Uiteraard zijn vogels zoals pinguïns, eenden, zwanen, aalscholvers, pelikanen, meeuwen, futen, meerkoeten, e.v.a. voorbeelden van vogels die niet alleen kunnen zwemmen, maar waarvoor dit zwemmen zelfs essentieel is voor hun voortbestaan (voeding).
Bijna iedere winter duikt er wel een waterspreeuw ergens op in ons land, maar waar precies is elk jaar weer spannend. De waterspreeuw is een van de weinige zangvogels die kan duiken en loopt letterlijk over de bodem.
Een reiger is geen echte watervogel. Ze kunnen niet zwemmen.
Eenden, ganzen, zwanen en meeuwen zijn de meesters van het dobberen. Ze slapen zelfs op het water!
De aalscholver is een uitmuntende duiker die lang onder water kan blijven. Opvallend aan deze 'waterraaf' is dat hij na iedere zwembeurt zijn veren moet laten drogen in de wind. Daarom ziet u deze grote, zwarte watervogel met zijn lange nek vaak met gespreide vleugels langs de waterkant zitten.
De fuut is een goede duiker. Gemakkelijk zwemt hij 15 tot 20 seconden onder water en legt dan 10 meter af.
Daarbij kan hij tot 40 meter diep duiken en ongeveer 50 seconden onder water blijven. Ook aan het wateroppervlak is de fuut een goede zwemmer en bereikt hij snelheden van 4 tot 7 kilometer per uur.
Warm blijven
De reden dat veel vogels een poot optrekken tegen hun buik als ze slapen, is dat ze daardoor minder warmte verliezen. Die opgetrokken poot zit daar goed geïsoleerd tussen de veren. Een andere manier om minder lichaamswarmte te verliezen, is het opzetten van de veren.
Ze zijn tijdelijk extra kwetsbaar maar het kan nog goedkomen. Een vogel met maar één bruikbare poot – vergroeid, gebroken, ontbrekend – kan zich best redden, zoals we hier bij het vinkje zien. Maar het kost extra moeite om in balans te blijven of te landen.
"Het staan op 1 poot heeft onder andere te maken met de temperatuurregeling. Als het koud is, dreigen ze teveel warmte langs de lange, dunne poten te verliezen. Ze stoppen dan 1 poot weg in hun veren en houden zich op de andere netjes in evenwicht.
Pinguïns zijn vogels, maar kunnen niet vliegen. Ze hebben wel alle kenmerken van een vogel: vleugels, een snavel, veren en ze leggen eieren. Niet vliegen, wel zwemmen Pinguïns hebben dus wel vleugels, maar die zijn te klein om het zware lijf op te laten stijgen.
60 seconden kan de fuut maximaal duiken. De snelle jager zoekt onder water naar vissen, het hoofdbestanddeel van zijn voedsel. Aan land beweegt hij zich eerder onbeholpen voort en is daarom slechts zelden te zien.
De kunst van het jagen bij zeevogels
Om ze te vangen hebben ze verschillende jachtmethodes. Alk, zeekoet en papegaaiduiker duiken om hun prooi te vangen. Ze lijken niet alleen op pinguïns, maar ze vliegen ook net als pinguins met half opengeslagen vleugels onder water.
Keizerspinguïns kunnen tot wel 500 meter diep duiken en gemakkelijk 27 minuten onder water blijven. En dat is best opvallend: geen enkele andere watervogel kan zo diep en zo lang aan één stuk duiken.
Moeras- & Watervogels
IJsvogel, wulp, nachtegaal, ooievaar ... maak kennis met onze meest voorkomende vogels in moerassen en op het water.
De bronnen variëren over het aantal meters (tien tot tientallen), maar dat een fuut ver onder water kan zwemmen staat vast. Het gaat zelfs zover dat zijn poten verder naar achteren zitten op zijn lijf, waardoor die onder water grotere afstanden kan zwemmen. Nadeel daarvan is dat die op de kant vrijwel niet kan lopen.
Het beste antwoord. Het vogeltje zal nooit meer kunnen vliegen aangezien een breuk in de natuur nooit goed geneest. Dit betekent dat het vogeltje op de grond verder moet en hoogstwaarschijnlijk ten prooi zal vallen aan een jager zoals een kat.
Bel de gemeente of Dierenambulance
In natuurgebieden kunt u de boswachter of eigenaar inlichten. Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Het is ontzettend belangrijk om bij vogels met een fractuur goed naar de hele vogel te kijken en niet alleen naar de gebroken poot of vleugel. Het ongeluk kan namelijk meer schade hebben veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld een inwendige bloeding!
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Voor het eerst hebben onderzoekers bewezen dat vogels tijdens hun vlucht kunnen slapen. Het zijn echter maar korte dutjes. Sommige vogels maken lange trektochten en zijn dagen, weken of zelfs maanden op rij in de lucht te vinden.
Jonge futen
Dan komen de jongen uit de dop. Het zijn nestvlieders en dat betekent dat ze meteen na hun geboorte al donsveren hebben het water al op kunnen. Toch neemt de futenmoeder de jongen de eerste weken wel mee op de rug. 's Avonds gaan de jonge fuutjes onder de vleugels van moeder om terug te keren naar het nest.
Futen overwinteren veelal in groepen op open water, waar meestal het begin van de paarvorming plaatsvindt.
Het allereerste voedsel dat jonge futen te eten krijgen, zijn veren. Het is dan ook niet gek als je een fuut veertjes ziet plukken van zijn borst of buik en die aan zijn jongen voert.