Mag een wasmachine in de badkamer staan? Het korte antwoord is: ja.
Het is niet verplicht, maar biedt je wel de extra veiligheid bij het aansluiten van elektrische apparaten in een vochtige ruimte. Ook kan de stroomvoorziening vanuit je meterkast invloed hebben op je keuze.
Je kunt de wasmachine overal in huis neerzetten. Echter is het gebruikelijk een wasmachine op zolder, in de bijkeuken, in een kast of in de badkamer neer te zetten. Zorg er wel voor dat een wasmachine op een stabiele ondergrond staat.
Voor het aansluiten op een trekschakelaar knip je de stekker van het wasmachinesnoer en strip je de draden. Kabelschoentjes erom. Haal de spanning eraf, maak de schakelaar open en sluit de draden op de overeenstemmende kleur aan.
Nee dat mag zo niet en is levensgevaarlijk! Je wasmachine staat op een positie waar deze waarschijnlijk niet geplaatst mag worden. De elektra komt vanuit een andere ruimte waardoor de aarding niet is verbonden met het centraal aardpunt, hierdoor bestaat de kans op levensgevaarlijke potentiaalverslepingen.
Er bestaat geen - wettelijke -verplichting om een aansluiting voor een wasmachine te laten aanleggen in een huurwoning. Dat kan anders zijn indien deze voorziening wordt vermeld in de huurovereenkomst. Het is niet wettelijk verplicht tenzij het opgenomen word in het huurcontract.
Wanneer een apparaat niet stabiel of waterpas afgesteld staat, kan het apparaat gaan trillen en van zijn plaats afkomen. Als een apparaat direct op laminaat geplaatst wordt , kan het apparaat gaan trillen en eventueel gaan verschuiven. Laminaat heeft een gladde boven laag en ligt los op de vloer die er onderligt.
Bovendien heb je extra plaats voor meer kasten, wat altijd mooi meegenomen is. En omdat je wasmachine in een afzonderlijke ruimte staat, heb je minder last van het lawaai van het zwieren. Zeker nu de keuken steeds vaker overloopt in de woonkamer, kan het geluid van de wasmachine al snel storend zijn.
Een wasmachine is niet het mooiste apparaat om in je woning te hebben. Om te voorkomen dat je mooie, strakke design onderbroken wordt door een wasmachine, kun je een inbouw wasmachine aanschaffen. Inbouw wasmachines hebben dezelfde kwaliteiten als gewone wasmachines, je kunt ze alleen volledig integreren.
Regels plaatsing stopcontact badkamer
Het stopcontact moet geaard zijn. Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
Wasmachine aansluiten: Trekschakelaar
Een trekschakelaar is een schakelaar, die je bedient met een koord. Door aan het koord te trekken kun je de schakelaar omzetten. De trekschakelaar heeft als doel te zorgen dat de groep, waarop de wasmachine wordt aangesloten, niet overbelast raakt.
Een wasmachine mag op een goed geaard stopcontact worden aangesloten. Dit stopcontact moet gekoppeld zijn aan een “natte” groep; een groep die extra beveiliging biedt en is te vinden in de badkamer en de keuken.
Zet de wasdroger op een schone plaats waar geen vuil en stof kan ophopen. Bij een luchtafvoerdroger wordt lucht naar buiten afgevoerd. Zorg dat er luchtaanvoer is in de ruimte waar de droger staat. Een afvoerdroger gebruikt minder energie in een warme ruimte dan in een koude ruimte.
Wasmachines hebben een standaard breedte van 60 cm en hoogte van zo'n 85 cm. De diepte is afhankelijk van het vulgewicht. Meestal 60 cm, maar dat kan ook wel 70 cm zijn.
Laat voor de ventilatie wat ruimte rondom de wasmachine vrij: zo'n 5 tot 10 cm aan de achterkant en 2 cm aan de zijkanten.
Wasmachine inbouwen in 4 stappen
Stap 1: sluit de wasmachine aan. Stap 2: plaats de scharnieren in de deur. Stap 3: monteer de deur aan de wasmachine. Stap 4: monteer de magneet.
Als je alsnog genoodzaakt bent om je wasmachine in de keuken te plaatsen, en je hebt nog wel genoeg ruimte in de keuken, dan kan je de wasmachine ook kwijt in een kast. Een kast is ook vooral handig wanneer je 2 wasmachines hebt. Ook kan je zo makkelijk de droger onder de wasmachine zetten.
Dit is soms op te lossen door er een dikke rubberen mat onder te leggen of door de wasmachine in een daarvoor bestemde lekbak te plaatsen. Controleer ook of de machine wel waterpas staat. Als dat niet het geval is, kun je vaak de pootjes draaien om het op te lossen.
Trillingen kunnen worden veroorzaakt door een hard voorwerp dat vastzit in het pompfilter. Het filter voorkomt dat vreemde voorwerpen, zoals knopen en munten, in de afvoerslang terechtkomen. Het pompfilter zit rechtsvoor, onder in de wasmachine. Om het pompfilter te reinigen, verwijdert u eerst het afdekplaatje.
Een wasmachine moet altijd horizontaal staan
Zorg er dus voor dat 'het apparaat stevig op de grond staat'. Gebruik bij het plaatsen van witgoed daarom altijd een waterpas. De stelbare voetjes onder de machine maken het mogelijk om de wasmachine waterpas te plaatsen, zelfs al loopt de ruimte af.
Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger. Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Daarom wordt er als vuistregel gezegd dat een afvoer van een wasmachine niet hoger geplaatst mag worden dan de hoogte van de wasmachine zelf. Met andere woorden, plaats je de afvoer op een hoogte tussen 60 cm en maximaal 1 meter van de vloer.
Stap 4: vermijd verlengkabels
Een wasmachine verbruikt veel elektriciteit en een verlengsnoer of extra stekkerblok kan deze vraag naar stroom niet aan. Je riskeert overbelasting van je elektriciteitsnet, kortsluiting en brandgevaar.