Igne gesteenten die in een aquarium kunnen worden gebruikt zijn doleriet, gabbro en basalt. Metamorfe gesteenten zijn kwartsiet, dolomiet, marmer, fylliet, leisteen, schist, gneis en hoornsteen. Afhankelijk van het biotype zouden al deze gesteenten geschikt moeten zijn voor een aquarium.
Meestal gaat het ook gewoon goed en dat beetje kalk dat een steen afgeeft aan het water kan ook geen kwaad. Dat lijkt me niet helemaal correct eigenlijk. In een bak waarin hard water nodig is (bv malawi/tanganyika) is dat idd geen probleem.
Breuksteen is een veel gebruikte steensoort bij cichlide aquaria, natuurlijk kan het ook gewoon in een gezelschapsbak.
het is misschien veel werk, maar ik raad aan alles eruit piepschuim eronder en opnieuw grind er in! kost je nu wat moeite maar bespaart een hoop problemen straks als je pech hebt. dus het beste is piepschuim en daar de stenen op leggen en dan pas het grind er in.
Kalksteen ontstaat door de opeenhoping van (kalkhoudende) stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Er kunnen daarom fossielen van zeedieren in voorkomen, zoals schelpen, ammonieten, of koralen. Blauwe hardsteen is bijvoorbeeld een vorm van kalksteen die veel restanten van zeelelies (crinoïden) bevat.
Aandachtspunten rotsen en stenen
Een kalk steen lost namelijk op in het water, de kalk mengt zich met het water waardoor je troebel water krijgt. Enkel en alleen de stenen en rotsen die de waterwaardes niet veranderen zijn geschikt om te plaatsen in de aquaria.
Steentjes voor op de bodem.
Goudvissen houden ervan kleine deeltjes tussen de steentjes uit te plukken. Let voor de bodembedekking wel op wat voor goudvissen je hebt. Sommige goudvissen hebben meer behoefte aan fijne bodembedekking, zoals Sluierstaart goudvissen.
Het is van zelfsprekend dat piepschuim aan de bodem van het aquarium gelijmd (silicone) moet worden omdat piepschuim een sterke nijging heeft om te gaan drijven. Bovendien moeten ook de randen (rondom) waterdicht verlijmt worden om te voorkomen dat er water en of gedierte eronder kan kruipen.
Maansteen. Ook wel ongerold vuursteen genoemd. Deze stenen zijn geschikt voor de kleinere Cichliden soorten, door de vele holen en gaten bieden ze genoeg schuilgelegenheid. Eventuele scherpe onzuiverheden kunnen met een feil worden afgerond.
ornamenten, Stenen en hout koken we NOOIT uit. we koken water, en laten dit 2 minuten afkoelen en overgieten hiermee de stenen en het hout. stenen die je kookt kunnen openbarsten/ ontploffen, en bij hout kook je de structuur kapot en zal hierdoor eerder gaan rotten. Pomp compleet schoonmaken, vullen een aansluiten.
Welk zand is het beste voor een aquarium? Filterzand of rivierzand met een gemiddelde korrelgrootte is het beste om als bodem te gebruiken in een aquarium. Hierdoor kunnen goede bacteriën zich in het zand vestigen, ontstaat er een goede bodem voor bodembewoners en kunnen planten zich goed wortelen.
Hoeveel grind voor een aquarium nodig zijn, kan met de Gravel calculator heel eenvoudig berekend worden. Daarvoor vermenigvuldigd men de maten van het aquarium (lengte = A in cm, breedte = B in cm) met de gewenste hoogte (C in cm) van sera Gravel, de som wordt erna door 1.000 gedeeld.
Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoeft u geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel het geval is.
Elastopur is een 2 componenten kleefmiddel speciaal voor de inrichting van terraria. Vrij van oplosmiddelen, heeft zeer goede hechtingseigenschappen. Na uitharding volledig ongevaarlijk.
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
Sommige gebruiken het om hun PH waarde laag te maken, maar de PH in Nederland is ook veilig voor de standaard doorsnee zoetwater vissen die wij hebben. Het kraanwater is dus veilig. Ook gebruiken we maar heel weinig kraanwater om het aquarium te verversen.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
Kalkzandsteen is zoals gezegd verkrijgbaar in diverse soorten. De meest populaire vorm van kalkzandsteen is het lijmblok. De gemiddelde prijs van deze blokken ligt op ongeveer €1,60 per blok. Daarnaast zijn er de vellingblokken, deze blokken zijn iets duurder omdat ze een vellingkant hebben.
Voor het metselen van kalkzandsteen heb je in alle gevallen metselspecie nodig. De specie is nodig voor het aan elkaar hechten van de blokken. Metselblokken en stenen hebben een vlak oppervlak en een sterk zuigende werking. Om deze reden adviseren wij om ze te metselen met een speciaal ontwikkelde kalkzandsteenmortel.
Kalkzandsteen is onbrandbaar en in staat beperkt vocht op te nemen en dit weer gecontroleerd af te staan. Te natte omstandigheden echter zorgen voor te veel vochtopname of het zwemmen van de stenen. Daarnaast mag kalkzandsteen niet in aanraking komen met strooizout, aangezien dit de stenen aan kan tasten.
In een gemiddeld aquarium wordt een bodem van ongeveer 5 cm dik aangeraden met een grotere hoeveelheid achterin. Gebruik je een aquasoil? Dan kun je dit aanpassen aan de wensen van je planten en hardscape.
De rol van de voedingsbodem
De meeste aquariumplanten hebben een bodem nodig. Heeft de aquariumplant wortels, dan moet er een geschikte bodem gebruikt worden zodat de plant goed kan groeien en zich kan ankeren met de wortels. Daarmee ben je er nog niet.
Een aquasoil gaat met gemak twee jaar of langer mee qua structuur.