Op een litteken groeit nooit vanzelf haar. Veel mensen denken daarom dat er haargroei op een litteken onmogelijk is, maar dit is zeker niet het geval. Medikliniek Amsterdam heeft een innovatief behandelplan behandeling ontwikkeld, waardoor er ook op uw littekens weer gewoon haar kan groeien.
Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder. Het is aan te raden om het litteken in te smeren en te masseren met een hydraterende crème.
De vraag 'haartransplantatie wel of niet doen? ', kunt u in gevallen van vergevorderde haaruitval en kaalheid vaak met 'nee' beantwoorden. Om een haartransplantatie met voldoende resultaten te kunnen ondergaan, dient u immers over voldoende donormateriaal te beschikken. Haaruitval heeft diverse oorzaken.
Doet een haartransplantatie pijn? De behandeling zelf is niet pijnlijk, omdat je plaatselijk verdoofd wordt. In principe voel je daar dus niets van. Achteraf kan je hoofdhuid wel wat gevoelig aanvoelen en zelfs pijn doen.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50. U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Bestaande littekens kunnen tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer. Een litteken kun je laten behandelen door een operatieve- of niet-operatieve methode.
Overmatige littekengroei begint meestal 3 tot 4 weken na een huidletsel. De voorkeursplaatsen zijn oorlellen (oorbelgaatjes!), borstkas (acne), schouders, kin, nek en benen. Er verschijnt een litteken dat doorgroeit, en na maanden tot jaren een harde, rood tot bruin verkleurde streng of knobbel wordt.
Het masseren van het litteken kun je doen in alle richtingen. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en herstel. Het is hierbij belangrijk dat je de verschillende huidlagen ten opzichte van elkaar beweegt en niet alleen de bovenste huidlaag verplaatst.
Kies een kwalitatieve littekencrème zoals de Cicaplast Baume B5 van La Roche-Posay, verkrijgbaar bij je lokale apotheek of online. Deze crème zal helpen bij het verzachten en herstellen van het litteken. Handig: deze littekenzalf is zowel op een open als gesloten litteken te gebruiken.
Hoelang blijft mijn litteken rood? We benoemden eerder dat een normaal litteken niet lang rood blijft, hooguit een paar weken/maanden (gemiddeld tot 3 maanden). Daarnaast treedt er geen (erge) verdikking op. Wanneer een litteken (fel)rood of paars blijft (langer dan 3 maanden), kan dit duiden op een afwijkend litteken.
Bij gewone huid moet je al voorzichtig zijn met te veel zon, maar het advies voor littekens is om de zon zoveel mogelijk te mijden. Littekens zorgen er namelijk voor dat je huid gevoeliger is, en dus sneller beschadigd raakt. Het is dus goed om niet met je litteken in de zon te komen.
Hoe meer bindweefsel er komt in de wond hoe meer littekenweefsel er uiteindelijk gevormd wordt. Er zijn gewone platte littekens zonder pigment die'' normale'' littekens''. Soms kunnen de littekens ook onrijp zijn en een paarsige kleur hebben wat pijnlijk zijn en jeuken.
Hoe lang duurt het voordat het litteken stabiel blijft? Meestal is dit na twaalf tot achttien maanden, maar het kan ook twee jaar duren. Hoe kan je een litteken voorkomen? Bij het ontstaan van een litteken geldt: hoe langer het genezingsproces van de wond, hoe zichtbaarder het litteken.
Goed voor droge huid, littekens.
Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden.
Een littekenbehandeling duurt zo lang als nodig is om littekens te voorkomen óf verwijderen. Het uitrijpen van een litteken kan enkele weken, maar ook tot 24 maanden duren. Stop dus niet te snel! Onze littekencrème mag je onbeperkt blijven gebruiken.
Vitamine E olie is de meest gebruikte vitamine om littekens te vervagen en te verwijderen.
Het litteken kan verkleuren
Je litteken kan verkleuren door de zon. En dan bedoelen we niet dat 'ie mooi bruin wordt, zoals de rest van je huid. Je litteken kan dan ook niet 'vervagen' in de zon. Integendeel: de kleur wijkt af van de rest van je huid, en wordt daardoor juist opvallender!
Een hypertrofisch (Latijn voor verdikt) litteken komt meestal voor bij jonge mensen, met name na brandwonden. Het komt vaak voor bij rossige mensen en mensen met een donkere huid. Dit litteken is meestal rood, verdikt en kan jeuk of pijn veroorzaken. Dit litteken wordt niet groter dan de oorspronkelijke wond.
Omdat een litteken een plek is waar de huid nog aan het herstellen is, is de huid minder beschermd tegen de zon op deze plek. Voornamelijk littekens die nog rood of roze zijn, verbranden sneller. Verbranding zal geen gevolgen hebben voor het herstel van een litteken, maar de kans is groot dat u pigmentvorming krijgt.
Wanneer mag een litteken weer in de zon? Na een maand, of wanneer je litteken lichtroze en nauwelijks zichtbaar is, kun je er weer voorzichtig mee in de zon. Gebruik hoe dan ook altijd zonnebrand met minimaal factor 30, zoals de ALHYDRAN SPF 30. Na 1 tot 2 jaar kun je meestal weer 'normaal' met je litteken in de zon.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
De beste essentiële olie voor litteken herstel of verbetering zijn de helicryse, lavendel, geranium en roos. Een aantal oliën mogen ook puur gebruikt worden op de huid, doe dit alleen als je kennis hebt met de essentiële oliën en ook de wond of litteken die je behandeld.
Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Ook eventuele pijn wordt verminderd.