Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Bijterij ontstaat vooral door verveling, onvoldoende stimulatie en frustratie. De kans op bijtgedrag neemt toe bij gefrustreerde varkens. Bijvoorbeeld wanneer het klimaat niet goed is, er teveel dieren in een kleine ruimte worden gehouden, er iets mis is met de voersamenstelling of wijze van voerverstrekking.
Varkens maken veel gebruik van hun staart en oren bij het uiten van emoties. Zo houdt een blij varken zijn staart in een krul en staan de oren ontspannen naar voren gedraaid. Is een varken echt enthousiast, bij het vooruitzicht van een lekker hapje of tijdens het spelen, dan wordt er ook met de staart gekwispeld.
Varkens aaien en masseren
En natuurlijk mag je naar hartenlust de varkens borstelen, aaien en masseren. De varkens genieten enorm van alle aandacht en gaan er graag eens goed voor liggen.
Op den duur kan het bijten voor verwondingen zorgen, wat biggen alleen maar meer aantrekt tot bijten, door de geur en smaak van bloed. Bijten loopt vaak uit tot infecties, waardoor een groeiachterstand kan optreden en abcessen kunnen ontstaan, die verlamming en uitval tot gevolg hebben.
Het gemiddelde varken drinkt 11 liter water per dag. Hiervoor dient het dier 24 uur per dag toegang hebben tot vers water. Indien een varken ongeveer 5-6 uur geen water heeft gedronken dan dient er zo snel mogelijk contact op te worden genomen met een erkende dierenarts.
Kleine rassen die hobbymatig veel gehouden worden zijn bijvoorbeeld het Vietnamese hangbuikzwijn, het Kune Kune varken en het Göttinger varken. Het Göttinger varken staat ook wel bekend als 'minivarken'.
Natuurlijke vijanden van wilde zwijnen zijn wolf, lynx en bruine beer.Ook de mens behoort tot zijn natuurlijke vijanden: er zijn van het wilde zwijn fossiele botten gevonden die bewerkt waren door de mens.
Varkens in huis houden, zelfs minivarkens, is af te raden. Sowieso moeten ze naar buiten kunnen om hun natuurlijk gedrag te uiten.
Varkens houden van nesten maken, ze slapen graag onder stro of dekens en je zult ze dan ook vaak dingen zien meeslepen naar hun eigen nest (ketel). Ook kun je ze zien graven in dekens of hun mand om alles precies zo te schikken dat ze er lekker onder weg kunnen duiken.
* Als een varken iets leert zal hij het nooit meer vergeten, ze hebben een goed langetermijngeheugen. Zo snappen ze bijvoorbeeld hoe een spiegel werkt. * Varkens zijn heel sociaal, ze eten graag samen en rouwen als er iemand dood is. * Ze kunnen, net zoals chimpansees, joysticks van computerspelletjes besturen.
Varkens zijn luie dieren, ze rusten wel 19 uur per dag.
Varkens blaffen
Niet zoals een hond, maar het geluid lijkt er wel op. Dat doen ze vaak als ze aan het spelen zijn.
Het virus valt direct de afweercellen aan (net zoals HIV dat doet). Daarmee wordt direct de afweer beïnvloed. Het is erg lastig dat te omzeilen. Daarnaast het is een heel groot virus, dat heel veel verschillende eiwitten produceert waarvan de werking nog lang niet duidelijk is.
hekel aan tocht en wind. Als er wind de drijfgang inwaait, zullen de varkens juist de andere kant op lopen.
Voer liever geen rauwe aardappel(schillen), brood, fruit en géén vet of zoet voedsel. Dit kan leiden tot een te eenzijdige aanvoer van voedingsstoffen, waardoor er van andere stoffen tekorten gaan optreden. Verder kunnen varkens hierdoor behoorlijk vervetten. Let op: Veel mensen voeren elke dag een stuk(je) fruit.
Hoeveel kost een varken? De prijs van een varken is 25 tot 750 euro, afhankelijk van het ras dat je wilt kopen. Let op met gratis aangeboden dieren, de bijkomende dierenartskosten kunnen hoog oplopen.
Varkens kunnen niet goed tegen de hitte, omdat ze geen zweetklieren hebben om de warmte kwijt te raken. Om deze reden is hittestress een grote zorg voor vele varkenshouders.
Kou kan zeer gevaarlijk zijn bij transport en kan zorgen voor sterfte als gevolg van onderkoeling. Zelfs bij temperaturen boven nul. Door de wind kan een buitentemperatuur van 4°C voor een varken namelijk aanvoelen als -12°C. Door regen gaat de gevoelstemperatuur nog verder omlaag.
Vleesvarkens worden na 6-8 maanden al geslacht en zeugen vaak al na 2 jaar, omdat ze dan economisch niet meer rendabel zijn. In het wild worden varkens echter makkelijk 10-15 jaar en zijn er gevallen bekend van 20-25 jaar. In Nederland halen dus de meeste varkens hun eerste levensjaar niet.
Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag.Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Een bejaarde Poolse boer die al een paar weken vermist was, is vermoedelijk opgegeten door zijn eigen varkens. Op zijn erf zijn alleen wat stukjes bot en schedel gevonden. Een buurvrouw van de man vond de botten en belde de politie.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.