Wespen kunnen dus knagen. En flink ook. Tevens gebruiken ze hun speeksel om materialen zacht te maken. De kaken en het speeksel van de wespen is ontwikkeld om hout om te vormen tot zacht wespenpapier waarmee ze het wespennest verder vormgeven.
Wespen komen vooral op zoetigheid af. Dus als jij zoete drankjes of zoete etenswaren op tafel hebt staan, komen de wespen daar al snel op af. Ook zitten wespen vaak op hout, omdat zij de houtvezels gebruiken om hun nesten mee te bouwen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je kleine krassen of sporen op de tafel kunt zien.
Papierwespen (de wel bekende limonadewespen), zoals de Duitse wesp of de Gewone wesp maken hun nest van houtvezels, die ze van bomen en houten constructies in tuinen knagen. De wespen kauwen de vezels helemaal fijn, zodat ze er dunne laagjes van kunnen aanbrengen in hun nest.
Een houtwesp kan namelijk niet steken en is daardoor niet gevaarlijk voor mensen. Over het algemeen hebben de houtwespen een lichaamslengte van zo'n 1,8 tot 4,2 millimeter. De eitjes van een houtwesp worden veelal in boomstammen gelegd, omdat de larven zichzelf voeden met de zwammen en het hout van een boomstam.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Slapen wespen 's nachts? Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt.
Wespen verjagen met geluid kan erg effectief zijn. Ze hebben goede oortjes die gevoelig zijn voor geluid. Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus.
Wespen kunnen dus knagen. En flink ook. Tevens gebruiken ze hun speeksel om materialen zacht te maken. De kaken en het speeksel van de wespen is ontwikkeld om hout om te vormen tot zacht wespenpapier waarmee ze het wespennest verder vormgeven.
De eieren worden in boomstammen afgezet. Het leven van de larven speelt zich in hoofdzaak in het hout af en ze eten de daarin voorkomende zwammen en ook het hout.
Wespen steken alleen wanneer zij zich bedreigd voelen. Wespen zijn uit zichzelf niet agressief. Of dit nu terecht is of niet, een wesp beroept zich altijd op zelfverdediging. Helaas kunnen wespen gemakkelijk meerdere malen achter elkaar steken.
Wespen komen op verschillende dingen af, allemaal met een andere reden. Vlees: wanneer je wespen op vlees ziet zitten, zijn ze op zoek naar eiwitten om larven te voeren. Hout: als wespen aan je schutting of tuinmeubels knagen, verzamelen ze houtsnippers om het nest mee te maken.
Veel wespen betekent ook veel knagen. Wat dus een heel specifiek geluid geeft. Zoals ook het zoemen dat kan geven. Dat zijn dus allemaal goede indicaties van wat er aan de hand kan zijn en dat er een nest in huis te vinden is.
Bij zolderramen vind je doorgaans de meeste dode wespen. Dat komt omdat het licht de beestjes aantrekt. Ze willen naar buiten, maar ze botsen tegen een barrière. Feitelijk vliegen de wespen dus te pletter tegen het raam.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
“Als ze een nest in het huis ontdekken, willen ze er zich zo snel mogelijk van ontdoen. Maar dat is niet altijd noodzakelijk. Als een nest op een plek is waar je er geen last van hebt, ergens ver in de tuin – laat het gewoon zitten.
Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
Soorten houtaantasters
Als we het over houtaantasters hebben, hebben we het meestal over de gewone houtworm, de grote houtwormkever (ook wel de bonte knaagkever genoemd) of de boktor. De houtaantasters zijn de larves, welke zich voeden met hout.
De meest voorkomende houtaantastende insecten zijn de Houtworm, Bonte knaagkever, Huisboktor en Spinthoutkever. De levenscyclus van deze houtaantastende insecten is als volgt: paring - eitje - larve - pop - kever. De duur van de levenscyclus is afhankelijk van het soort insect en varieert van 1 tot 12 jaar.
Hoe lang de overlast duurt verschilt per jaar. In warme en droge jaren kunnen wespen zelfs in de herfst nog in grote getalen aanwezig zijn. Soms duurt het zelfs tot december voordat de meeste wespen dood zijn en de koningin in winterslaap gaat.
Een wespennest wordt één jaar gebruikt. Nieuwe koninginnen maken op een andere plaats een nieuw nest. Een hoornaar is een grote wesp en ze bouwen hun nest vaak in een boomholte. De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen.
Hoe komen de wespen in de muur? Wespen gebruiken niet alleen ventilatieopeningen om toegang te krijgen tot de spouwmuur. Wespen verdwijnen ook regelmatig achter boeidelen van schuren of aanbouwen. Wanneer deze aansluiten aan de buitenmuur, bestaat ook de kans dat het wespennest in de spouwmuur zit.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
Plaats de wespenvanger op ongeveer 10 meter van de plaats waar je geen overlast wil, zodat je geen problemen krijgt met wespen die gelokt worden. De wespenval kan ook worden ophangen aan een boom, struik of standaard. Zet of hang de val nooit op de eettafel en hang hem niet in de buurt van je terras of balkon.