Rol de bollen uit tot een ronde plak en vorm de worstenbroodjes. Bestrijk de worstenbroodjes met een losgeklopte eidooier en bak ze af in de Airfryer. De baktijd is 15 minuten op 170 graden.
Wij raden u aan om de worstenbroodjes (2 of meer stuks) op een temperatuur van 200 graden Celsius te bakken voor vier minuten of langer. Dit hangt af van hoe warm u de broodjes wilt hebben.
Worstenbroodjes ontdooien en bereiden
Worstenbroodjes hoef je niet te ontdooien, en kun je direct 12 tot 13 minuten opwarmen in oven of airfryer. De oven moet voor verwarmd worden op 175 graden. Ontdooi je de broodjes eerst, en dat doe je dan in de koelkast, hoeven de broodjes nog een minuut of 8 opgewarmd worden.
WORSTENBROOD OPWARMEN (LEKKERSTE OPTIE)
Verwarm de oven voor op 170°C. Na ongeveer 8 minuten in de oven zijn de worstenbroodjes heerlijk warm en krokant.
Laat de worstenbroodjes eerst op kamertemperatuur komen, leg daarna de worstenbroodjes 8 minuten op 170 graden in een voorverwarmde oven. Als de worstenbroodjes nog bevroren zijn dien je deze 14 minuten in een voorverwarmde oven op te warmen.
Verwarm de oven voor naar 180° Celsius, voor een hete lucht of airfryer verwarm je voor naar 160° Celsius. Pak de saucijzenbroodjes losjes in met aluminiumfolie. Leg de saucijzenbroodjes in het midden van de oven. Na ongeveer 15 minuten zijn je saucijzenbroodjes weer heerlijk warm.
Wanneer een oven niet voorhanden is, kan de magnetron ook prima dienen als opwarmer. Houd hierbij voor ieder worstenbroodje 20 seconden opwarmtijd aan. Dus voor één worstenbroodje 20 seconden, voor 2 worstenbroodjes veertig seconden, enzovoorts.
Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken. Het wordt traditiegetrouw vooral gegeten tijdens kerst (na de mis) en met carnaval. Het worstenbroodje kan zowel warm als koud worden gegeten.
De meeste mensen zijn te porren voor een worstenbroodje met… mosterd! Deze scherpe saus staat op de tweede plaats, met 11%. Daarna volgen curry, mayo en ketchup.
U kunt worstenbroodje echter al bevroren opwarmen. Om bevroren worstenbroodjes op te warmen moet de oven echter tot circa 170 graden Celcius worden voorverwarmd. Hierna kunnen de worstenbroodjes voor circa 13 minuten lang opgewarmd worden.
Verwarm de airfryer voor op 200 graden en bak de saucijzenbroodjes in 8 minuten, mooi goudbruin en knapperig.
Afbakbroodjes in de airfryer
Om ze goed in de airfryer te bereiden, haal je 20 graden van aangegeven temperatuur af. Van de tijd moet je 1/3e afhalen. Staat er op de verpakking dat ze normaal gesproken 12 minuten op 200 graden moeten, dan weet je nu dat de afbakbroodjes 8 minuten op 180 graden in de airfryer moeten.
Party mix broodjes / mini broodjes: 180 °C / 5-6 min. Pistolet (wit of bruin): 180 °C / 6-8 min. Pitabroodje: 180 °C / 2 min (licht bevochtigen) Saucijzenbroodjes: 160 °C / 4-5 min.
Pizza's van Dr. Oetker zijn bijvoorbeeld zeer geschikt om in de airfryer klaargemaakt te worden. Wij kunnen bevestigen dat de pizza's van Dr. Oetker uit de airfryer heerlijk zijn, omdat wij ze zelf hebben geproefd!
De Airfryer Viva met draaiknop kunt u voorverwarmen door het apparaat drie minuten op de gewenste temperatuur aan te zetten (zie hiervoor 'het instellen van uw Airfryer') zonder er etenswaren in te doen. Als de Airfryer begint te piepen is de juiste temperatuur bereikt, waarna u het apparaat verder in kunt stellen.
Er bestaat nog wel eens verwarring tussen worstenbroodjes en saucijzenbroodjes. Zeker bij onze zuiderburen, waar ze ons saucijzenbroodje kennen onder de naam worstenbroodje. Het grootste verschil zit in het deeg: worstenbroodjes maak je met een brooddeeg, terwijl een saucijzenbroodje wordt gemaakt met bladerdeeg.
We willen natuurlijk niet dat men iets tekort komt. Daarom rekenen we 3 stuks per persoon en iets erbij.
In tegenstelling tot wat velen denken kunt u pas gekocht worstenbrood het beste in de koelkast leggen om ze hier bewaren. Leg worstenbrood bij voorkeur dus niet in de voorraadkast of kelder. Dit kan het worstenbroodje een stuk taaier maken. De koelkast houdt de broodjes ook koel.
Ja, dat kan en je zult er niet ziek door worden. Want het vlees dat in de broodjes zit is al gaar, dat hoeft niet te worden verhit. Vergelijk het maar met rookworst, die kun je warm maar ook koud eten.
Bak de bollen in een op 200°C voorverwarmde oven in 20 à 25 minuten goudbruin.
Als je bekend bent met Brabant dan ken je de worstenbroodjes vast ook wel. De broodjes kun je kant-en-klaar kopen en even opwarmen in de oven, maar hoe leuk om ze eens zelf te maken? De worstenbroodjes krijgen een twist door de broodjes af te toppen met sesam- en maanzaad.
- Maak een dubbele hoeveelheid worstenbroodjes en vries ze in. Bak de broodjes die je invriest maar 20 minuten i.p.v. 25 minuten, laat ze afkoelen en verpak ze goed in een diepvrieszakje in de diepvries zijn ze nog (uiterlijk) 2 maanden houdbaar.
Het brood is ongeveer vijftien centimeter lang en is gevuld met een worst van gehakt. In tegenstelling tot het saucijzenbroodje en het Belgische worstenbrood is het Brabants worstenbrood niet van bladerdeeg, maar van zacht witbrooddeeg gemaakt.