Tuinslang. De tuinslang kan kapot gaan als er vorst optreed buiten. Wanneer de slang helemaal vol met water zit en dit bevriest zal het uitzetten. Op den duur zal de slang gaan slijten of zelfs scheuren.
De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm. diep, maar in de praktijk is dat 40 cm, maar opnieuw afhankelijk van de situatie. Bij meer isoleren, zal de leiding niet zo snel bevriezen, of het moet nog harder gaan vriezen.
Bevroren water zet uit waardoor de buitenkraan kapot kan gaan. Het gevolg hiervan is lekkage en het risico dat de waterleidingen gaan springen. De waterleiding gaat springen omdat er water in de waterleiding achterblijft doordat de buitenkraan niet is afgesloten.
Laat het water lopen
Als het water constant loopt, krijgt het geen kans om te bevriezen, maar u wilt natuurlijk wel een torenhoge waterrekening voorkomen. Om bevroren leidingen te voorkomen, moet u de kraan de hele dag en nacht langzaam laten druppelen.
Een vorstvrije buitenkraan is uitgerust met een lange spindelas. Deze spindelas zorgt dat de watertoevoer aan de binnenkant van de spouwmuur wordt afgesloten. Zo kan de buitenkraan en de waterleiding dus niet meer bevriezen! De BONFIX vorstvrije gevelkraan is een buitenkraan die vaak wordt aangesloten.
Kan een tyleenslang bevriezen? Het water in een tyleenslang kan bevriezen, maar de tyleenslang zelf is niet gevoelig voor vorstschade. De tyleen op zich is vorstbestendig. Als het water in de tyleenslang weer is ontdooid, kan de tyleenslang weer gebruikt worden zoals voor de vorst.
Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven. Een andere mogelijkheid is de waterleiding te ommantelen met een bekisting met isolatiemateriaal. Ook is het mogelijk de leiding van een warmtelint te voorzien.
Vorstvrije buitenkranen zijn door een ingebouwde, automatische leegloopinrichting beveiligd tegen bevriezen, zelfs als er een slang aan gekoppeld is. De geïntegreerde keerklep zorgt er namelijk voor dat er geen water in de installatie kan terugstromen. De leiding naar de kraan is na het sluiten dus altijd leeg.
Bij een vorstvrije buitenkraan die dicht is, is de leiding in de muur leeg. De vorstvrije buitenkraan wordt vanaf de buitenzijde bediend maar het afsluitingsmechanisme van de kraan zit aan de binnenkant van de gevel.
Het inpakken of verwarmen van de leidingen
Doe dit vooral bij leidingen die tegen een buitenmuur of bij een raam of deur geplaatst zijn. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van verwarmingslint, welke automatisch inschakelt als de waterleiding dreigt te bevriezen.
Een leiding kan bevriezen bij temperaturen onder de nul, maar ook als er veel koude wind is.
Bij strenge vorst kan de temperatuur in een kunststof regenwaterafvoerleiding (HWA-leiding) gemakkelijk onder 0° Celcius uitkomen. AIs de leiding leeg is, zal er niet veel gebeuren. Een PVC-leiding wordt hooguit bros: hij breekt sneller als je er een klap op geeft of als er iets tegenaan valt.
De soort polyetheen die gebruikt wordt voor tyleen buizen is LDPE. Dit materiaal kan worden belast tot een temperatuur van 70 graden Celsius.
De vorstgrens zit op 60 tot 65 cm. Dieper komt de vorst niet in Nederland.
Hoe lang gaat HDPE mee? De levensduur van HDPE is wel 50 tot 150 jaar. Dat betekent dat tyleen meer dan een mensenleven kan meegaan. Bovendien is het ook nog eens 100% recyclebaar na gebruik!
Een tuinslang ingraven is zeker een mogelijkheid, maar dan kan je hem ter bescherming inderdaad het best in een PVC-buis leggen. De druk kan wel een probleem geven, maar dat kan opgevangen worden met behulp van een drukverhoger. Andere mogelijkheid is dat je een grondwaterput laat boren.
Bij een toename van temperatuur verweekt een PVC-buis, bij een afname wordt het broos en breekbaar. De buis gaat zich dan meer als een soort glas gedragen. Dit effect treedt sterk op bij temperaturen onder de -5℃. Daarom raden wij het af om PVC-buis te transporteren bij temperaturen onder de -5℃.
Een bevroren afvoer komt niet zo vaak voor, dat gebeurt meestal wanneer er water in de leiding blijft staan, mogelijk zit er een gedeeltelijke verstopping in de pijp of de pijp loopt niet op afschot.
Het is dus van groot belang dat deze stoffen gedurende de hele levensduur van de leiding voldoende in het materiaal aanwezig zijn. De verwachte levensduur van PVC leidingen is inmiddels op 100 jaar gesteld.
Hoe diep de vorst in de bodem dringt, hangt uiteraard van de temperatuur af, maar ook en vooral van de hoeveelheid water in de bodem. Hoe natter de grond, hoe dieper deze bevriest. Vandaar dat in zuidelijk Flevoland gedurende de vorstperiode in januari de laag bevroren grond varieerde van 12 tot 20 centimeter.
IJs zet uit
Dat de waterleiding kan scheuren (springen) komt omdat bevroren water uitzet tijdens bevriezing. Dat uitzetten is een vernuftige vinding van De natuur, want vanwege dat grotere volume van ijs, is het soortelijk gewicht van ijs lager dan van water, waardoor het ijs op het water drijft.
Sowieso is het wel handig om te weten hoe lang het duurt vooraleer je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik. Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Een waterleiding kan springen door verstoppingen, verkalking, slijtage of invloeden van buitenaf, dan is direct ingrijpen noodzakelijk om verdere waterschade en waterverspilling te voorkomen. De buitenkraan is ook een veelvuldige oorzaak van het springen van de waterleiding.