De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
Behandeling van Giardia in de omgeving
Hoe kouder en vochtiger de omgeving, hoe langer de parasiet infectieus blijft. In water kouder dan 10°C kan deze parasiet bijvoorbeeld tot 3 maanden overleven. In een droge omgeving met direct zonlicht is de cyste “slechts” enkele dagen infectieus.
Een infectie met Giardia lamblia wordt opgelopen als de cysten via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm terechtkomen. In de dunne darm barst de cyste open en komt de parasiet vrij. Deze gaat zich vervolgens vermenigvuldigen en zich vasthechten aan de darmwand. De darmwand raakt hierdoor beschadigd.
Als heet water lang genoeg heet kan blijven, minimaal 1 minuut warmer dan 70 graden, kan het de Giardia parasiet doden. Met wassen op 60 graden en daarna drogen in de wasdroger kunnen bijvoorbeeld kleden, kleren en manden ontsmet worden.
Vaak verdwijnt de parasiet vanzelf uit het lichaam. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wel is belangrijk om op het volgende te letten: Was regelmatig uw handen met water en zeep.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Honden die met Giardia besmet raken worden niet altijd ziek. Met name jonge honden en honden met een verminderde weerstand krijgen klachten in de vorm van diarree en braken. Met behandeling is de prognose gunstig maar herinfectie kan optreden. Het is belangrijk te beseffen dat ook mensen ziek kunnen worden van Giardia.
Hoe kouder en hoe vochtiger de omgeving hoe langer de Giardia besmettelijk kan blijven. Daarom is het belangrijk om de omgeving te behandelen. Heet water kan de parasiet doden. Het is daarom belangrijk om de kleedjes waar uw hond op ligt zo vaak mogelijk en zo heet mogelijk te wassen.
Giardia en voeding zijn gelinkt, doordat het zich voedt zich met koolhydraten in de darmen, die jouw hond via zijn voeding binnenkrijgt. Om hen van hun levensonderhoud te beroven en te voorkomen dat ze zich voor onbepaalde tijd voortplanten, moet je bij Giardia voeding met een laag koolhydraatgehalte.
Mandjes en dergelijke kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen. Ook ballen, speeltjes en dergelijke met zo heet mogelijk water schoonmaken.
Giardiasis is een ziekte veroorzaak door de parasiet Giardia intestinalis (ook wel genoemd lamblia). De parasiet hecht zich met een zuignap vast aan de wand van de dunne darm. De cysten van Giardia worden met de ontlasting uitgescheiden.
Metronidazol is een antibioticum. Het doodt bepaalde bacteriën en parasieten, zoals amoeben. Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van het maagdarmkanaal, bijvoorbeeld giardiasis, amoeben-dysenterie en dientamoeba-infecties.
Omdat er een risico is dat het dier zichzelf opnieuw besmet is het verstandig om hem op de eerste en derde dag van de behandeling te wassen met een honden- /katten shampoo. Soms is het nodig om een tweede medicijn (Metronidazol) in te zetten als de Panacur onvoldoende effect heeft.
De diagnose van Giardia wordt gesteld door het aantonen van de Giardia parasiet of de eitjes in de ontlasting. Dat kan met de microscoop of met een SNAP-test. Deze laatste is zeker betrouwbaarder.
Panacur is een breed werkend ontwormingsmiddel voor honden en katten en wordt gebruikt als ontwormingskuur van 3 achtereenvolgende dagen. Zo krijg je een maximaal effect van de ontworming. Wil je Panacur kopen om je hond of kat te ontwormen? Kies Dierenapotheek, jouw vertrouwde website voor je huisdieren.
Langdurige en terugkerende diarree (dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is) is het hoofdsymptoom van Giardia. Diarree als gevolg van Giardia is kenmerkend doordat deze vaak brijachtige en stinkend is. Er kan slijm en bloed bij zitten.
Giardia is met medicijnen gelukkig goed te behandelen. Omdat de cystes lange tijd kunnen overleven en de hond dus opnieuw kunnen besmetten is alleen behandelen met medicijnen vaak niet voldoende. Giardia-cystes (de parasiet met een schilletje er om heen) kunnen in de omgeving lang overleven.
Giardia geeft een hardnekkige of steeds terugkerende diarree, meestal met behoud van eetlust. Met name jonge dieren kunnen er zeer ziek van zijn. Ze vermageren en gaan braken. De infecties bij pups en kittens kunnen een dodelijke afloop hebben.
Wat is giardiasis? De darminfectie giardiasis wordt veroorzaakt door de parasiet Giardia lamblia. Deze parasiet komt ook veel voor bij dieren als honden, kalveren, bevers en muizen. De meeste van de Giardia-soorten die bij deze dieren voorkomen zijn niet besmettelijk voor mensen.
Panacur AquaSol kan giftig zijn als het door mensen wordt ingenomen. Degene die Panacur AquaSol toedient, moet huid-, oog- of slijmvliescontact met het middel vermijden, aangezien het middel reacties kan veroorzaken, zoals huidirritatie.
Hoe behandel je Giardia? Na de diagnose door je de dierenarts of bij een verdenking van Giardia, zal de dierenarts je huisdier behandelen met een wormmiddel op basis van fenbendazole (Panacur) of met metronidazol (UDA middel). Hierdoor worden de parasieten in je huisdier gedood.
Daarvoor kunt u bij de dierenkliniek speciale buisjes ophalen. In deze buisjes zit een 'lepeltje'. Daarmee kunt u een schepje van de ontlasting van uw hond of kat in het buisje doen. Op deze manier kunt u het monster verzamelen op een manier die voor zowel u als de onderzoeker hygiënisch is.
Bij poepen in huis kan worden gedacht aan problemen van het maagdarmkanaal. Het kan zijn dat je van 3 opeenvolgende dagen de ontlasting van je huisdier moet opvangen voor verder onderzoek. Maar ook tal van andere medische oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan plassen of poepen in huis door je hond of kat.