Mag een vriezer in de schuur of garage? Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
De vriezers met klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST zijn geschikt. Zij hebben namelijk een minimumtemperatuur van 10 graden. Veel merken produceren vriezers met klimaatklasse SN, zoals AEG. Maar ook Bosch vriezers en Siemens vriezers zijn geschikt voor een koudere ruimte.
10 graden Celsius of warmer
Is jouw schuur, garage of kelder nooit kouder dan 10 graden Celsius? Dan is de ruimte geïsoleerd. Hiervoor is een vriezer met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius geschikt. Dit is een model met de klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST.
Of je je diepvriezer nu in de keuken of in je kelder plaatst, zorg er altijd voor dat hij horizontaal waterpas staat. Hij mag wel een beetje naar achter hellen. Zet je diepvriezer niet in een te warme of te vochtige ruimte. Let er ook op dat je hem niet in een onverwarmde ruimte plaatst.
De waterdamp in de warmere lucht worden omgezet in condens en vriest vervolgens vast aan de binnenwanden van het vriesvak. Door de ijsvorming in de vriezer duurt het langer voordat dingen bevriezen en nemen de prestaties van de vriezer af. Als je vriezer geen NoFrost functie heeft, moet je deze handmatig ontdooien.
Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer. Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom.
Producten worden goed ingevroren bij een temperatuur van -18°C. Het apparaat een paar graden lager zetten, is bij de meeste vriezers ook mogelijk. Voor de diepvriesproducten maakt dit alleen geen verschil. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk niet voor dat voedsel langer houdbaar is.
Volgens Milieu Centraal gaat een vriezer gemiddeld 16 - 18 jaar mee, alvorens er mankementen ontstaan die niet meer te verhelpen zijn. Uiteraard zijn er verschillende factoren van invloed op de levensduur van een vriezer.
Als de omgevingstemperatuur daalt, dan daalt de druk bij de condenser die aan de buitenkant zit. Beneden de 10°C is het verschil in druk tussen verdamper en condenser niet voldoende om een het koelmiddel continu rond te laten lopen, waardoor de koelkast of vriezer niet meer werkt.
Het omgekeerde geldt eveneens: plaats ze niet in een ruimte waar het kouder is dan 15°C. Ze moeten ook altijd waterpas staan voor een optimale werking. Nog een vaak voorkomende fout: de koelkast of diepvriezer staat te dicht bij de muur. Op die manier kunnen de apparaten hun warmte niet kwijt.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden. Als de omgevingstemperatuur te laag of juist te hoog is, kan de temperatuur in het apparaat te ver oplopen en zorgen voor een hoog energieverbruik.
Dit houdt in dat voedingsmiddelen kunnen bederven. Voor de koelkast is het niet goed om in een te koude omgeving te staan omdat het apparaat dan zijn werk niet goed meer kan doen.
In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat: Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen.
Algemeen beantwoorder. Wanneer er voldoende ventilatie is en het ventilatierooster van de vriezer niet afgedekt wordt moet het geen enkel probleem opleveren. Vriezers kunnen ook in kleine ruimtes staan, het lijkt me raar dat de vorige vriezer hieraan kapot gegaan is.
Maar wist u dat veel vriezers en koel/vriescombinaties niet goed werken als de omgevingstemperatuur beneden +10°C komt? De omgevingstemperatuur in de kelder of schuur moet minimaal 10 graden Celsius zijn, omdat de vriezer anders niet goed werkt.
Vrieskisten kunnen een netto inhoud tot wel 600 liter hebben. Ze zijn iets zuiniger dan vrieskasten, omdat er weinig temperatuurverlies is tijdens het openen. Dit komt doordat het deksel aan de bovenkant zit.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem. Als de munt bovenop het ijs blijft liggen, betekent dit dat het vriesvak of je vriezer goed werkt.
De meest energiezuinige vriezer heeft energieklasse C. Label D is ook groen. Apparaten met label F of G zijn niet zuinig.
De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden. De hoeveelheid ijs in de vriezer wordt anders steeds dikker aan de randen en de bovenkant, waardoor er minder opslagruimte is en uiteindelijk werkt het apparaat minder goed.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.