Een werkgever mag zijn werknemers bepaalde dingen verplichten. Hij kan bijvoorbeeld verplicht stellen dat de werknemers op tijd aanwezig zijn en niet te laat komen.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Nee, de werkgever kan niet eenzijdig opleggen dat een werknemer thuis aan het werk moet gaan. De werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving en als dit thuis door omstandigheden niet mogelijk is zou er samen gekeken moeten worden naar een oplossing die werkbaar is.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Het is mogelijk om een verzoek tot overwerk te weigeren op het moment dat de werkgever geen rekening houdt met dringende bezwaren of dat een collega beschikbaar is die het overwerk kan en wil doen. Daarnaast worden in de meeste CAO's afspraken gemaakt over toeslagen (extra salaris of extra vrije tijd) voor overwerk.
In de wet is niets afgesproken over verplicht overwerken. Wel staan er vaak afspraken in je cao of contract. Bijvoorbeeld dat het is toegestaan om, in overleg met je baas, nog wat langer door te werken. Een werkgever mag er vanuit gaan dat je af en toe overwerkt.
Valt overwerk onder wettelijke arbeidstijd? Overuren vallen onder de maximale tijd die uw werknemer voor u mag werken. Dat is 12 uur per dag of 60 uur per week. In de wet staat niet hoeveel extra loon uw werknemer moet krijgen voor overwerk.
Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit geldt onder meer wanneer het werk dat je krijgt toegewezen, in strijd is met de regels en richtlijnen van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
Sinds 1 augustus 2022 mag uw werkgever nevenwerkzaamheden niet zomaar verbieden. Hij moet daarvoor een goede reden hebben. Wat daarover in uw arbeidsovereenkomst staat, klopt dus niet meer.
Niet meer willen werken kan verschillende oorzaken hebben. Voel je je diep ongelukkig door je werk? Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon op je werk, je huisarts of met iemand in je omgeving. Praten helpt om erachter te komen waar deze gedachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen.
Wanneer je minder uren wilt gaan werken, dan moet je je verzoek schriftelijk indienen. Je hoeft geen reden voor je verzoek te geven. Dit mag natuurlijk wel, maar weet dat je daar niet wettelijk toe verplicht bent. Je werkgever heeft tot uiterlijk één maand voor de gewenste ingangsdatum om te reageren op jouw verzoek.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen. Hier moet hij wel een goede reden voor hebben en de aanpassing in het rooster moet redelijk zijn. Uw werkgever moet rekening houden met de belangen van u als werknemer. Nu blijkt dat op zaterdag meer telefoontjes binnen komen dan op andere dagen.
Arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u aankunt
Als de UWV-arts heeft vastgesteld dat u arbeidsbeperkingen heeft, krijgt u een gesprek met de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u nog kunt doen ondanks uw beperkingen.
In het kader van een reorganisatie kunnen functies opgeheven worden. De redenen hiervoor kunnen divers zijn: minder budget van decentrale overheid, efficiënter maken van de organisatie, geen behoefte meer aan bepaald werk, bezuinigingen, etc.
Kort gezegd is het antwoord nee. Je kunt er in beginsel niet in loon op achteruit gaan als je hetzelfde aantal uren blijft werken.
Een verbod op smartphones als instructie uit veiligheidsoverwegingen kan redelijk en billijk zijn. Het instructierecht is eenzijdig: instemming van de werknemers is niet nodig. Wel doen werkgevers er goed aan om duidelijk te communiceren over de instructie en te motiveren waarom deze noodzakelijk is.
Op grond van artikel 7:670 lid 2 onder j van het Burgerlijk Wetboek (BW) kan voor de werkgever onder andere een dringende reden aanwezig zijn als de werknemer hardnekkig weigert te voldoen aan redelijke bevelen of opdrachten, hem door of namens de werkgever verstrekt.
Als een werknemer wegens ziekte niet werkt, is er geen sprake van werkweigering. Ook niet als hij zich niet (op de goede manier) heeft ziek gemeld.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels.
Voor uw pauzes gelden de volgende regels: Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet verplicht worden tot ploegendienst, nachtwerk en het maken van overuren.
Je mag niet langer dan 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Tussen twee diensten in moet je minimaal 11 uur rust hebben, en je mag niet meer dan vijf dagen achter elkaar werken zonder een rustdag te hebben. Er zijn ook sectorale richtlijnen en afspraken waar je je als zzp'er aan moet houden.