De meeste taarten, gebakjes of (luxe vlaaien) kunnen worden ingevroren, maar de kwaliteit zal hierdoor afnemen.
Sommige sauzen kan je invriezen, maar alles op basis van eieren giet je beter na een paar dagen weg. Mayonnaise, hollandaise, vla, meringue... Stuk voor stuk overleven ze de vrieskou niet. Ze schiften en krijgen een textuur die je spontaan doet walgen.
De taart of gebakjes kunnen ingevroren worden in een goed afsluitbare diepvriesdoos of in de gebaksdoos van aankoop. Ons advies is om gebak of taart niet langer dan 2 weken in de vriezer te bewaren. Het ontdooien kan het beste door de gesloten doos in de koelkast te zetten. Doe dit ruim van tevoren.
'Hoe bewaar ik vlaai?'
Een koele kelder is hiervoor uitermate geschikt.Vlaaien met slagroom, gele room, vers fruit of bavaroise bewaart u in de koelkast. Ook onze rijstevlaai en kruimelvlaai met pudding horen hierbij. Deze smaken wel het lekkerst als ze een half uur voor gebruik uit de koelkast worden gehaald.
Vries de taart dan in!
Invriezen is niet aan te raden voor slagroomtaarten, maar kan wel met appeltaart, biscuittaarten en verschillende taartbodems. Wel even goed inpakken en invriezen maar! Zelfgemaakte cake bewaar je juist niet in de koelkast. In de koelkast droogt cake snel uit.
– Als u een taart in de vriezer bewaart, deze minimaal 4 uur van te voren eruit halen en langzaam laten ontdooien in de koelkast. Wilt u de taart sneller serveren, snij de taart dan alvast in punten en zet deze uit elkaar. Een taartpunt heeft ongeveer 1 uur nodig om te ontdooien.
Je kunt je baksels direct vanuit de vriezer op het aanrecht zetten, maar ontdooien in de koelkast kan ook. Dan gaat het wat gelijkmatiger omdat het verschil in temperatuur minder groot is. Dat is bijvoorbeeld handig bij gedecoreerde taarten, de kans op condensvorming en smeltende decoraties is zo minder groot.
Gebak of vlaai gemaakt met vers fruit is niet geschikt om in te vriezen. Tijdens het invriezen kun je het beste de vriezer gesloten houden voor ongeveer zes uur. Ontdooien: Taart, gebak en vlaai kun je het beste ontdooien in de verpakking, op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in tweeën. Het deel wat je niet gebruikt kun je tot 3 maanden invriezen. Wanneer je het deeg hebt uitgerold, in de vorm hebt geplaatst en de vulling hebt toegevoegd, geef je de vlaai nog een narijs van 20 minuten voor je hem in de oven afbakt.
Ook invriezen kan heel goed bij taart. Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak. Ingevroren blijft de taart zo'n 3 maanden goed. Ook taartbodems, kun je op deze manier goed conserveren.
Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden. De ideale bewaartemperatuur voor vlees in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
De fruitvlaaien (ook met kruimel) kunnen buiten de koelkast bewaard worden, bij een gemiddelde kamertemperatuur. De overige vlaaien (schuim, rijst en pudding) en het gebak dienen in de koelkast bewaard te worden.
Vla is een zuivelproduct en hoort thuis in de koelkast. Geopende vla kun je 4 tot 6 dagen in de koelkast bewaren.
Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Ook cake die je lang wil bewaren, kan je invriezen. Doe hem in een plastic zak of -folie, in de diepvries, en je geniet er 3 maanden later nog van!
Gebakken bladerdeeg mag gewoon weer in de vriezer.
Bladerdeeghapjes zijn in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar. Heb je bladerdeeg ontdooit om mee te werken en heb je plakjes over? Dan kan je dit bladerdeeg niet opnieuw invriezen.
Kan ik overgebleven Bossche bollen invriezen? “Kan ik overgebleven Bossche bollen invriezen?” Je kan ze invriezen. De chocolade en slagroom zijn van goede kwaliteit.
Ja hoor tompouchen kun je gewoon invriezen. Even een uur of 2 van te voren eruit halen en dan kun je ze gewoon opeten.
Jazeker!Laat de tiramisu wel eerst opstijven in de koelkast, daarna kun je het toetje invriezen en ongeveer een maand bewaren. Je kunt de tiramisu ook half bevroren eten: dan heb je een tiramisu ijstaart.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Vriezer: Ongeklopte slagroom kun je invriezen in bijvoorbeeld ijsblokzakjes. De structuur van de slagroom verandert door het bevriezen en je kunt deze slagroom daardoor niet meer opkloppen. De slagroom is wel geschikt om in soep of ijs te verwerken.
Gedecoreerde taarten bewaren in de koelkast
Een al aangesneden taart bedek ik met huishoudfolie. Hoelang je de taart in de koelkast kunt bewaren is afhankelijk van het soort vulling, een taart met slagroomvulling zou ik niet langer dan 2-3 dagen bewaren. Een taart met botercrème vullingen kun je wel 3-4 dagen bewaren.