Voor een vlieg is er weinig lekkerder dan uitwerpselen, rottend eten en karkassen. Dat, en wat alles jij op je eettafel zet. Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn.De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Eitjes. De vrouwtjesvlieg legt haar eitjes in de drol, zodat ze zeker weet dat mensen de eitjes met rust laten.
Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken. Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
Daar wordt de vlieg vaak mee verward alleen de huisvlieg kan niet steken of bijten. De stalvlieg heeft een steeksnuit in plaats van een slurfje om vloeistoffen op te zuigen. Met de steeksnuit kunnen ze steken en bloed opnemen.
In de regel slapen de vliegen, maar als je je woning of bedrijfspand verwarmd wordt, worden ze iets actiever Je ziet dan verschillende trage of versufte vliegen rondlopen. Die zijn overigens vrij makkelijk te doden, maar als je zo alle vliegen najaagt, ben je er misschien nog wel enkele dagen of een week zoet mee.
“Sommigen hebben maar vijf uur per nacht nodig, terwijl anderen zeker negen uur slapen.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
Als een vlieg in de lucht door gif of ouderdom sterft, valt hij meestal op zijn rug. Dat komt doordat het zwaartepunt boven in het lichaam ligt, waardoor hij in de lucht ronddraait.
Toiletafval gaat via buizen door het hele vliegtuig en wordt vervolgens opgevangen in een tank. Het afval wordt soms wel met 130 kilometer per uur weggesluisd. In de tank zitten chemische stoffen die de plas en poep afbreken. Zo past er meer in een afvaltank en verlicht het de stank.
Vliegen hebben namelijk minuscule hersenen met slechts een honderdduizendtal neuronen. Wel hebben ze, net als mensen, ook een korte- en langetermijngeheugen. In dat laatste komt informatie terecht die belangrijk is voor hun overleven, maar 'de weg terug naar buiten vinden' maakt hier blijkbaar geen deel van uit.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuw (streng). Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
De beet van de zwarte vlieg
De simuliden voeden zich normaal gesproken met de sappen van de groenten, maar de volwassen vrouwtjes van veel soorten zijn bloedzuigendDat wil zeggen, ze kunnen mensen en andere dieren bijten, net als muggen.
Vliegen hebben een gezichtsveld van bijna 360 graden. Ze zien je dus ook als je ze van achteren besluipt. Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen.
De larven van de vlieg kunnen zowel direct als indirect op de huid van de mens terechtkomen. De larven hebben echter een grotere voorkeur voor de huid van een veedier, zoals een koe. Bij de directe route legt de vlieg de eitjes zelf op de huid van de gastheer. Een bekend voorbeeld hierbij is een open wond.
Bij inspectie van de huid en vacht zullen vervolgens ook krioelende maden gezien worden. Soms zijn er ook nog vliegeneitjes te zien; deze zien er uit als kleine witte stipjes vastgeplakt aan de haren.
Myiasis ontstaat door het binnendringen van vliegenlarven in het lichaam. Invasie kan plaatsvinden via de huid, via lichaamsholten (mond, neus, anus, vagina) of door het per ongeluk eten van vliegeneieren. Cutane myiasis is verreweg de meest voorkomende vorm van myiasis.
Vliegen wordt vooral als vervelend ervaren. Ze gaan overal op zitten en maken een irritant zoemend geluid. Hierdoor moet je ze steeds wegjagen. Daarnaast kunnen vliegen je 's nachts wakker houden.
„Ook de huisvlieg is dagactief. Overdag zijn ze veel op zoek naar eten en 's avonds zoeken ze net als wij een plekje om bij te tanken. Maar of ze net als wij zo'n acht uur slapen betwijfel ik.” Hoewel vliegen dus tegen de avond gaan slapen, maakt het ze weinig uit of het om een lichte of donkere plek in het huis gaat.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
„Ja, als het vriest. Maar zover laat-ie het meestal niet komen. Als het kouder wordt zoeken ze vaak nog een warmer plekje op als dat kan – regelmatig trekken ze woningen binnen.”
Vrouwelijke steekvliegen bijten dieren en mensen omdat ze bloed nodig hebben. Dit bloed gebruiken ze voor de rijping van hun eitjes. Hun scherpe snijbladen maken de huid van het mens of dier open waarna ze het bloed uit je kunnen zuigen.