Vergeten en je zit met een vriezer vol bevroren bier. Maar glas is wel echt een ideaal en duurzaam alternatief voor plastic als het op voedsel bewaren aankomt. Glas heeft dezelfde fijne eigenschappen als RVS. Alleen kan het wel breken.
De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
Broodzakjes en plastic tassen
Naast vershoud- en zilverfolie gebruiken sommige mensen ook boterhamzakjes voor het invriezen. Dat is geen goed idee, meent het NCHFP. Dit soort zakjes zijn te dun en breken daardoor tijdens het bevriezingsproces.
Brood invriezen in een katoenen zak
Als je brood wilt invriezen, kies je best voor een katoenen broodzak. Een ongesneden brood blijft uiteraard het langst vers. Ontdooi je je boterhammen graag per stuk, dan kun je ook een gesneden brood in je diepvries stoppen.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Drankjes met koolzuur kun je dus beter niet in de vriezer leggen. Dat betekent overigens niet dat je dan maar lauwe sinas moet gaan drinken. De beste techniek om de flessen, blikjes of glazen koel te houden is door ze goed te isoleren.
Invriezen in glazen tupperware heeft een groot voordeel, met een probleem erachter. Glazen tupperware bewaart goed de kwaliteiten van het ingevroren voedsel, maar als deze tuppers aan lage temperaturen worden blootgesteld, kunnen ze ontploffen.
Vriespunt bier
Water heeft een vriespunt van 0° graden Celsius. Dat houdt in dat bij een temperatuur van 0° graden Celsius of lager, water gaat bevriezen en dus ijs wordt. Het vriespunt van alcohol is daarentegen -114° graden Celsius.
Eerst en vooral: bevroren vis wordt niet echt slecht.
Vette vis zoals tonijn of zalm blijft op zijn best gedurende 2 à 3 maanden. Terwijl magere vis zoals kabeljauw en tilapia perfect tot 6 maanden bewaard kan blijven.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
De beste tips
Als je last hebt van een vervelende stank die de vriezer afgeeft door bijvoorbeeld bedorven vlees kan je proberen een schaaltje met azijn in de vriezer te zetten. De azijn trekt de vieze luchtjes uit de vriezer. Of leg er een plakje citroen in, dat neemt ook de geur op.
Aardappelpuree invriezen: easy!
Laat de aardappelpuree eerst goed afkoelen (zo vermijd je dat hij gaat kristalliseren) en verdeel hem daarna in potjes. Door hem in porties in te vriezen kan je achteraf makkelijk de hoeveelheden opwarmen die je nodig hebt.
Vries niet teveel tegelijk in. Deze koeken blijven ongeveer 3 maanden goed in een vrieskist. Heb je een vriezer met lade is dat ongeveer 2 maanden. Ontdooien mag gewoon in de verpakking.
Bewaar de vershoudfolie niet in een keukenla, maar leg 'm eens in de vriezer. De vrieskou zorgt er namelijk voor dat de statische elektriciteit tijdelijk verzwakt. Net als de moleculen in kunststof als die aan een ander klimaat wordt blootgesteld.
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.
Waarom moet je voedsel altijd afdekken? Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.”
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Het is het beste om gelijk nadat je een maaltijd bereid hebt een deel ervan opzij te zetten om in te vriezen. Zorg ervoor dat je kliekje binnen een uur afkoelt, verpak het in een bakje of zakje en zet het hierna meteen weg in de vriezer. Zet op alles wat je invriest een datum.
Kun je bevroren rosé, witte of rode wijn nog drinken? In principe wel, maar de meeste mensen houden niet van de smaakverandering. Mocht de smaak niet bevallen, verwerk de overgebleven wijn dan tot sangria of een lekkere pastasaus.