Beslag leggen op een bankrekening in het buitenland is mogelijk! Ingevoerd wordt een Europese beslagtitel waarmee de grensoverschrijdende inning van schuldvorderingen binnen de Europese Unie zal worden vergemakkelijkt. Deze verordening Europees bankbeslag heeft ingrijpende gevolgen voor de Nederlandse beslagpraktijk.
Op Nederlandse bankrekeningen kan relatief eenvoudig beslag worden gelegd. Men kan de bevoegde rechter verlof vragen voor het leggen van beslag en vervolgens kan door de deurwaarder beslag worden gelegd. De Nederlandse rechter kan echter geen verlof verlenen om beslag te leggen op een buitenlandse bankrekening.
In België werkt een deurwaarder lokaal. Hij mag enkel beslag leggen in zijn rayon. In Nederland mag elke deurwaarder in heel Nederland actief zijn en beslagen leggen.
Dat geldt uiteraard ook omgekeerd: een Duitse schuldeiser kan op deze wijze beslag leggen op Nederlandse bankrekeningen. Tegenwoordig moet men nog naar de rechter stappen in het land waar de bankrekeningen worden aangehouden. Als een schuldneaar bankrekeningen in vele landen heeft, kan dat een hele klus worden.
Hoe werkt beslag op mijn bankrekening? Een deurwaarder mag pas beslag leggen op uw bankrekening met een uitspraak van de rechter, of een dwangbevel van de overheid. Bij het bankbeslag moet de deurwaarder een bedrag overlaten, het beslagvrije bedrag. Hiermee kunt u uw vaste kosten betalen.
Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op alles wat geld waard is. Dus op uw rekeningen, uw meubels, uw televisie, uw auto. Maar ook op uw inkomen of vermogen. Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden.
Beslag leggen op een Paypal-account
Dat maakt het beslag op een PayPal-account een derdenbeslag, net als bij de bank. Bij de derde (in dit geval Paypal) wordt beslag gelegd voor al hetgeen de debiteur van Paypal te vorderen heeft. Dat is dus het bedrag dat als saldo op het account staat weergegeven.
Ook op een spaarrekening kan beslag worden gelegd. De bank betaalt het bedrag wat op één bepaalde dag op de rekening staat aan de deurwaarder. De kosten die de bank maakt voor het uitvoeren van het bankbeslag worden betaald van het ingehouden bedrag.
Hoe lang duurt bankbeslag? Bankbeslag duurt minimaal 4 weken, dat is de wettelijk vastgelegde minimum duur. Na 4 weken maakt de bank het bedrag, waarvoor beslag gelegd is, over naar een deurwaarderskantoor.
Zaken die u nodig heeft om een normaal leven te kunnen leiden, mag een gerechtsdeurwaarder in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen mogen niet in beslag genomen worden, evenmin als persoonlijke goederen met geringe verkoopwaarde.
De termijn van 5 jaar gaat in vanaf het moment dat de schuldeiser zowel bekend is met het bestaan van zijn vordering als de persoon van de ontvanger. De vordering verjaart in ieder geval na 20 jaar nadat de vordering is ontstaan. Een vordering tot betaling van schade of een bedongen boete.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Wordt er onterecht conservatoir beslag gelegd op uw bezittingen? Dan kunt u de rechter vragen om het beslag op te heffen. Het aanvragen of opheffen van conservatoir beslag bij de rechter valt onder het civiel recht. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.
Vonnis nodig voor beslaglegging op uw goederen
Een gerechtsdeurwaarder kan alleen beslag leggen op uw goederen als hij een dwangbevel of een vonnis van de rechter heeft. U krijgt via de gerechtsdeurwaarder een oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. Dit heet een dagvaarding.
Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen. In bijzondere situaties kunt u de deurwaarder vragen om uw beslagvrije voet te verhogen. Bijvoorbeeld als u hoge woonkosten heeft.
Een conservatoir beslag mag in principe duren tot de rechter uitspraak heeft gedaan in de hoofdprocedure. Er kunnen een aantal redenen zijn om een conservatoir beslag op te heffen. Als u als schuldeiser geen hoofdzaak opstart, dan vervalt het conservatoir beslag automatisch.
Met de inwerkingtreding van artikel 475aa Rv op 1 januari 2021 hebben deurwaarders de mogelijkheid via de schuldenaar en/of de bank te achterhalen waar een schuldenaar bankiert.
Dit houdt in dat de deurwaarder een beslagexploot aan uw bank afgeeft, vanaf welk moment uw bank verplicht is om het saldo dat op het moment van beslaglegging op uw bankrekening staat, te blokkeren. Uw bankrekening is dan geblokkeerd door de deurwaarder.
De Politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Financial Intelligence Unit (FIU) en bijzondere opsporingsdiensten mogen voor het uitoefenen van bepaalde taken identificerende persoonsgegevens bij banken en betaaldienstverleners vorderen of opvragen.
Bent u het niet eens met het dwangbevel van de deurwaarder, dan heeft u (meestal) vier weken de tijd om in verzet te gaan tegen de tenuitvoerlegging van het dwangbevel. Op deze manier kun u beslaglegging alsnog voorkomen.
Als je schulden hebt, kan het zijn dat er beslag wordt gelegd op het geld op je rekening. Een rechter kan bepalen dat het geld op je rekening gebruikt moet worden om je schuld af te lossen. bunq is dan verplicht hieraan gehoor te geven door middel van een beslagleggingsprocedure.
Indien de gerechtsdeurwaarder beschikt over een geldige titel, heeft hij het recht om binnen te komen, ook indien u de toegang weigert of niet thuis bent. In dat geval mag hij enkel binnenkomen mits een politieagent aanwezig is (art. 1504 Ger. W.).
Voor beslag is toestemming nodig van de rechter of overheid. Maar ook met toestemming mag een deurwaarder niet overal beslag op leggen. Zo mag hij alleen beslag leggen op spullen van de persoon die de schuld moet betalen.
Betaalt u niet binnen twee dagen na betekening, dan mag de deurwaarder beslag leggen. U kunt in principe geen betalingsregeling treffen na de ontvangst van een dwangbevel. Wel heeft u de mogelijkheid om in verzet te gaan tegen het dwangbevel. De verzettermijn is vier weken.