werken namelijk brandwerend én zijn waterafstotend. Steenwol en glaswol zijn dan ook beide ongevoelig voor de vorming van schimmels.
Tot die 28 behoren onder meer om beton, minerale wol, cement, kalk, keramiek en geëxpandeerde klei. In bepaalde gevallen zijn aan de opneming ook voorwaarden verbonden. Zo krijgen ijzer, staal en roestvrij staal enkel het stempel niet-brandbaar, als ze niet voorkomen 'in fijn verdeelde vorm'.
Concreet bestaat piepschuim qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Het is dan ook een zeer licht isolatiemateriaal. Vocht (en waterdamp) tasten piepschuim niet aan. Het is behoorlijk brandbaar en daarom wordt een brandvertragend middel toegevoegd.
Steenwol wordt gebruikt voor warmte-isolatie in huizen. Steenwol is bestand tegen vuur en verdraagt temperaturen tot boven de 1000⁰C.