Ja dat kan!Erwtensoep is dik en koelt langzaam af.Bacteriën en de sporen van deze bacteriën vinden dat geweldig en tieren welig in zo'n pan.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
4 Tips om bederf van erwtensoep te voorkomen. Verdeel de (erwten)soep na verhitting met een schone lepel in kleinere porties. Zorg dat de porties binnen twee uur afgekoeld zijn tot kamertemperatuur. Roer de porties – indien nodig – regelmatig door met een schone lepel om het sneller af te laten koelen.
Het grote probleem met erwtensoep is aanbranden, omdat de soep niet circuleert door de pan. Je kan het proberen te voorkomen door een goede pan te gebruiken die gelijkmatig verhit en door een vlamverdeler te gebruiken, op de kleinste pit.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Wanneer de bodem van je pan soep te heet wordt, kan deze gaan aanbranden. Roeren is in dit geval geen optie, hierdoor verspreid je de verbrande delen juist. Zet in plaats daarvan het vuur uit en schep de soep over naar een andere pan. Mocht de soep nog verbrand smaken, dan kun je altijd wat honing of suiker toevoegen.
Geschifte soep? No go! Soep kan schiften als je er kaas, eieren, room of andere zaken aan toevoegt. Dit verandert niets aan de smaak maar wel aan het uitzicht!
Het afschuimen verbetert de smaak, omdat het schuim vaak een bittere smaak heeft.
Als de soep een uurtje geprutteld heeft merk je dat hij dikker gaat worden. Vind je de soep nu al te dik voeg dan nog wat bouillon of water toe. Is de soep echt veel te dun voeg dan een in stukjes gesneden aardappel toe en laat de soep nog even verder pruttelen.
Je ruikt dan een zure of weeïge geur aan de soep, hoewel je aan de buitenkant niet wat hoeft te zien. Soms zie je ook dat de soep wat begint te schiften, of dat er stukjes op de bovenkant drijven. Als je dan een vreemde of zurige geur ruikt, de soep weggooien.
Is je gerecht te zuur? Dit kun je toevoegen: Zoetmiddel: wortels aan een tomatensaus, rietsuiker, honing of agavesiroop. Zout: sojasaus, tamari (Japanse, glutenvrije sojasaus) of zout.
Wat gebeurd er als je bedorven soep eet? Voedselvergiftiging kan verschillende klachten veroorzaken. Als u binnen zes uur nadat u besmet voedsel of water hebt genuttigd, ziek wordt, hebt u waarschijnlijk een eenvoudige voedselvergiftiging. Dit veroorzaakt onder andere misselijkheid, overgeven, diarree en buikpijn.
Het schuim komt aan de oppervlakte omdat je met je mixer lucht in de soep mixt. Die lucht komt dan bovendrijven in de vorm van kleine belletjes, schuim dus. Afschuimen is dus niet nodig!
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Bacteriën door warm weer, niet door onweer
"Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.
Voor een zelfgemaakte erwtensoep was je de spliterwten goed, liefst meerdere malen. Laten weken is niet nodig, maar kan wel. Laat de spliterwten en het vlees met 2 liter water (op ca. 500 g spliterwten) aan de kook komen en laat dit minstens een uur zachtjes pruttelen.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Voortaan altijd voorkomen dat de spliterwten niet gaar worden of dat de spliterwten hard blijven? Gebruik niet te oude erwten, week ze minimaal 12 uur lang en kook ze in water met weinig of geen zout.
Wanneer je iets bindt met eierdooiers, moet je er altijd voor zorgen dat je het beslag niet laat koken. Eigenlijk is schiften het ontbinden van twee of meerdere componenten. Vaak is een geschifte saus nog te redden door wat koud water toe te voegen of wat room in te koken en daar de geschifte saus aan toe te voegen.
Iets gaat in de schift doordat kleine olie druppels (of vetten) in elkaar samenvoegen. Dit proces wordt vaak veroorzaakt wanneer bijvoorbeeld de olie en het water niet dezelfde temperatuur hebben. Ook kan iets in de schift schieten wanneer de hoeveelheid water uit verhouding is met de rest van je product.
De meest voorkomende reden dat iets gaat schiften, is het verschil in temperatuur. Het is belangrijk dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn. Dus ook als je een bloemmengsel maakt wat je aan je crème toevoegt, zorg dat deze heel erg goed is afgekoeld en dezelfde temperatuur heeft als je boter.
Is aangebrand eten ongezond? In één woord: ja. In alle verbrande en verkoolde voeding – dus niet alleen vlees en niet alleen van de barbecue!- worden kankerverwekkende stoffen gevonden, die het risico op met name darmkanker kunnen verhogen1.
Uit onderzoek is gebleken dat aangebrand eten kankerverwekkende stoffen bevat. Deze stoffen kunnen ontstaan wanneer eten voor een langere tijd op een hoge temperatuur wordt verhit en donker kleurt, bijvoorbeeld tijdens het bakken of grillen.
Als het voedsel dat we hebben teruggevonden nog geen sterke verbrande smaak heeft we kunnen het redden. Om dit te corrigeren, kunt u een in grote stukken gesneden aardappel toevoegen zodat deze kookt en alle smaak opsnuiven. Als het gaar is, verwijder het.