Wanneer uw diepvrieskist of diepvrieskast koelvloeistof lekt, kunt u het beste proberen om direct het lek te vinden. U controleert of het apparaat daadwerkelijk koelvloeistof lekt, door te drukken op de achterwand va de binnenkant van de vriezer. Als u hier beweging voelt, dan is het koelvloeistofsysteem lek.
Aanvankelijk werd als koudemiddel ammoniak, zwaveldioxide of methylchloride gebruikt, later veelal chloorfluorkoolstofverbindingen (CFK's) zoals Freon R-12. Nadat men zich bewust werd van de schadelijke werking hiervan op onder andere de ozonlaag, moest er gezocht worden naar alternatieven.
Natuurlijk moet je ook meteen de in de koelkast gelekte koelvloeistof opruimen. Daarna kun je zelf op zoek gaan naar het lek. Door druk uit te oefenen op de achterste wand van de koelkast aan de binnenkant, kun je bepalen of er sprake is van lekkage.
Koelkast lekt koelvloeistof
Koelvloeistof is namelijk erg giftig en wanneer je te lang met dit probleem zit begeeft je koelkast het uiteindelijk, omdat de koelkast veel meer energie nodig heeft om de koelkast te koelen. Je kunt dit zelf oplossen, maar ik raad het aan om het te laten repareren door een monteur.
Overigens denken veel mensen dat het koelmiddel bestaat uit heel veel vloeistof dat in de koelkast circuleert. Dat is niet juist! Het koelmiddel is eigenlijk een gas en er bevindt zich slechts 20-65 gram van het koelmiddel in het koelsysteem, afhankelijk van het model.
Wanneer uw diepvrieskist of diepvrieskast koelvloeistof lekt, kunt u het beste proberen om direct het lek te vinden. U controleert of het apparaat daadwerkelijk koelvloeistof lekt, door te drukken op de achterwand va de binnenkant van de vriezer. Als u hier beweging voelt, dan is het koelvloeistofsysteem lek.
Zeer oude diepvriezers bevatten meestal koelmiddelen R11 of R22 die chloorhoudend zijn (zogenaamde CFKs), en daardoor zeer schadelijk voor ozonlaag zijn als ze vrijkomen. Bovendien dragen ze ook sterk bij tot de opwarming van de aarde. Het is daarom bij wet verboden om deze bewust in de atmosfeer vrij te laten.
Er is slechts 120 joule nodig om een kleine hoeveelheid ammoniakgas van een temperatuur van 25°C naar -33°C te brengen. Helaas is ammoniak ook zeer gevaarlijk voor de gezondheid.
Lekbakken zitten doorgaans aan de voorkant van de koelkast, maar de locatie kan variëren afhankelijk van het model. Bekijk de diagrammen voor je koelkast in de handleiding om de lekbak te vinden.
De opvangbak bevindt die zich meestal onder in de koelkast. Als de koelkast niet stevig recht staat, kan er water uit de opvangbak lekken. Beweeg de koelkast langzaam heen en weer om te zien of deze in stevig staat. Als de koelkast gemakkelijk heen en weer beweegt, staat deze niet in balans.
Welke kleur er in het koelsysteem van jouw auto zit is merkafhankelijk,maar deels ook leeftijdsafhankelijk. Elke koelvloeistof heeft zo zijn toevoegingen die belangrijk zijn voor het goed functioneren van het koelsysteem in jouw auto. Tegenwoordig zijn de meeste auto's voorzien van rood/roze koelvloeistof.
Freon was zeer veilig, niet brandbaar noch giftig. Het werd zelfs gebruikt om branden te blussen. Voordat cfk's verboden werden, kostte freon ongeveer drie Amerikaanse dollar per kilogram en was dus zeer goedkoop. Sindsdien is het echter zeer moeilijk om op een milieuvriendelijke manier van freon af te raken.
Meestal ontstaat condens tegen de achterwand van de koelkast omdat de koelelementen zich aan de achterwand van de koelkast bevinden. De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door deze temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens.
Volgens Milieu Centraal gaat een vriezer gemiddeld 16 - 18 jaar mee, alvorens er mankementen ontstaan die niet meer te verhelpen zijn.
De beste tips
Als je last hebt van een vervelende stank die de vriezer afgeeft door bijvoorbeeld bedorven vlees kan je proberen een schaaltje met azijn in de vriezer te zetten. De azijn trekt de vieze luchtjes uit de vriezer. Of leg er een plakje citroen in, dat neemt ook de geur op.
Diepvriesproducten. Diepvriesproducten moeten bij een temperatuur van minimaal - 18 °C worden bewaard, zoals bepaald in het Koninklijk besluit van 5 december 1990 betreffende diepvriesproducten (.
In de achterwand van de koelkast zit een gaatje voor condensafvoer. Als die koelkast-waterafvoer verstopt is, kan het water niet afgevoerd worden. Daarbij is een verstopt afvoergaatje een ideale plek voor de groei van schimmels. Zorg dus dat het condenswater makkelijk kan weglopen!
Het enige wat je hoeft te doen is een spons in je koelkast leggen! Leg een aantal sponsjes op de bodem van het koelvak en je zult direct merken dat je groenten en fruit veel langer vers blijven! Verwissel de sponsjes ongeveer één keer in de twee weken. Of knijp ze goed uit voordat je ze weer terug legt.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Een oude koelkast vervangen is goed voor je portemonnee én voor het milieu. In hele oude koelkasten zitten namelijk soms nog gevaarlijke CFK's (chloorfluorkoolwaterstoffen). Net als vroeger in spuitbussen. Het duurt erg lang voordat deze chemische stoffen zijn afgebroken.
Ze kunnen gebruikt worden op gas/LPG. Dit vinden erg veel mensen een voordeel omdat vele (nog) geen zonnepanelen hebben en graag off-grid willen reizen. Met een gastank kun je dus rijden en koken, maar ook koelen! Absorptie is een erg duurzaam systeem, absorptie koelkasten kunnen erg, heel erg lang mee gaan!
Gasverbruik in gram per uur:
Een gaslicht gebruikt gemiddeld 35-55 gram gas per uur. Een gasbrander (kooktoestel) gebruikt gemiddeld 135 gram gas per uur. Een gaskachel (12.600 kJ) gebruikt gemiddeld 30 tot 290 gram gas per uur. Een koelkast gebruikt gemiddeld 7 tot 10 gram gas per uur.
Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem. Als de munt bovenop het ijs blijft liggen, betekent dit dat het vriesvak of je vriezer goed werkt.
Controleer of zich een laag ijs in de vriezer heeft gevormd. Als er een ijslaag zichtbaar is op de binnenwanden, kan de vriezer de ideale temperatuur mogelijk niet bereiken. Als dit het geval is, moet je de vriezer handmatig ontdooien.