Een leidinggevende vindt het heel fijn en ervaart het als loyaal als mensen rechtstreeks iets tegen hem zeggen, in plaats van het tegen anderen te zeggen. Doorbreek dit, stap uit je comfortzone en/of zoek daarbij hulp van een mentor of coach, die je helpt bij je emoties en je weer op weg helpt.
Hij/zij staat niet open voor kritiek, suggesties of verbeteringen. Hij/zij begrijpt niet goed met welke materie wij bezig zijn. Hij/zij heeft geen of onvoldoende aandacht voor de teamleden. Hij/zij heeft onvoldoende overwicht binnen het team.
Wees duidelijk in je boodschap: geef aan wat je wel en wat je niet wilt én wees duidelijk over je grenzen. Spreek kort en kernachtig: dominante types hebben een hekel aan lange gesprekken en willen snel to the point komen. Behoud oogcontact. Bied een beperkt aantal keuzes; beperk je tot twee mogelijke opties.
Welke 3 dingen heb je nodig om super gemotiveerd te zijn in je functie? Welke vaardigheden heb je die dit bedrijf nog niet gebruikt? Wat heb je meer of minder van mij nodig om je werk goed te kunnen doen? Wat zou er moeten gebeuren zodat je je comfortabel voelt om ons als werkgever aan te bevelen bij je vrienden?
Het doel van een bila gesprek
Die kunnen gaan over je werk, over wie je bent of wat je bezig houdt. In gesprek zijn met je manager over deze vragen, hoe hij of zij naar je kijkt is zinvol, vraag hem of haar om feedback op je vragen. Kortom: zie dit als fijne gesprekken die over jou mogen gaan.
De boodschap moge helder zijn: zeg het wanneer je prestaties lijden en/of je persoonlijk lijdt onder een te hoge werkdruk. Start dat gesprek met je baas. En wees niet bang: dat hoeft helemaal geen vervelend gesprek te zijn. Het kan juist heel prettig zijn en je doen groeien in aanzien bij je leidinggevende.
Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.
Dominante mensen zijn veel aan het woord en geven weinig ruimte aan anderen om hun mening te geven. Dominante mensen zijn arrogant en op een nadrukkelijke manier aanwezig. Dominante mensen zoeken graag de confrontatie op waardoor ze intimiderend kunnen overkomen.
Kenmerken van dominant gedrag
zijn vaak sturend en geven weinig ruimte aan anderen om hun mening te ventileren. drukken snel hun eigen zin door: het moet wel gaan zoals zij het voor ogen hebben. zijn teveel aan het woord. zijn soms bazig, arrogant of te nadrukkelijk aanwezig.
Slechte bazen ontlopen hun verantwoordelijkheid, zijn zelden of nooit op de werkvloer, hanteren het typische management-taaltje, spelen spelletjes met de budgetten en hebben het standaard druk, druk, druk. Ook in uw organisatie zitten waarschijnlijk managers die niet deugen. En dat kost uw bedrijf smakken geld.
Arrogantie, dubbelhartigheid en emotionele koudheid zijn daar vaak de kenmerken van. Al te naïeve en slaafse ondergeschikten. Nog schadelijker zijn de "toxische" volgers, zij hebben weinig moreel besef en hopen hun eigen belangen te dienen door het spel van de manager mee te spelen.
Ze nemen beslissingen die volgens collega's en ondergeschikten niet in het beste belang van de organisatie zijn. Ze vermijden collega's, werken onafhankelijk en zien andere leiders als concurrenten. Ze leggen hun mensen normen en prestatieverwachtingen op waaraan zij zich zelf vervolgens niet houden.
Helder analyseren Clark en Perkins de verschillende vervelende situaties die op het werk kunnen voorkomen, haarfijn geven ze aan wat je aan moeilijk gedrag (ook dat van jezelf) kunt doen en aanschouwelijk vertellen ze hoe je het beste met verschillende typen bazen kunt omgaan.
Nonverbale signalen
Het is voor vrouwen heel erg aantrekkelijk om dominantie uit te stralen met je lichaamstaal. Sta dus rechtop in plaats van gebogen. Houdt je hoofd (en je kin) in de lucht, alsof deze aan een touwtje omhoog wordt gehouden. Duw je schouders naar achteren en steek je borst trots vooruit.
Leerpunten of leerdoelen bij bazigheid
jezelf openstellen voor een ander. de ander ruimte geven. de ander respecteren. rekening houden met andermans grenzen.
Andere oorzaken
Je maakt je ondergeschikt aan de ander omdat je bang bent voor afwijzing. Je had dominante ouders en je bent niet gewend om een eigen mening te hebben. Je voelt je niet opgewassen tegen bepaalde situaties. Je bent niet weerbaar wanneer mensen sturend of dominant zijn.
Ontlasting. U kunt de aanwezigheid van ratten meestal herkennen aan de rattenkeutels. Deze kunnen worden aangetroffen in donkere hoeken van een magazijn of een loods.
We spreken van werkdruk wanneer de balans tussen de werkbelasting en de belastbaarheid van de werknemer is verstoord. Een te hoge werkdruk kan werkstress veroorzaken, wat vervolgens kan leiden tot ziekteverzuim en langdurig uitvallen door het krijgen van een burn-out.
U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt.
De symptomen van werkdruk zijn alertheid en concentratie. Iemand kan veel doen in beperkte tijd. Lichamelijk krijgt hij het misschien warm en een beetje zweten om de warmte kwijt te raken is niet ongewoon. Als het stressmoment voorbij is, zwakken deze symptomen af.