Na een verstopping van een bloedvat krijgt het netvlies te weinig bloed of zuurstof.Ook dan kunnen er nieuwe broze bloedvaatjes ontstaan die dan gaan bloeden. Een oogbloedvat kan worden afgesloten door een klontertje (trombose) of een ontsteking (vasculitis).
De rode vlek ontstaat doordat er in het oogwit een bloedvaatje kapot gaat. Dit kan vanzelf gebeuren of als er iets tegen uw oog tikt of stoot. Soms knapt zo'n bloedvaatje opeens als u hard moet persen of hoesten. Bij mensen die bloedverdunners gebruiken gebeurt het makkelijker dan bij anderen.
Neem altijd contact op met de huisarts bij een rood oog als u pijn heeft, slechter ziet of opeens niet meer tegen licht kunt.
Een oogbloeding is een bloeding in het oog zelf (er wordt dan niet gedoeld op gesprongen vaatjes in het oogwit). Een oogbloeding kan plotseling optreden. Er kan veel pijn ontstaan en het zicht kan minder worden.
Wat is een glasvochtbloeding
Bij een glasvochtbloeding loopt er bloed in het glasvocht waardoor het zicht (de visus) snel kan verminderen (een acute visusdaling). Doordat er bloed in het oog zit, kan de patiënt niet goed naar buiten kijken en de oogarts kan, omgekeerd, niet goed meer in het oog kijken.
een bloedvatwand kan ook verslappen en wijder worden i.p.v. nauwer. Dit wordt een aneurysma genoemd.
Een ooginfarct ontstaat door een afsluiting van een of meerdere slagaders in het netvlies van het oog. Slagaders zijn bloedvaten die bloed met veel zuurstof naar het oog brengen. Als een slagader dicht komt te zitten, krijgt (een deel van) het netvlies geen zuurstof. Het kan daardoor zijn werk niet meer doen.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Bel uw huisarts of de huisartsenpost als u klachten van uw oor heeft, zoals: pijn. bloed of vocht uit uw oor.
Bij een enucleatie wordt het oog verwijderd maar blijven de oogspieren wel behouden. De operatie wordt onder narcose verricht. Het oog wordt verwijderd en er wordt een implantaat in de oogkas geplaatst waaraan de oogspieren weer worden vastgehecht.
Bij een rood oog is het witte gedeelte van het oog rood. De oorzaak is meestal een ontsteking van het oogbindvlies. Zo'n ontsteking kan het gevolg zijn van een infectie, meestal door een virus, soms door een bacterie. Ook allergieklachten kunnen voor een ontsteking zorgen met jeuk en roodheid tot gevolg.
Een duidelijke oorzaak is er vaak niet. Een verband met hoge bloeddruk is niet altijd aanwijsbaar. het komt vaker voor bij ouderen met wat kwetsbaardere bloedvaatjes. Patiënten met bloedverdunners kunnen uitgebreidere en opzwellende bloedinkjes krijgen die ook langer tijd nodig hebben om weg te trekken.
Verschijnselen van een oogontsteking
Het oogwit is rood. Het oog traant. Er kan slijm of pus aan de binnenkant van de oogleden zitten. De oogleden kunnen dan aan elkaar gaan vastplakken.
Vaak is er niets ernstigs aan de hand. Een rood oog komt vaak door een oogontsteking, droge ogen of een allergie. Maar er kan ook iets heel ernstigs aan de hand zijn, bijvoorbeeld een verhoging van de oogboldruk. Uw oog kan beschadigd raken waardoor u (blijvend) slecht ziet.
Bloedvaten zijn een verzamelnaam voor de slagaders, aders en haarvaten. De bloedvaten maken deel uit van de bloedsomloop en zorgen ervoor dat het bloed in goede banen wordt geleid door het gehele lichaam. Zuurstofrijk bloed wordt zo naar het hart en de organen vervoerd en afvalstoffen worden weer afgevoerd.
Suikerziekte (diabetes mellitus) kan de bloedvaten in uw oog beschadigen. Deze beschadigingen aan de bloedvaten kunnen leiden tot lekkage van vocht, bloed, eiwitten en vetten in het netvlies.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Oorkanker (gehoorgangcarcinoom) is een zeer zeldzame vorm van kanker die ontstaat in de huid van de uitwendige gehoorgang. Kanker van de uitwendige gehoorgang wordt in Nederland jaarlijks bij ongeveer 5-10 patiënten vastgesteld.
Gehoorgang. De gehoorgang is bij volwassenen ongeveer 2,5 cm lang en eindigt bij het trommelvlies – de scheiding met het middenoor. De gehoorgang heeft de vorm van een koker, is gemiddeld ongeveer 1 cm in doorsnede en is bekleed met huid.
Oorzaken van blindheid
Aangeboren blindheid. Een erfelijke afwijking aan een of beide ogen. Acute blindheid na een ongeval of een val op het hoofd, waarbij bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel (NAH) optreedt. Shock of een ziekte, waardoor je tijdelijk blind bent.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Trombose oog symptomen
Het zicht in één oog gaat achteruit, omdat het netvlies slechter kan functioneren. Dit doet meestal geen pijn. Er ontstaan plotseling vlekken of lichtflitsen (soms zonder dat het zicht achteruitgaat)
Het voornaamste symptoom is plots, pijnloos verlies van het zicht uit één oog. Ongeveer 20% van de getroffen personen kunnen enkel nog licht en donker onderscheiden. Meestal is het zicht beperkt tot het kunnen tellen van het aantal opgestoken vingers. De pupil (het zwart gedeelte van het oog) is verwijd.
Hoge bloeddruk heeft zeker invloed op het oog. Door een te hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten in het netvlies gaan lekken zodat er bloedinkjes ontstaan. Deze bloedinkjes kunnen in verschillende delen van het netvlies aanwezig zijn. Wanneer deze in het centrale gebied ontstaan kan het zicht achteruit gaan.