Kun je gerookte of gebakken vis invriezen? Je kunt (verse) gerookte of gebakken vis prima invriezen, zolang ze niet te lang op kamertemperatuur hebben gelegen.
Heb je een restje, of een gerookte makreel die niet luchtdicht verpakt is, dan kun je deze zowel in een diepvriesbak als in een diepvrieszak luchtdicht verpakken. Luchtdicht verpakken is wel noodzakelijk om vriesbrand te voorkomen.
Bewaar gerookte vis onderin de koelkast bij 4 graden. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
Wanneer je hem in de koelkast bewaart, kun je hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. Je kunt de vis ook invriezen op de dag van aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.
Als richtlijn is het verstandig om maximaal rond de 3 à 4 maanden aan te houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor haring, forel, tong en vette soorten vis. Sommige magere vissoorten kun je wel langer bewaren; zo kun je tarbot of schol vaak wel tot 6 maanden bewaren in de vriezer.
Verse vis is 4 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden Celsius. Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 graden 3 maanden houdbaar. Gerookte vis is minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Maak een kleine insnede aan de brede kant van de filet, tot op de huid. Houd de huid vast met je linkerhand en snijd van links naar rechts de filet van de huid. Doe hetzelfde met de andere filet. Zo fileer je forel.
Gerookte makreel kun je twee dagen in de koelkast bewaren, het liefst onderin de koelkast bi jeen temperatuur van 4 graden Celsius. In de vriezer (-18 graden Celsius) kun je makreel zo'n drie maanden bewaren. Bij een gesloten verpakking let je uiteraard eerst op de TGT-datum.
Gerookte paling is een week lang houdbaar in de koelkast. Gerookte paling kan worden ingevroren. Gevroren is de gerookte paling 6 maanden houdbaar.
De verse vis en paling van Palingshop.nl kan gevacumeerd worden ingevroren en zijn diepgevroren tot 6 maanden houdbaar. Het beste is om de vis snel te consumeren.
Hele gerookte paling om zelf te fileren
Lekker even opwarmen in de oven en daarna zelf met mes en lepel de vis uit het vel halen.
Veel mensen denken dat gerookte zalm het langst houdbaar is, maar dat is niet helemaal het geval. Het roken van zalm zorgt ervoor dat de vis slechts enkele dagen langer houdbaar is. Door gerookte zalm op een bepaalde manier in te vriezen, droogt deze niet uit bij ontdooien ervan.
Gerookte zalm kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Verpakte gerookte zalm kun je het beste bewaren zoals op de verpakking staat vermeld. Is de verpakking aangebroken, dan moet je rekening houden met een bewaartijd van 24 tot 36 uur in de koelkast.
Door de gerookte zalm op een juiste manier in te vriezen kan je de houdbaarheid met enkele maanden verlengen. Om preciezer te zijn, ongeveer 3 maanden. Uit de vriezer is verpakte gerookte zalm best te gebruiken zoals op de verpakking staat.
De huid van een vis klinkt niet gelijk als het lekkerste stukje, het is iets wat we snel van de vis schrapen zodra deze op je bord ligt. Maar zo'n stukje huid kan juist heel lekker zijn, zolang het op de juiste manier gebakken is. En het is ook nog eens een heel gezond stukje.
OVER ONZE GEROOKTE FOREL
Goudgele gerookte forel gerookt op beukenhout. Tijdens het warm roken is de temperatuur van de oven en van de rook zo hoog dat de forel tegelijk ook gaart.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Na openen is gerookte zalm doorgaans 2 dagen houdbaar in de koelkast. Let wel: dan is het wel belangrijk dat je de koelkast goed koud hebt staan. Het blijkt namelijk dat veel voedselvergiftigingen ontstaan omdat mensen de koelkast te hoog hebben staan. In de vriezer is gerookte zalm nog 3 maanden houdbaar.
Vrijwel elke vissoort kunt u bevroren kopen, denk aan: kabeljauw, garnalen of inktvis. Bevroren vis is hartstikke gezond en de versheid blijft goed bewaard bij bevroren vis. U kunt dus prima kiezen voor bevroren vis en het is vaak ook nog iets goedkoper dan verse vis.
Wanneer het aankomt op diepvries vis versus verse vis is het belangrijkste te onthouden dat je, vanwege je gezondheid, meer vis dient te eten onafhankelijk van of het vers is of uit de diepvries komt. Echter, diepvries vis is ten minste net zo goed als verse vis en zorgt voor minder voedselverspilling.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.