Door de eigenschappen van wol is een wollen jas ook geschikt voor regen en wind. Wol kan vocht opnemen zonder nat aan te voelen en tot 33 procent van zijn eigen massa. Wol is goed tegen wind omdat de juiste dikte en de juiste voering de wind buiten kunnen houden.
Wol neemt vocht ontzettend goed op zonder nat aan te voelen. Wel moet het hierdoor langer drogen. Een wollen mantel kan daardoor heel fijn zijn in de regen maar ook ontzettend lang nat blijven. Een ander pluspunt is dat wol van fijne kwaliteit ontzettend zacht en comfortabel aanvoelt.
Wol is een pluizige stof. Toch wil je deze bij het wassen voorkomen. Door wrijving ontstaan pluisjes bij bijvoorbeeld de ellebogen. Deze pluisjes kun je verwijderen door gebruik te maken van een pluizentondeuse of een pluizenkam.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
Gewatteerde regenjassen zijn waterdicht, houden je lekker warm en zitten comfortabel. Hoe handig is dat voor koude, gure dagen waarop het regent of misschien zelfs wel sneeuwt? Hierdoor is het de perfecte winterjas voor heren.
Wollen winterjassen hebben doorgaans een dikkere voering, waardoor je het minder snel koud krijgt. Dat komt doordat de jas beter isoleert, en dus ook meer lichaamswarmte vasthoudt. Het nadeel van een wollen winterjas is, dat als het niet kouder wordt dan 3 graden boven nul, de jas erg warm kan zijn.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
1: Waterdicht of waterafstotend
Simpel gezegd houden waterafstotende jassen korte tijd regen tegen. Waterdichte jassen doen dat voor een lange tijd. Ga je voor waterdicht, dan kun je kiezen voor een jas met een membraan (een laagje aan de binnenkant) of eentje met een coating (een laagje aan de buitenkant).
Beste outdoor jas voor wintersport: The North Face Descendit. De beste outdoor jas voor wintersport is niet alleen lekker warm, maar kan ook tegen een stootje, is water- en winddicht en heeft een hoog ademend vermogen. Dit exemplaar van The North Face doet precies dat… En meer!
De beste regenjas is langs de buitenkant gemaakt met waterdichte stoffen zoals PVC of polymeer, maar heeft toch een ademend vermogen. Daarom zijn regenjassen met Gore-Tex, Euro-Tex of een ander ademend membraan ook aangeraden.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Heeft je wollen jas een klein vlekje? Dan kun je volgens de wasvoorschriften, voorzichtig wassen in koud tot lauwwarm water. Laat de jas niet te lang in het water liggen en spoel de resten van wasmiddel of shampoo goed uit. Wat je zeker niet moet doen: wollen producten uitwringen.
Wist je dat je wollen jassen gewoon in de wasmachine kunt stoppen? Het principe is hetzelfde als dat van een trui wassen: je draait 'm binnenstebuiten, steekt 'm in een wasnetje en wast hem op een koude temperatuur of wolwasprogramma, mét een wasmiddel dat speciaal geschikt is voor wol.
Materiaal bij een dure jas
Dit betekent dat 'de gemiddelde' winterjas bestaat uit ongeveer 40 procent wol. De rest van de winterjas wordt opgevuld met materialen zoals acryl. De echte warmte is dus te vinden in de wol. Hoe meer de winterjas is opgevuld met wol, hoe warmer de winterjas.
Zoals we al eerder zeiden: stoom doet wollen items goed. De wasmachine is een no-go voor je wollen jas. Sommige wollen items mag je gelukkig wel met de hand wassen, maar jassen kan je beter aan de (stoom-)specialist overlaten.
Gebruik zeepvlokken of een mild handwasmiddel en roer het water een beetje door zodat er wat schuim ontstaat. Gebruik nooit heet water voor kledingstukken die chemisch gereinigd moeten worden. Het zal de vezels beschadigen en ervoor zorgen dat de stof krimpt.
Een parka is stijlvolle, wind- en waterdichte en warme jas met een capuchon die perfect is voor gelegenheden waar je er wat netter uit moet zien.
Het mooie en goede merk Jack Wolfskin wordt ontwikkeld in Duitsland, dit is natuurlijk de beste omgeving om de kleding uit te proberen gezien alle bossen en bergen. Dus dan kan je er wel vanuit gaan dat deze producten zeer goed getest zijn en super goed zijn voor outdoor activiteiten.
Licht, winddicht en ademend
Bij langere wandelingen is een speciale outdoor jas een aanrader, maar ook bij andere activiteiten is dit type jas handig. Zo'n jack is gemaakt van licht, winddicht materiaal en is meestal ook waterdicht en ademend. Outdoorjassen zijn er in verschillende soorten en maten.
Regenkleding wordt meestal gemaakt van de plastics polyester, polyurethaan en PVC. Deze plastics worden gemaakt uit chemische stoffen en aan deze plastics worden ook weer chemische stoffen toegevoegd om ze bepaalde eigenschappen te geven.
Zolang je maar voor donkere kleuren, zoals zwart, grijs of donkerbruin gaat, zit je eigenlijk altijd wel goed. Ook langere gewatteerde jassen die waterdicht zijn kunnen heel goed op de fiets naar kantoor. Check altijd wel even of de stof comfortabel genoeg is en of je je er vrij in kunt bewegen.
Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000 mm als waterdicht aangemerkt.
Waterdicht maken jas, iedereen kan het
Het waterdicht maken met Outdoor Gear Protector is zoals gezegd, een fluitje van een cent. Zorg ervoor dat de te behandelen jas schoon en droog is en hang deze in een goed geventileerde ruimte of buiten op.
Een regenjas met een waterkolom van 1.000-5.000 mm wordt beschouwd als waterdicht tegen regen.
Hoe meer water er in de buis gegoten kan worden voordat de stof doorlekt, hoe hoger de waterkolom. Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water.