Een heat is een ronde van een aantal minuten, waarin je met je kart zoveel mogelijk rondjes over de kartbaan probeert te maken. Het aantal minuten die een heat duurt, verschilt per kartbaan. Dit ligt tussen de 8 en 12 minuten.
Eén heat duurt 12 minuten. Afhankelijk van waar jouw voorkeur naar uitgaat kun je één of meerdere heats reserveren. Meestal boeken mensen twee of drie heats, het is natuurlijk de uitdaging om je snelste rondetijd te verbeteren. Tussen de heats door wordt over het algemeen een pauze ingepland van 30 minuten.
Bij bijna alle kartbanen in Nederland is 1 heat karten 10 minuten. Dit kan je altijd zien bij de deal van de kartbaan.
Op de meeste kartbanen ligt de minimale lengte tussen de 1,35 tot 1,50 meter. Sommige kartbanen hebben echter andere minimale eisen of beschikken over kinderkarts. Als je kleiner dan 1,35 meter bent, dan kun je in dat geval plaatsnemen in kinderkarts. Houd er rekening mee dat de snelheid dan meestal lager ligt.
Het Canadese bedrijf Daymak maakt deze supersnelle elektrische kart. Hij gaat 0 naar 100 km/u in anderhalve seconde. De nieuwe C5 Blast-kart heeft een DC-motor met 10KW en 12 kleine elektrische motoren. Het prijskaartje is fors: 60.000 dollar.
De gemiddelde snelheid bij karts ligt rond de 60 km per uur. Pas op want dit is de gemiddelde snelheid! Ons circuit heeft een aantal pittige bochten en verrassende chicanes. Aangevuld met twee grote rechte stukken en een unieke fly-over van over de 145m lang kunnen er snelheden boven de 60 km behaald worden.
Een heat kost ongeveer tussen de 12 en 16 euro. Een ezelsbruggetje: één minuut karten kost dus iets meer dan één euro. Dat is ook een makkelijke manier om te berekenen of de prijs voor een race netjes is, of véél te hoog. Een 1-uursrace zal dus zo'n € 75,00 euro kosten.
Niet goedkoop. Goedkoop is karten niet: 2.000 tot 3.000 euro per jaar ben je gemiddeld zeker kwijt als je het als serieuze sport wilt beoefenen. Een tip voordat je je volledig in het wedstrijdkarten stort: ga eerst eens bij een wedstrijd kijken en maak een praatje met rijders, begeleiders en teams.
In Poeldijk (Zuid-Holland) vind je de grootste indoor kartbaan van Europa. Maak je klaar voor 1,2 kilometer lang raceplezier, inclusief bruggen, verhogingen en meer dan 25 bochten bij Van der Ende Racing Inn! Net zo spannend is de lasergame die ook voor grotere groepen geschikt is.
De kartbaan van Tim & Tom Coronel is 425 meter lang en beschikt over snelle en langzame bochten, een tunnel en een fly-over. Het ontwerp van deze kartbaan is geïnspireerd op de Jarenlange ervaring op Nationale en Internationale circuits van Tim en Tom.
De NXT Rookie Cup is speciaal bedoeld voor de beginnende kartcoureurs die nog te weinig ervaring hebben om deel te nemen in één van de wedstrijdklassen.
Voor kinderen vanaf 8 jaar met een minimale lengte van 125 cm is het al mogelijk om te komen karten in een kinderkart. Vanaf 14 jaar met een minimale lengte van 155 cm mag er in een gewone kart gereden worden.
Is karten gevaarlijk? Zolang je je bij recreatie karten aan de veiligheidsregels houdt, is het niet gevaarlijk. Je moet verplicht een helm op en bij lang haar je haar vastmaken onder de helm. Ook krijg je vaak een beschermende overall of jas.
Een vraag die regelmatig gesteld wordt is of je geld kunt verdienen met de kartsport. Win je bijvoorbeeld prijzengeld? Nee, in de meeste klassen win je een trofee of medaille en als je geluk hebt win je weleens het inschrijfgeld voor een wedstrijd terug, maar dat is zelden.
1: Bij een kart kan je natuurlijk alles makkelijk bekijken qua onderdelen. Gewoon goed naar de staat hiervan kijken. Ook altijd even vragen hoeveel uur de motor en onderdelen heeft gedraaid, en of het kartmotortje al getuned is. 2: Nah er zijn niet veel echte slechte merken, maar je hebt wel veel goede.
Je gemiddelde rondetijd in een 270cc kart is 47.50 seconden of sneller.
De duurste manier om wedstrijden te karten is met een eigen kart. Hier krijg je namelijk te maken met je eigen variabele kosten. Denk aan een setje banden, schades, onderhoud, benzine, inschrijfgelden, etc. Dit zorgt ervoor dat het al snel redelijk duur wordt, een kart aanschaffen is namelijk het probleem nog niet.
Naast het volgen van kart cursussen en het oefenen met racen, is het ook belangrijk om mee te doen met kartwedstrijden. Op deze manier leer je ook het competitie aspect van de sport karten en kun je jouw inhaal skills het beste testen. Er zijn verschillende competities in Nederland waar jij je voor kunt inschrijven.
Automaat privé kart: max. 120 km/h. Schakelkart: max 160 km/h. Superkart: max 250 km/h.
De snelste karts, de 270cc super-karts, kunnen op deze baan eenvoudig een snelheid bereiken van >85 km/u.
De meeste karts zijn automaten, zeker huurkarts, hierbij hoef je niet te schakelen. Er wordt wel redelijk wat met schakels gereden, maar nog niet op Senna's leeftijd.
De topsnelheid ligt op 50 km/u. Echter door de vele chicanes en bochten is het knap lastig om de topsnelheid te halen.
Starten met karten
Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: ga naar de dichtstbijzijnde kartbaan, stap in een kart en jouw race carrière is begonnen. Op die manier starten de meeste autocoureurs. Maak je eerste meters bij een kartbaan in de buurt en je zal merken dat je je meteen een echte coureur voelt.