Wolven paren verrassend vaak met honden, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek in de Kaukasus. Naar schatting één op de tien wolven en één op de tien honden in de Kaukasus heeft een voorouder die werd verwerkt door een kruising tussen de twee soorten.
De wolf is de voorouder van de hond (Canis lupus familiaris). Een wolf en een hond kunnen samen vruchtbare nakomelingen voortbrengen, zodat ze, volgens een gangbaar soortbegrip in de biologie, tot dezelfde soort kunnen worden gerekend.
Hybriden zijn meestal niet vruchtbaar. Vanuit puur biologisch oogpunt is de term wolfshybriden dus verkeerd, omdat wolf en hond tot dezelfde soort behoren. In het ras wordt de term nog steeds gebruikt voor nakomelingen van het kruisen van verschillende rassen en foklijnen.
Want een wolf kan een hond als concurrent en indringer zien. Aanvallen op loslopende honden komen incidenteel voor. Houdt een hond dus altijd aangelijnd, in een gebied waar wolven leven. Net als voor alle andere wilde dieren geldt: laat geen voedsel achter in de natuur.
Wanneer dat 'window of opportunity' eraan komt, begint de rekel zijn moer te besnuffelen en haar vacht te verzorgen. Een hoge staart verraadt de opwinding die in de lucht hangt. Vossen doen het op z'n hondjes en blijven - eveneens zoals honden - tot een half uur aan elkaar gekoppeld na het paren.
Maar ze zijn onberekenbaar.'' Het RIVM is het daar mee eens. ,,Vossen komen steeds vaker voor op plekken waar mensen ook zijn. Ze zien er leuk uit, maar kunnen bijten als mensen te dichtbij komen.''
Kruisingen met vos of wasbeerhond zijn nog nooit waargenomen en liggen ook niet voor de hand aangezien ze genetisch te veel van elkaar verschillen.
Al decennia lang hebben de meeste Amerikaanse schapenproducenten grote witte honden gebruikt, zoals de Pyreneese Berghond , de Akbash of Maremma-herdershonden, maar ook Anatolische herders worden gebruikt.
Wolven blijven meestal uit de buurt van de mensen. Hun gedrag is anders dan honden. Een hond wordt beschouwd als een indringer of als een mogelijke partner. Als de wolf en de hond elkaar ontmoeten, kan het gebeuren dat de wolf de hond aanvalt of probeert weg te jagen.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Je kun geen wolf of hybride kopen en maar hopen dat het een goed huisdier wordt. Wolven zijn geen honden. Ze hebben veel training nodig om een geschikte metgezel te worden, wat veel tijd en moeite vergt van de eigenaar. Deze dieren zijn sluw en zeer intelligent.
Wolven houden als huisdier is verboden. Tenminste, volbloedexemplaren. Toch kun je op straat zomaar aangelijnde viervoeters tegenkomen die verdacht veel op wolven lijken, qua uiterlijk, gedrag én DNA: wolfhonden.
Pas vanaf de vijfde generatie (F5) is het in Nederland legaal om de hond als huisdier te houden. Vaak worden deze honden ook niet meer aangeduid als 'hybride', maar enkel als 'wolfhond'.
Bij het jagen leggen de wolven soms wel zo''n 60 kilometer per dag af. De wolf vangt zijn prooi door die in de nek te bijten. Bij kleinere dieren schudt hij ze heen en weer totdat de nek breekt.
Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit, waarin elke soort zijn rol heeft. Zo pakt de wolf zijn belangrijke plek in de voedselketen weer op. In de natuur heeft de wolf geen vijanden.
De wolf is een opportunist. Afhankelijk van het leefgebied jaagt de wolf op verschillende prooidieren, zoals elanden, edelherten, reeën en everzwijnen. Knaagdieren, als konijnen en hazen, en vogels staan eveneens op het menu.
Tegenwoordig zijn er in Europa nauwelijks nog herders en zitten jonge kinderen op school. Een dergelijk treffen is dus een grote zeldzaamheid geworden. Een wolf kan in theorie ook agressief worden als je zijn welpen bedreigt of meeneemt, maar dat is dan ook een bijzonder slecht idee!
Niet alleen de geur van urine, maar ook de geur van vuur schrikt volgens Vanvoorden wolven af. “Dieren zijn heel bang van vuur. We verspreiden dus naast urine ook een brandgeur rond de weiden.
Herder Jeroen heeft sinds kort een slimme oplossing: Karpatische herdershonden. De honden komen uit Roemenië en zijn speciaal voor deze taak naar Nederland gebracht. Met hun gegrom en geblaf kunnen ze wolven wegjagen. Omdat de wolf vaker gespot wordt in Nederland, worden ook steeds vaker schapen doodgebeten.
1. Dobermann. De krachtige Doberman komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het ras werd daar gefokt door een deurwaarder om een deurwaarder bij te staan bij zijn tocht langs de huizen van wanbetalers.
De meest tamme en mensvriendelijke vossen worden in Klasse I gezet en de meer agressieve en schichtige vossen in Klasse II en III. Wegens doorslaand succes besluiten de onderzoekers na enkele jaren een elite-klasse toe te voegen voor vossen die uitzonderlijk tam gedrag vertonen.
De familie van hondachtigen (Canidae) omvat circa 35 soorten, waaronder de vossen, wolven en jakhalzen. Er leven zes soorten in het wild in Europa: de gewone jakhals, wolf, vos, poolvos, steppevos en wasbeerhond. De laatste soort is in Europa een exoot.
Ze benadrukt dat vosjes een zeer sterke, slechte geur verspreiden en dat je ze niet te lang binnen kan houden. Daarenboven maken ze veel spullen stuk en krijg je ze meestal niet zindelijk. Ook dienen vossen een zeer strikt dieet te volgen. Als ze dit niet doen, kunnen ze blind worden.