De houdbaarheid van koffie bij een geopende verpakking is dus ongeveer twee weken. Dit geldt zowel voor de houdbaarheid van koffiebonen als gemalen koffie. Daarna is het niet bedorven, het smaakt alleen anders.
Een ongeopende verpakking gemalen koffie is jaren houdbaar. De gemalen koffie is, net zoals koffiebonen, vacuüm verpakt. Een geopende verpakking gemalen koffie bewaar je koel en droog. Vanaf het moment dat de verpakking geopend is, kan (een deel van) de koffie zijn smaak en aroma verliezen als je het niet goed bewaart.
Koffie is een droog, verpakt voedsel en zoals de meeste droge goederen, is er geen vaste houdbaarheidsdatum om rekening mee te houden. Koffiebonen zijn een houdbaar droog product wanneer ze onder de juiste omstandigheden worden bewaard.
Heb je de oude koffie al die tijd gesloten en droog bewaard? Dan is de kans groot dat je die na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog kan drinken. Het Voedingscentrum vindt het schrappen van de THT-vermelding op zeer lang houdbare producten "een heel goed idee".
Laten we beginnen met de vraag of koffie kan gaan schimmelen. Daar kunnen we gelukkig kort over zijn: koffie gaat niet schimmelen zoals een oude boterham of een plak kaas.
Onze tips om gemalen koffie te bewaren zijn hetzelfde als die voor het bewaren van koffiebonen. Kies een luchtdichte verpakking en bewaar deze op een droge, donkere en niet te warme plek. Denk eraan: we raden niet aan om koffie te bewaren in de koelkast of vriezer, omdat vocht de smaak van je koffie aan kan tasten.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Koffieprut zorgt ervoor dat de grond zuurder wordt, wat sommige planten erg fijn vinden (bijvoorbeeld het Kaaps viooltje). Maar bij andere planten kan het zorgen voor gele bladeren. Je kunt koffieprut met filter en al dus beter op je composthoop gooien.
Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia's houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!
Niet alle soorten azijn zijn oneindig houdbaar - jammer genoeg - maar witte azijn wel. Net als gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila, blijft het tot in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest, kun je deze nog gewoon drinken. Ahornsiroop is ongeopend ook oneindig houdbaar.
Als er geen lucht bij kan komen, kunnen de geurstoffen niet ontsnappen. Met zuurstof reageren kan ook niet, waardoor de koffie-oliën niet ranzig worden. Daarom staat gemalen koffie vacuüm verpakt in de winkel. De kwaliteit gaat achteruit zodra je de verpakking opent.
Het beste antwoord. Een paar weken. Wanneer de verpakking opengeknipt is komt de gemalen koffie in aanraking met lucht en zuurstof.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
Een geopende verpakking volle, halfvolle en magere koffiemelk kunt u 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren en tot 2 maanden in de vriezer. Zet de verpakking na gebruik wel direct terug in de koelkast, om de kans op bederving te minimaliseren.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Je kunt koffiedik niet voor elke plant gebruiken. Alleen planten, struiken en bomen die van een zure grond houden knappen op van koffiedik. Strooi dus koffiedik bij de wortels van zuur minnende planten als heide, blauwe hortensia, magnolia, rhododendron, blauwe bes, kaaps viooltje, lelietje van dalen en coniferen.
Gebruik koffie opnieuw als voeding voor je planten. Behalve dat je goed schimmels kunt kweken met oude koffie kun je het ook goed gebruiken om bepaalde planten te voeden. Dit werkt vooral goed bij planten die van een zure bodem houden zoals afrikaantjes, Amaryllisen, Cyclamen, Hyacinthen, Aloe, Gladiolen en Rozen.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Hoewel de koffiedrab enigszins afstotend werkt tegen slakken, is koffiedik niet effectief genoeg om kwetsbare planten te beschermen. De meeste naaktslakken in dit experiment waren erg jong en klein.
Het wordt door sommigen aangeraden om koffiedik door de gootsteen te spoelen, het zou namelijk vetresten in de afvoer oplossen. Voorlichtingsorganisatie Milieucentraal adviseert juist om het niet te doen, de reden: Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen.
De houdbaarheid van koffie bij een geopende verpakking is ongeveer twee weken. Na de twee weken is de koffie niet bedorven maar is het wel een belangrijk gedeelte van de smaak verloren. Bewaaradvies na opening verpakking: luchtdichte en hersluitbare opslagtrommel of weckpot.
Na het zetten van een pot en het inschenken van een kopje koffie, kun je de restjes in de koelkast bewaren en ben je ongeveer een week veilig. Als je cold brew bewaart, kun je het ook 10-14 dagen in de koelkast laten staan.
Voor koffie is dat vaak 2 tot vijf dagen, voor espresso vaak 3 dagen tot een week. Dit is afhankelijk van hoe licht of donker de koffie gebrand is. Donker gebrande koffie ontwikkelt iets sneller dan licht gebrande koffie.