In principe is wassen met warm water voldoende en is het voor de lichaamsvet niet handig (fretten)shampoo te gebruiken. Evt. bij huidproblemen kun je denken aan teershampoo voor honden. Zet vervolgens de kraan op lauw tot iets warm water en haal daarná je fretje pas op.
De fret hoeft niet, maar mag wel af en toe in bad, veelvuldig een fret in bad doen is zelfs schadelijk voor zijn huid. Hij gaat meer huidvet produceren en hierdoor krijgt de fret een sterkere lijfgeur. Wilt u hem toch in bad doen gebruik dan een fretten- (dieren-) shampoo. Een shampoo voor mensen is ongeschikt.
Verschillende geuren zullen voor iedereen anders overkomen. Daarom kan het zijn dat de een iets vindt stinken, terwijl de andere het totaal niet ruikt. Volledig geurloos zullen fretten niet zijn, net zoals een hond of kat, zal er altijd een luchtje aan zitten.
Laat de fret eerst wennen aan de omgeving en begin daarna aan het bouwen van vertrouwen met jou. Natuurlijk mag je wel in de ruimte zijn, maar laat de fret naar jou toekomen en vraag niet constant aandacht van de fret. Een fret zal dan snel geneigd zijn om van zich af te bijten en bedoelt daarmee "Laat me met rust!
Een regelmatige controle van nagels, gebit, oren (fretten zijn erg gevoelig voor oormijt) en vacht is belangrijk. Fretten gaan doorgaans in het voor- en najaar in de rui. Elke dag moet het drinkwater verschoond worden en moet u de voerbakjes en de toiletbak schoonmaken. Reinig minimaal 1 maal per week het waterflesje.
Omdat fretten geen koolhydraten kan verteren mogen ze geen groenten en fruit eten. Het eten van fretten is dus rauw vlees, hierbij moet je denken aan muizen, kuikens en ratten.
Hou er voor je fret dus rekening mee dat de kosten tussen de 450 en 500 euro per maand bedragen.
Als dit niet afgeleerd wordt, kan een fret op latere leeftijd behoorlijk bijten. Als hij echt bijt laat hij niet meer los en houdt hij vast als een pitbull. Het is belangrijk dat een fret niet te jong wordt aangeschaft. De beste tijd is tussen de 8 en 10 weken leeftijd.
Toch is het belangrijk om fretjes vanaf dat moment vaak in de hand te nemen en ze te knuffelen. Proberen ze dan toch te bijten dan moet u ze corrigeren. U doet dit bij jonge fretten door ze bij het nekvel te pakken en hard te blazen, zijn fretten wat ouder dan kan je ze ook een corrigerend tikje op de neus geven.
Fretten kunnen behoorlijk hard bijten. Als ze willen klampen ze zich vast in je hand en laten ze ook niet zomaar los. Het beste, wanneer een fret echt vasthoudt en het lukt, is om te verstijven en te wachten tot de fret minder kracht zet.
Fretten zijn strikte carnivoren en eten dus enkel vlees. Door hun korte maag-darmkanaal hebben ze behoefte aan kwalitatief hoogwaardig dierlijk voedsel, met een zo hoog mogelijk eiwit- en vetgehalte en zo weinig mogelijk plantaardige koolhydraten en vezels.
Fretten kunnen binnenshuis gehouden worden maar ook buiten. Ze leven normaal in een omgevingstemperatuur van 4-18°C. Onze winters zijn dus te koud om de fret buiten te laten zitten. Een temperatuur boven de 30° kan hitteslag geven dus zet de kooi niet direct in de zon, ook niet binnen.
Je kunt fretten het beste bij een ervaren fokker kopen. Zij kunnen je vaak veel (achtergrond)informatie geven en je opweg helpen.
Let op: De fret valt onder de jachtwet. Dit betekent dat een fret niet los (of aan een riempje) mag lopen in een gebied waar vermoed kan worden dat de fret gebruikt wordt voor het opjagen van dieren uit de jachtwet. Vaak staat er in een huurovereenkomst of u huisdieren mag houden, of dat u het moet vragen.
Het leuke aan fretten is dat ze hun hele leven nieuwsgierig, ondeugend en speels blijven. Het zijn intelligente dieren en sociaal, doordat ze gedomesticeerd zijn. Het is wel goed om te weten dat ze nooit extreem gehoorzaam zullen zijn, ook al kunt u ze veel aanleren.
Zoals de hond en de kat is ook de fret een roofdier en kan daarom samen in één omgeving leven. Het moet echter wel klikken maar dat geldt voor de hond en/of de kat ook. Zo kan het ook dat fretten onderling niet klikken met elkaar. Veel mensen weten niet dat een fret een huisdier is en hebben nog nooit een fret gezien.
Over het algemeen is blazen, net als bij katten en egels, een teken van afweer. Fretten blazen ook naar elkaar. Een dier dat het spel met soortgenoten te wild vindt worden zal bijvoorbeeld blazen naar zijn soortgenoten en dan met rust gelaten worden. Als een fret schreeuwt, is hij erg geschrokken.
Fretten leven gemiddeld 6 tot 10 jaar. De oudste fret zou 16 jaar geworden zijn.
Leefgebied: Geheel Europa tot aan de Oeral, met uitzondering van IJsland, Ierland en Noord‑Scandinavië en de eilanden in de Middellandse Zee. Leefomgeving: Open bosgebieden met weiden, vochtige terreinen bij rivieren en in de buurt van nederzettingen.
Fretten slapen erg veel, tot wel 12 à 16 uur per dag en daarom hebben ze beschutte plaatsen nodig om te slapen en rusten.
Fretten hebben een snelle spijsvertering van 3 à 4 uur en moeten daardoor de hele dag door voeding beschikbaar hebben. Brokken kun je iedere dag in de gaten houden en bijvullen. Een fret op brok drinkt 3 tot 5x zoveel dan een fret op prooi, dus zorg voor een grotere waterfles! Zorg altijd dagelijks voor vers water!
Fretten kunnen rubberen balletjes namelijk kapotbijten en het rubber hierdoor binnen krijgen. Tennisballen, pingpong balletjes en stoffen balletjes met een belletje erin zijn wel prima geschikt. Er zijn ook balletjes met een klein gaatje waar je brokjes in kunt doen.
Drinken. Het is heel belangrijk dat een fret 24 uur per dag water tot zijn beschikking heeft. U kunt dit in een bakje doen en in de kooi zetten.
Een fret eet ongeveer om de 4 uur, een fret die brokken eet.